x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Opština Tivat obeležila Svetski dan energetske efikasnosti

07.03.2017. | Komentari: 0Autor:

Photo: Opština Tivat
Opština Tivat obeležila Svetski dan energetske efikasnosti

Primorska opština Tivat ove godine obeležila je Svetski dan energetske efikasnosti, 5. mart nizom aktivnosti sprovedenim tokom tri dana. Proslava je bila prilika da se predstave patenti srednješkolaca, ali i radovi naučnika i proizvodi kompanija koji se tiču energetske efikasnosti.

„Opština Tivat je i ranijih godina negovala vrednosti održivog razvoja kroz veliki broj različitih aktivnosti  i prepoznata je kao lokalna uprava koja stremi novim izazovima i novim ciljevima sa jasnom ambicijom da ih i ispuni”, istakla je predsednica opštine Snežana Matijević na konferenciji o energetskoj efikasnosti.

Na otvaranju konferencije, koja je u sklopu obeležavanja dana energetske efikasnosti održana 06. marta, projektna menadžerka GIZ-ovog projekta Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE) Jasna Sekulović je rekla da je za opštinu Tivat kroz GIZ projekat obezbeđen softver za praćenje potrošnje energije. Takođe, nedavno je u strukturu gradske uprave uvršten novoosnovani Sekretarijat za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost.

„Ovo predstavlja jedinstven primer ne samo u Crnoj Gori nego i šire, i govori o ozbiljnoj posvećenosti  opštine Tivat za ovu oblast i pokazuje njihovu spremnost da se temi energetske efikasnosti posveti potrebna pažnja. Zaista mi je drago vidjeti da je i podrška koju je GIZ ORF-EE pružio podstakla samostalne inicijative u opštini u oblasti energetske efikasnosti. Nadam se da će ovim primerom krenuti i ostale opštine u Crnoj Gori i regionu”, rekla je ona.

Predsednica opštine Matijević je rekla da će opština raspisati tender za izradu geografskog informacionog sistema javne rasvete, a počela je da radi na prvom lokalnom energetskom planu. Do kraja ove godine doneće  i novi trogodišnji program unapređenja energetske efikasnosti i završiti projekat ugradnje solarnih panela  na novoj zgradi opštine kao i  na objektu sportske dvorane Župa.

Nakon uvodnih izlaganja usledile su prezentacije Direktorata za energetsku efikasnost, UNDP-a i NVO Green Home. Učesnici konferencije predstavljali su pozitivne primere iz prakse i prisutne upoznali sa inovativnim pristupima ovoj oblasti.

Konferenciju je pratio izložbeno-edukativni događaj u kom su učestvovali učenici Srednje mešovite škole Mladost iz Tivta, koji su predstavili svoje patente. Predstavnici  Fondacije za promovisanje nauke PRONA pokazali su energetski bicikl, solarni kolektor, termografsku kameru,  istovremeno demonstrirajući fenomen klimatskih promena.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.