Životna sredina

Međunarodni olimpijski komitet: Olimpijske igre će biti klimatski neutralne od 2030.

Slika: Greg Martin/MOK

Objavljeno

05.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Međunaordni olimpijski komitet (MOK) najavio je juče da će Olimpijske igre i Zimske olimpijske igre biti „klimatski neutralne“ od 203o. godine. MOK planira da zasadi „Olimpijsku šumu“ i time da doprinos projektu Veliki zeleni zid koji se realizuje u Africi uz pomoć Ujedinjenih nacija.

Odluka o klimatskoj neutralnosti doneta je juče na sastanku Izvršnog odbora u Lozani u Švajcarskoj. Odluka se bazira na aktivnostima koje je MOK do sada preduzeo sarađujući sa Organizacionim odborom Olimpijskih igara, a sa ciljem da buduće Olimpijske igre ne emituju gasove sa efektom staklene bašte, odnosno da značajno smanje svoj karbonski otisak, naveo je MOK u saopštenju nakon sastanka.

„Klimatske promene predstavljaju izazov nečuvenih razmera, i zahtevaju i takav odgovor,“ rekao je predsednik MOK-a Tomas Bah. „Gledajući u budućnost, mi želimo da uradimo i više od od toga da smanjimo i neutrališemo naš uticaj na klimatske promene. Mi želimo da u sportu povedemo globalne napore da se suočimo sa klimatskim promenama i da planeti ostavimo pozitivno nasleđe. Sadnja Olimpijske šume biće jedan od načina na koji ćemo raditi da bismo ostvarili ovaj cilj.“

Klimatski neutralne Olimpijske igre 

Od 2030. godine, organizacioni komiteti Olimpijskih igara moraće da naprave i korak više u odnosu na ono što su trenutne obaveze smanjenja  i kompenzovanja emisija koje se direktno odnose na njihove aktivnosti.

To znači da će organizacioni komiteti imati obavezu da:

– minimizuju i kompenzuju emisije gasova sa efektom staklene bašte za koje su direktno ili indirektno odgovorni,

– primene trajna rešenja koja će omogućiti da Olimpijske igre ne emituju emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Na ovaj način će Olimpijske igre postati klimatski neutralne, ili kako MOK navodi u saopštenju „klimatski pozitivne“ što znači da će ušteda u emisijama koja se napravi prevazići potencijalno negativne efekte njihovih aktivnosti.

Ove obaveze predstavljaće sastavni deo ugovora koji potpisuju MOK, grad domaćin olimpijskih igara i Nacionalni olimpijski komitet.

Olimpijska šuma

Kao deo ambicije da postane klimatski neutralna organizacija, MOK će u saradnji sa UNEP-om uzeti učešće u projektu Veliki zeleni zid, koji se sprovodi u Africi sa ciljem da se smanji proces dezertifikacije.

Doprinos će se ogledati u sađenju Olimpijske šume, a proces će početi 2021. godine. Na ovaj način će MOK podržati zajednice u afričkoj regiji Sahel da rade na održivom korišćenju šuma i drugih prirodnih resursa, a doprineće i mitigaciji i adaptaciji na klimatske promene.

Učešće MOK-a u ovoj inicijativi kreiraće priliku i za druge organizacije i sportiste koji se okupljaju oko Olimpijskog pokreta da i sami doprinesu klimatskoj akciji.

Održivost u središtu Olimpijske Agende 2020

Održivost predstavlja jedan od tri stuba Olimpijske Agende 2020, reformatorskog programa MOK-a koji je 2014. godine uveo njegov predsednik Bah. U skladu sa preporukom tog programa, MOK radi na tome da obezbedi da su principi održivosti implementirani širom organizacije, koja je vlasnik Olimpijskih igara i predvodi Olimpijski pokret.

Sve naredne Olimpijske igre obavezale su se da ostvare nulte emisije.

Olimpijske igre Tokijo 2020 su se obavezale da će prioritetno koristiti obnovljive izvore energije i da će kompenzovati emisije koje se ne mogu izbeći. Program neutralizovanja emisija gasova podrazumeva i odnosi se na sve emisije u vezi sa Olimpijskim igrama uključujući i izgradnju trajnih i privremenih objekata, svakodnevne aktivnosti poput prevoza sportista, zvaničnika i posetilaca. Partner Olimpijskih igara Toyota obezbediće zvaničnu voznu flotu za Tokijo 2020, a činiće je vozila koja imaju nulte emisije, uključujući i vozila na hidrogenski pogon.

Karbonska neutralnost će takođe biti cilj Olimpijskih igara Peking 2020, a ove olimpijske igre obavezale su se da za olimpijske događaje obezbede električnu energiju koja će 100% biti iz obnovljivih izvora energije.

Olimpijske igre Pariz 2024 biće prve olimpijske igre u okviru kojih će se u potpunosti primeniti Olimpijska Agenda 2020. Od prvih koraka u planiranju ovih igara primenjeni su kriterijumi održivosti, što će po planu dovesti do smanjenja emisija koje bi trebalo da iznose 1.5 miliona tona, u poređenju sa emisijama gasova od 3.3 miliona tona koliko su one iznosile na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

Milano Cortina 2026LA 2028 su se takođe obavezale ugovorom da postignu nulte emisije, a MOK će i sa njima raditi na smanjenju direktnih emisija kroz primenu inovativnih održivih rešenja.

U skladu sa Olimpijskom Agendom 2020, MOK je organizacija koja ne emituje GHG gasove, zahvaljujući sprovedenim merama i programu inovativnog sprečavanja emisija. Novo sedište MOK-a u Lozani u Švajcarskoj, Olimpijska kuća, jedno je od najodrživijih zgrada u svetu i najvećim delom se snabdeva električnom energijom iz obnovljivih izvora energije.

Vozna flota MOK-a u Lozani, koju je obezbedio zvaničan olimpijski partner Toyota,  uključuje osam vozila na hidrogenski pogon. Stanica za punjenje instalirana u Olimpijskoj kući obezbeđuje hidrogen iz obnovljivih izvora energije.

Veliki zeleni zid

Veliki zeleni zid ili Veliki zeleni zid Sahare je vodeća inicijativa u Africi koja se bori protiv efekata dezertifikacije. Ova inicijativa okuplja više od 20 zemalja, a predvodi je Afrička unija. Cilj inicijative je da promeni živote miliona ljudi kreiranjem mozaika zelenih predela širom Severne Afrike, unapređujući sigurnost hrane i pomažući zajednicama da se lakše prilagode klimatskim promenama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

5. mart 2020. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

5. mart 2020. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

5. mart 2020. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

5. mart 2020. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja