OIE

Otvoren vetropark Krivača – prvi južno od Save i Dunava u Srbiji

krivaca vetropark dunav srbija

Foto: Jakov Simović

Objavljeno

16.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanije MK grupa i Alfi Renewables svečano su otvorile vetropark Krivača u Golupcu, u istočnoj Srbiji. Krivača, snage 105,6 MW, je jedna od najvećih vetroelektrana u regionu i prva u Srbiji južno od Save i Dunava, s obzirom da su sve dosad izgrađene locirane u Vojvodini.

Gradnja vetroparka Krivača počela je maja 2021. godine, a značajan je i po tome što je to prvi projekat za obnovljivu energiju koji ima komercijalni ugovor o otkupu električne energije (eng. PPA) u Srbiji. To je, takođe, druga vetroelektrana izgrađena posle zatišja koje je trajalo od 2019, ali prva velika jer je Rudisova elektrana otvorena u novembru 2023. imala samo devet megavata.

Investicija u vetropark Krivača vredna je 165 miliona evra i omogućava godišnju proizvodnju zelene energije od 310 GWh, što je dovoljno za snabdevanje 75.000 domaćinstava. Vetropark ima 22 vetroturbine, koje se prostiru na površini od 56 kvadratnih kilometara.

U izuzetno kratkom roku za ovako veliki projekat, za nešto više od dve godine, MK Group i  Alfi Renewables izgradili su vetropark koji ispunjava najviše svetske zelene standarde, navele su dve firme, i dodale da je svečanom početku rada elektrane prisustvovalo više od 150 gostiju i visokih zvaničnika Srbije i Slovenije.

Janković: Uložićemo milijardu evra u vetar i solar

Osim jačanja energetske bezbednosti, važan efekat vetroparka Krivača, kako su istakle, je smanjenje emisija ugljen-dioksida za 120.000 tona godišnje. Tokom realizacije projekta, investitori su izgradili 30 kilometara novih puteva, 40 kilometara dalekovoda, trafostanicu i priključno-razvodno postrojenje, navodi se u saopštenju.

Mihailo Janković, generalni direktor kompanije MK Group, izjavio je da su kao pionir u oblasti obnovljivih izvora pre deset godina otvorili prvi vetropark u Srbiji, a danas otvaraju četvrti u svom portfoliju, i prvi u regionu istočne Srbije.

„Kroz samostalne i partnerske projekte omogućićemo ukupnu proizvodnju od čak 1 GW energije iz obnovljivih izvora u naredne tri godine. Uložićemo blizu milijardu evra u energiju vetra i solarnu energiju”, najavio je Janković.

Berločnik: Pripremamo novi, još veći fond za ulaganje

Tomaž Berločnik, partner  u kompaniji Alfi Renewables i predsednik Investicionog odbora Alfi Green fonda, izjavio je da Alfi Renewables, koja upravlja Alfi Green fondom, najvećim regionalnim fondom za ulaganje u obnovljive izvore energije, ostvaruje svoju misiju unapređenja životne sredine, jednom od prvih investicija u Srbiji.

Alfi Green fond, veličine 104 miliona evra, razvija nove projekte obnovljivih izvora energije čiji će ukupni instalisani kapacitet iznositi oko 300 MW, istakao je Berločnik i naglasio da sledeće godine pripremaju novi, još veći fond.

krivaca vetropark dunav srbija tomaz berlocnik mihailo jankovic milos vucevic
Tomaž Berločnik, Mihailo Janković i Miloš Vučević (foto: Srđan Bosnić)

Na svečanom otvaranju vetroparka Krivača govorili su predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, i ambasador Republike Slovenije u Republici Srbiji, Damjan Bergant.

Dve firme su saopštile da je vetropark Krivača među prvim projektima u regionu koji je kreditirao konzorcijum četiri međunarodne banke: Erste Bank, Raiffeisen Bank, OeEB i NLB.

Prodaja električne energije po dugoročnom PPA ugovoru, zaključena je sa švajcarskom kompanijom AXPO, a vetroturbine je isporučila nemačka kompanija Nordex.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

severna makedonija premijer hristijan mickoski mef

Mickoski: Novi veliki vetropark davaće petinu proizvodnje struje u zemlji

16. maj 2024. - Mandatar za sastav nove Vlade Hristijan Mickoski izjavio je da će energetska tranzicija biti skup i dug proces

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

16. maj 2024. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

GGF vetropark Bogoslovec model investiranje zelenu energiju Balkanu

GGF-ov vetropark Bogoslovec je model za investiranje u zelenu energiju na Balkanu

16. maj 2024. - BNB kompani i Fond za zeleni razvoj (GGF) su proslavili otvaranje svoje vetroelektrane Bogoslovec

slovenia necp targets

Slovenija potvrdila napuštanje uglja 2033. u ažuriranom NEKP-u

16. maj 2024. - Slovenija je pripremila ažuriranu verziju nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji povećava sve ciljeve