Mobilnost

Pariz zabranjuje iznajmljivanje električnih trotineta

Parižani izglasali zabranu iznajmljivanja električnih trotineta

Foto: Mircea - Surprising_Shots from Pixabay

Objavljeno

29.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Pariz će ove nedelje postati jedan od prvih gradova u Evropi koji su zabranili iznajmljivanje električnih trotineta. Sve tri kompanije aktivne u ovoj delatnosti u francuskoj prestonici – Lime, ​​Dot i Tier, potvrdile su da će ukloniti svoje električne trotinete pre 1. septembra.

Pariz je uveo električne trotinete među prvima, 2018. godine. Gradske vlasti su nastojale da promovišu nezagađujuće oblike javnog saobraćaja. Međutim, sa porastom popularnosti tih vozila na dva točka, rastao je i broj nesreća. Prošle godine su tri osobe poginule, a 459 je povređeno u nesrećama sa električnim trotinetima.

Građani su potom dobili priliku da iskažu svoj stav. Na lokalnom referendumu, održanom 2. aprila, čak 90 odsto izašlih se izjasnilo za zabranu iznajmljivanja. Pomenute kompanije su navele za CNBC da je izlaznost bila samo sedam odsto. Rezultat referenduma nije bio obavezujući, ali gradska administracija je odlučila da odluku sprovede. Vozila u privatnom vlasništvu nisu obuhvaćena, tako da se pravila njihovog korišćenja neće promeniti.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo izjavila je da je referendum bio „pobeda lokalne demokratije“. Ona je prilikom glasanja ocenila da su cene visoke, pet evra za 10 minuta, i istakla da su vozači iznajmljenih e-skutera izazvali mnogo saobraćajnih nesreća.

Mnogi gradovi su uveli ograničenja za e-skutere

U gradovima širom sveta se debatuje da li su takva vozila opasna ili deo budućnosti urbane mobilnosti. Mnoge lokalne samouprave su uvele propise o dozvoljenoj brzini za električne trotinete, propisale zone za parkiranje i uvele druga ograničenja i kazne. Stanovnici se žale da neki korisnici ostavljaju e-skutere po parkovima i trgovima, što i lokalnim vlastima stvara glavobolju.

Električne trotinete će zameniti električni bicikli

U nekim gradovima je kretanje e-trotineta dozvoljeno po trotoaru i biciklističkim stazama, a u drugima ne. Potpuna zabrana njihovog korišćenja je ipak retkost. Madrid je ove godine poništio prethodnu zabranu i dozvolio povratak kompanijama koje se bave iznajmljivanjem e-trotineta, ali pod novim uslovima. Isto je 2021. učinio Kopenhagen.

Lime, Dott i Tier su objavili da će sada prebaciti fokus na povećanje ponude e-bicikala u Parizu.

“Limeovi e-skuteri će pre kraja avgusta biti premešteni iz Pariza u druge gradove u Evropi, ali vozači u Parizu se već okreću našem rastućem voznom parku e-bicikala”, saopštila je kompanija.

U Dottu kažu da šalju svoje e-skutere u mesta gde su potpisali nove ugovore, uključujući Bordo u Francuskoj i više gradova širom Belgije. Kompanija povećava broj e-bicikala za iznajmljivanje i nada se da će se proširiti na predgrađa Pariza pre Olimpijskih igara, zakazanih za sledeći jul.

Međutim, ni električni bicikli nisu savršeno rešenje. Kritičari naglašavaju da ti dvotočkaši znaju da zakrče trotoare i ulice kada nisu propisno parkirani i da vozači često prebrzo idu trotoarom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

29. avgust 2023. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

29. avgust 2023. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

29. avgust 2023. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

29. avgust 2023. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu