Životna sredina

Olimpijske igre u Parizu biće najodrživije do sada

Olimpijskih igara 2024, Pariz

Foto: Paris 2024

Objavljeno

17.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

17.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Letnje Olimpijske i Paraolimpijske igre koje se od 26. jula do 11. avgusta održavaju u Parizu biće najodrživije do sada, sa upola manjim emisijama ugljen-dioksida nego prošle dve.

Emisije na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu biće prepolovljene u odnosu na London 2012. i Rio 2016, sa prosečnih 3,5 miliona tona CO2 na oko 1,75 miliona.

Osim toga, čak 95 odsto prostora za takmičenja je već postojalo ili je reč o privremenim objektima. Većina će biti održana na nacionalnom stadionu Stade de France, koji je prvobitno izgrađen za Svetsko prvenstvo u fudbalu 1998. godine. Novi su centar za vodene sportove u Sen Deniju i Olimpijsko selo.

Olimpijsko selo je izgrađeno od prirodnih materijala i niskougljeničnog cementa. Koristiće solarnu i geotermalnu energiju. U krovove su ugrađeni prostori za insekte i ptice, a oko kompleksa je zasađeno skoro 9.000 stabala.

Olimpijsko selo ima vlastiti pogon za prečišćavanje otpadnih voda

O značaju koji domaćin pridaje reciklaži i ponovnoj upotrebi proizvoda govori i činjenica da će noćni ormarići biti napravljeni od recikliranih badminton lopti, a tanjiri na sebi neće imati logotip, kako bi nakon manifestacije mogli da se prenamene. Sportisti će spavati na dušecima od recikliranih ribarskih mreža.

Olimpijsko selo ima vlastiti pogon za prečišćavanje otpadnih voda, koje se nakon prerade mogu koristiti u baštama. U jednoj zgradi prečišćena kišnica služi za ispiranje toaleta, a oni su konstruisani tako da odvajaju urin i fekalije, koji se zatim mogu pretvoriti u đubrivo.

U objektima nema klimatizacije. Voda iz jedne lokalne geotermalne elektrane koristi se za podno grejanje i hlađenje.

Nakon Olimpijskih igara, naselje će moći da primi 6.000 ljudi, od čega će velik broj živeti u socijalnim stanovima, a u kancelarijama će moći da radi 6.000 zaposlenih, piše Guardian.

Održivo putovanje i ishrana

Očekuje se da će tokom trajanja Olimpijskih igara 15 miliona ljudi posetiti Pariz. Glavni izazov za održivost je saobraćaj. Navijači iz dalekih zemalja poput Kine izazvaće znatan deo emisija ugljenika.

Ipak, Grad svetlosti je uspeo da smanji zagađivanje vazduha za 40 odsto tako što je smanjio svoju zavisnost od automobila. Automobili su zabranjeni u velikom delu centra, povećane su takse za parkiranje velikih terenskih vozila, a biciklistička infrastruktura je proširena.

Turistička kancelarija Pariza je saopštila da je za iznajmljivanje dostupno 3.000 bicikala i da je do većine olimpijskih objekata moguće doći javnim prevozom.

Količina biljne hrane biće udvostručena

Gradska uprava se obavezala da će udvostručiti količinu biljne hrane i prepoloviti količinu plastike za jednokratnu upotrebu, kako bi smanjila emisije ugljenika i količinu otpada u toku Olimpijskih igara.

Vegetarijanska ishrana i druge navike, poput održivog putovanja, mogu mnogo da znače kada se za njih opredeli velik broj ljudi.

Da li će biti plivanja u Seni

Reka Sena u Parizu pokazala je nebezbedno visok nivo bakterije ešerihije koli samo dva meseca pre Olimpijskih igara, zbog upornih jakih kiša. Prvi testovi u junu pokazali su prekomerno prisustvo bakterija kao što su ešerihija koli i enterokoke.

Plivanje je zabranjeno od 1923, narednih decenija reka je izložena zagađenju industrijskim otpadom i kanalizacijom. Kako bi se na Seni održala takmičenja u plivanju, ali i kako bi građani mogli da se kupaju, grad je poslednjih godina uložio oko 1,4 milijarde evra u poboljšanje kvaliteta vode.

Lokalne vlasti navode da su redovni testovi pokazali da je rečna voda bakteriološki ispravna i bezbedna za plivanje, a da problem nastaje nakon obilnih padavina, poput onih početkom juna.

Zvaničnici Međunarodnog olimpijskog komiteta i prestonice Francuske su uvereni da će plivačka takmičenja biti održana po planu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

milorad dodik

Dodik: RS spremna da kao i Srbija podrži kopanje litijuma

17. jun 2024. - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozdravio je potpisivanje memoranduma između EU i Srbije

zlatko kokanovic jadar litijum prostorni plan loznica

Kokanović: Skupština grada Loznice se sprema da u prostorni plan ubaci projekat Jadar

17. jun 2024. - Zlatko Kokanović, aktivista Udruženja Ne damo Jadar pozvao je građane Loznice da budu u pripravnosti 25. jula, kada je zakazana sednica Skupštine grada Loznice

srbija litijum memorandum eu solc vucic

Srbija i EU potpisale memorandum koji podržava otvaranje rudnika litijuma Rio Tinta

17. jun 2024. - Potpisan je Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu u oblasti održivih sirovina, lanaca vrednosti baterija i električnih vozila

odbor za zastitu zivotne sredine univerziteta u beogradu protiv projekta jadar

Odbor za zaštitu životne sredine Univerziteta u Beogradu: Projekat Jadar nema ekonomsko, ekološko, socijalno, niti moralno opravdanje

17. jun 2024. - Odbor za zaštitu životne sredine je stručno i savetodavno telo čija je funkcija da Senatu i drugim organima Univerziteta podnosi predloge u cilju zaštite i unapređenja životne sredine