Energetska efikasnost

ORF-EE potpisao Memorandum o razumijevanju s Energetskom zajednicom i GIZ-ovim CDCP III projektom u cilju podrške ugovornim stranama EnC-a u izradi integrisanih Nacionalnih energetskih i klimatskih planova

ORF-EE potpisao Memorandum o razumijevanju s Energetskom zajednicom

Foto: Energetska zajednica - Joachim Gaube, menadžer GIZ ORF-EE, i Janez Kopač, direktor Sekretarijata EZ

Objavljeno

26.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Energetska zajednica (EnC) je u Beču održala treći sastanak svoje Tehničke radne grupe za energiju i klimu. Sastanak je, između ostalog, bio posvećen diskusiji na temu utvrđivanja metodologije za izračun ciljnih vrijednosti za Energetsku zajednicu do 2030. godine. Tom prilikom je tim istraživača s Tehničkog univerziteta u Beču (njem. Technische Universität Wien) prezentirao svoj privremeni izvještaj o unaprijeđenoj metodologiji.

Prečišćeni izvještaj će biti objavljen u obliku studije s predloženim rasponima ciljnih vrijednosti koje se, s obzirom na razlike u stepenu ekonomskog razvoja, mogu očekivati u ugovornim stranama EnC-a pod usaglašenim okvirnim uslovima, navodi Energetska zajednica.

Tokom sastanka izvršeno je i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju o jačanju saradnje usmjerene na podršku ugovornim stranama Energetske zajednice u Jugoistočnoj Evropi u izradi njihovih integrisanih Nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NECP-a). Memorandum je potpisan između GIZ-ovog Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE), Energetske Zajednice i GIZ-ovog projekta „Razvoj kapaciteta za izradu klimatskih politika u zemljama JIE, Istočne Evrope, Južnog Kavkaza i Srednje Azije – Faza III“ (CDCP III).

orf-ee-memorandum-nekp-energetska zajednica
Foto: Energetska zajednica

Potpisivanjem ovog Memoranduma, Energetska zajednica i oba GIZ-ova projekta su se sporazumjeli da će podršku ugovornim stranama pružati u prvom redu na nivou regije Jugoistočne Evrope.

„Ova podrška je od vitalne važnosti za uspješno izvršenje obaveza i postizanje zacrtanih ciljeva u zemljama Jugoistočne Evrope“, izjavila je Dubravka Bošnjak, ORF-EE projektna menadžerica. Dodala je i to da će posebno tehnička podrška u procesu izrade prvih Nacionalnih energetskih i klimatskih planova u regiji stvoriti temelje za njihovu uspješnu realizaciju.

Uopšteno gledajući, „podrška će biti usmjerena na stvaranje okvira za izradu NECP-a, jačanje saradnje između institucija nadležnih za energetske i klimatske politike na državnom nivou i snažnije djelovanje Odbora za energiju i klimu na regionalnom nivou“, naglasila je Bošnjak.

Na sastanku je posebna pažnja posvećena NECP-ima i osvrtu na reviziju koja se trenutno odvija na nivou EU, kao i zajedničkim praksama zasnovanim na iskustvima država članica EU.

Tokom skupa održana je i prezentacija novih smjernica za ugovorne strane Energetske zajednice o najboljim načinima konsolidacije i usklađivanja brojnih procesa planiranja vezanih za klimatske promjene i energiju, uključujući i međunarodne obaveze, unutar jednog sveobuhvatnog procesa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

26. mart 2019. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

26. mart 2019. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

26. mart 2019. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

26. mart 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora