Mobilnost

Parkiranje džipova u Parizu od septembra tri puta skuplje

cene parkinga za džipove

Foto: Freepik

Objavljeno

05.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Građani Pariza su na referendumu izglasali da se cena parkinga za džipove u centru grada utrostruči. Lokalna samouprava se bori protiv zagađenja vazduha i klimatske krize, a ovaj potez će pogoditi bogate vozače teških, velikih i zagađujućih automobila.

Na referendumu održanom u nedelju, 54,6 odsto izašlih Parižana glasalo je za uvođenje posebne naknade za parkiranje sportsko-terenskih vozila (SUV). Međutim, izlaznost, 5,7 odsto, bila je niža nego što se pokretači ove zelene kampanje nadali, prenosi Guardian.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo je ranije ocenila da će povećanje cene parkinga za džipove biti „vid socijalne pravde“. Ona je rekla da su namerno ciljani najbogatiji vozači skupih, teških i zagađujućih automobila koji još nisu promenili svoje navike tako da doprinesu prevazilaženju klimatske krize.

Parkiranje džipova u centru Pariza koštaće 18 evra po satu

Tarife za parkiranje na ulici će verovatno biti promenjene početkom septembra. Građani su na referendumu odlučili da će cena za džipove i druga vozila sa pogonom na sva četiri točka iznositi 18 evra po satu u centru Pariza i 12 evra u ostatku grada.

Obuhvaćena su vozila teža od 1,6 tona sa motorom s unutrašnjim sagorevanjem kao i hibridna i vozila na električni pogon teža od dve tone. Ova mera se ne odnosi na parking za stanovnike Pariza.

U Parizu je zabranjeno iznajmljivanje električnih trotineta

Inače, Grad svetlosti je prošle godine na isti način izglasao da se zabrani iznajmljivanje električnih trotineta. Na lokalnom referendumu, održanom 2. aprila, čak 90 odsto izašlih je podržalo predlog, pa je Pariz postao prva takva evropska prestonica.

Tokom mandata gradonačelnice An Idalgo iz redova Socijalističke partije, u prestonici Francuske su od 2020. godine izgrađena 84 kilometra biciklističkih staza, a broj korisnika bicikala je porastao za 71 odsto, pokazuju podaci gradske skupštine.

Takođe, Pariz od njenog dolaska na vlast pritiska vozače povećavanjem cena parkinga i postepeno zabranjujući dizel vozila. Grad je smanjio broj parking mesta na ulicama da bi ih naterao da koriste podzemna parkirališta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

5. februar 2024. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

5. februar 2024. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

5. februar 2024. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

5. februar 2024. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu