OIE

Otvoren vetropark Krivača – prvi južno od Save i Dunava u Srbiji

krivaca vetropark dunav srbija

Foto: Jakov Simović

Objavljeno

16.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanije MK grupa i Alfi Renewables svečano su otvorile vetropark Krivača u Golupcu, u istočnoj Srbiji. Krivača, snage 105,6 MW, je jedna od najvećih vetroelektrana u regionu i prva u Srbiji južno od Save i Dunava, s obzirom da su sve dosad izgrađene locirane u Vojvodini.

Gradnja vetroparka Krivača počela je maja 2021. godine, a značajan je i po tome što je to prvi projekat za obnovljivu energiju koji ima komercijalni ugovor o otkupu električne energije (eng. PPA) u Srbiji. To je, takođe, druga vetroelektrana izgrađena posle zatišja koje je trajalo od 2019, ali prva velika jer je Rudisova elektrana otvorena u novembru 2023. imala samo devet megavata.

Investicija u vetropark Krivača vredna je 165 miliona evra i omogućava godišnju proizvodnju zelene energije od 310 GWh, što je dovoljno za snabdevanje 75.000 domaćinstava. Vetropark ima 22 vetroturbine, koje se prostiru na površini od 56 kvadratnih kilometara.

U izuzetno kratkom roku za ovako veliki projekat, za nešto više od dve godine, MK Group i  Alfi Renewables izgradili su vetropark koji ispunjava najviše svetske zelene standarde, navele su dve firme, i dodale da je svečanom početku rada elektrane prisustvovalo više od 150 gostiju i visokih zvaničnika Srbije i Slovenije.

Janković: Uložićemo milijardu evra u vetar i solar

Osim jačanja energetske bezbednosti, važan efekat vetroparka Krivača, kako su istakle, je smanjenje emisija ugljen-dioksida za 120.000 tona godišnje. Tokom realizacije projekta, investitori su izgradili 30 kilometara novih puteva, 40 kilometara dalekovoda, trafostanicu i priključno-razvodno postrojenje, navodi se u saopštenju.

Mihailo Janković, generalni direktor kompanije MK Group, izjavio je da su kao pionir u oblasti obnovljivih izvora pre deset godina otvorili prvi vetropark u Srbiji, a danas otvaraju četvrti u svom portfoliju, i prvi u regionu istočne Srbije.

„Kroz samostalne i partnerske projekte omogućićemo ukupnu proizvodnju od čak 1 GW energije iz obnovljivih izvora u naredne tri godine. Uložićemo blizu milijardu evra u energiju vetra i solarnu energiju”, najavio je Janković.

Berločnik: Pripremamo novi, još veći fond za ulaganje

Tomaž Berločnik, partner  u kompaniji Alfi Renewables i predsednik Investicionog odbora Alfi Green fonda, izjavio je da Alfi Renewables, koja upravlja Alfi Green fondom, najvećim regionalnim fondom za ulaganje u obnovljive izvore energije, ostvaruje svoju misiju unapređenja životne sredine, jednom od prvih investicija u Srbiji.

Alfi Green fond, veličine 104 miliona evra, razvija nove projekte obnovljivih izvora energije čiji će ukupni instalisani kapacitet iznositi oko 300 MW, istakao je Berločnik i naglasio da sledeće godine pripremaju novi, još veći fond.

krivaca vetropark dunav srbija tomaz berlocnik mihailo jankovic milos vucevic
Tomaž Berločnik, Mihailo Janković i Miloš Vučević (foto: Srđan Bosnić)

Na svečanom otvaranju vetroparka Krivača govorili su predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, i ambasador Republike Slovenije u Republici Srbiji, Damjan Bergant.

Dve firme su saopštile da je vetropark Krivača među prvim projektima u regionu koji je kreditirao konzorcijum četiri međunarodne banke: Erste Bank, Raiffeisen Bank, OeEB i NLB.

Prodaja električne energije po dugoročnom PPA ugovoru, zaključena je sa švajcarskom kompanijom AXPO, a vetroturbine je isporučila nemačka kompanija Nordex.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EDF prekinuo projekat malog modularnog reaktora Nuward

EDF prekinuo projekat svog malog modularnog reaktora Nuward

16. maj 2024. - EDF je odustao od svoje prvobitne vizije inovativnog malog modularnog reaktora i umesto toga se opredelio za dokazane tehnologije

koncar vidraru rumunija

Hrvatski Končar dobio posao vredan 80 miliona evra u Rumuniji

16. maj 2024. - Hrvatska kompanija Končar u konzorcijumu sa rumunskom firmom Electromontaj dobila je posao revitalizacije hidroelektrane Vidraru

Crna-Gora-agrosolarnom-projektu-Kosanica-120-megavata

Crna Gora dala zeleno svetlo agrosolarnom projektu Kosanica od 120 megavata

16. maj 2024. - Crnogorsko preduzeće Permonte je dobilo urbanističko-tehničke uslove za sprovođenje projekta solarne elektrane Kosanica

cges profit skupstina akcionara

Crnogorski elektroprenosni sistem ostvario profit od 36 miliona evra u 2023, deset miliona akcionarima

16. maj 2024. - Skupština akcionara CGES-a odlučila je i da ponovo izabere Aleksandra Mijuškovića za predsednika Odbora direktora