Životna sredina

Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024: Hoće li Mbape i Ronaldo u Nemačku avionom ili vozom?

evropsko prvenstvo nemacka fudbal 2024 voz avion odrzivost

Foto: Pexels from Pixabay

Objavljeno

14.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Trinaest nevladinih organizacija zamolile su svoje fudbalske reprezentacija da se obavežu na održivo putovanje za Evropsko prvenstvo 2024. tako što će birati prevozna sredstva sa niskim emisijama, poput železnice, i izbegavati letove sa visokim emisijama kako bi stigli u Nemačku i putovali po njoj. Tako će, kako dodaju, dati pravi primer svim učesnicima šampionata.

Aktivisti za zaštitu životne sredine i borbu protiv klimatskih promena podsećaju da su UEFA i nemačka železnička kompanija Deutsche Bahn potpisale sporazum o podsticanju navijača da putuju do i unutar Nemačke železnicom.

UEFA će tako subvencionisati popust od 25 odsto za Interrail karte kako bi odvratila vlasnike karata za Evro 2024. od putovanja niskobudžetnim aviokompanijama, kao i kartu od 29 evra za putovanje između gradova domaćina u Nemačkoj. Inače, nemački fudbalski savez DFB namerava da Evro 2024. bude najodrživije prvensto dosad održano, pa je utakmice tako rasporedio da bi timovi putovali što manje tokom grupne faze.

evropsko prvenstvo fudbal nemacka 2024 mbape
Foto: u_goppxlsc6c from Pixabay

Nevladine organizacije navode da transport čini više od trećine emisija CO2, a većina ovog štetnog gasa sa efektom staklene bašte nastaje u drumskom i avio saobraćaju. Analize koje su radili organizatori prvenstva pokazale su da će oko 80 odsto ugljeničnog otiska šampionata doći iz transporta, jer navijači dolaze sa celog kontinenta i šire.

Ukupno je dostupno 2,7 miliona ulaznica za 51 utakmicu turnira koja je zakazana na 10 stadiona, a nemačka nacionalna turistička zajednica očekuje dodatnih sedam miliona posetilaca u fan zonama i na javnim događajima.

Aktivisti smatraju da je promena načina na koji se putuje ključna da se ispuni obećanje iz Pariskog sporazuma o ograničavanju globalnog zagrevanja ispod 1,5 stepeni Celzijusa.

evropsko prvenstvo nemacka fudbal 2024 ronaldo
Foto: u_lz4ssdkkjl from Pixabay

Pozivamo nacionalne fudbalske timove da iskoriste svoj uticaj koji imaju kao uzori, kako na terenu tako i van njega, i da pomognu u promeni načina razmišljanja i ponašanja ljudi prilikom putovanja, i to tako što će dati primer prilikom ibora svog transporta, navele su nevladine organizacije.

Oni navode i jedan primer. Naime, ako bi francuski tim uzeo voz umesto aviona da putuje od Pariza do Dortmunda, u čijoj blizini je njihov kamp u Paderbornu, smanjili bi emisije CO2 za 98 odsto.

Šta će odlučiti evropske reprezentacije, ali i fudbalske zvezde poput Francuza Kilijana Mbapea ili Portugalca Kristijana Ronalda?

Inače, nacionalni timovi Ujedinjenog Kraljevstva, Holandije, Belgije i Nemačke već su se obavezali da će na Olimpijske igre u Pariz putovati vozom kako bi smanjili emisije štetnih gasova.

evropsko prvenstvo nemacka fudbal 2024 mbape ronaldo
Photo: UEFA
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ecocourt business 3×3 – Prijavite se za ekološki turnir u basketu

Ecocourt Business 3×3 – prijavite se za ekološki turnir u basketu

14. mart 2024. - Edukort poziva sve kompanije da se prijave za učešće na ekološkom turniru u basketu, koji će se održati 18. maja na Adi Ciganliji

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

14. mart 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

14. mart 2024. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

14. mart 2024. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu