Životna sredina

Stanovnici Pariza će se ponovo kupati u Seni nakon više od 100 godina

Reka Sena u Parizu biće ponovo otvorena za kupače, nakon više jednog veka

Foto: Jacques Paquier on flickr / https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Objavljeno

10.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Parižani, kao i svi posetioci prestonice Francuske, uskoro će moći da se kupaju u reci Seni zahvaljujući naporima gradskih vlasti i ulaganjima u poboljšanje kvaliteta vode. Plivanje u Seni bilo je zabranjeno od 1923, ali će nakon Olimpijskih igara sledećeg leta Parižani moći ponovo da uživaju u kupanju u reci.

Pariz je izgradio rezervoar za skladištenje viška atmosferskih padavina kako bi se smanjila količina kanalizacije koja dospeva u reku, a postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda su dograđena i modernizovana.

Gradonačelnica Pariza Ana Idalgo je nedavno predstavila tri lokacije za kupanje na Seni, koje će biti otvorene za javnost nakon Olimpijskih igara koje će se održati sledećeg leta u glavnom gradu Francuske.

To su vodeni centar koji je već delimično u upotrebi, i dva kupališta u blizini Ajfelove kule i francuske nacionalne biblioteke. Ova inicijativa dobila je dodatni podsticaj upravo zbog Olimpijskih igara 2024, jer će na tim lokacijama će biti održana i takmičenja u maratonskom plivanju na 10 kilometara, triatlonu i paratriatlonu.

Na tri lokacije biće održana i olimpijska takmičenja u maratonskom plivanju na 10 kilometara, triatlonu i paratriatlonu

Buduća kupališta na Seni imaće spasilačku službu, biće obeležena bovama i pontonom, imaće svlačionice i tuševe.

Pored ove tri olimpijske lokacije, gradske vlasti su najavile da će na Seni i njenoj pritoci Marni biti još oko dvadesetak kupališta za Parižane.

Sedam godina ulaganja da Pariz dobije kupališta

Plivanje na Seni zabranjeno je nakon 1923, a tokom decenija koje su usledile reka je izložena zagađenju industrijskim otpadom i kanalizacijom.

Pariz je u poslednjih sedam godina uložio oko 1,4 milijarde evra kako bi poboljšao kvalitet vode u Seni

Grad Pariz je u poslednjih sedam godina uložio oko 1,4 milijarde evra kako bi poboljšao kvalitet vode, pročistio reku i smanjio zagađenje u Seni i Marni.

Problem u prestonici Francuske predstavlja sistem kanalizacije i atmosferske vode,

Problem u prestonici Francuske predstavlja zastareli sistem kanalizacije i atmosferske vode koje se tokom jačih padavina i oluja u ogromnim količinama prelivaju u Senu. Pariz u proseku ima 170 kišnih dana godišnje, a prelivanje kanalizacije može postati sve učestalije zbog intenzivnijih padavina usled promene klime.

U gradskom kanalizacionom sistemu, koji datira iz 19. veka, meša se kanalizaciona voda sa kišnicom i u takvim prilikama pomešana voda i otpad odlaze u Senu kroz 44 atmosferske kanalizacije.

Plan za Senu se zasniva na tome da se voda direktno ne prečišćava, već se atmosferska i kanalizaciona voda sprečavaju da dospeju u reku i kontaminiraju je. Ispod botaničke bašte izgrađen je rezervoar zapremine 46 hiljada kubnih metara, što odgovara količini vode u 30 olimpijskih bazena, koji skladišti višak vode u slučaju jakih padavina.

Ispod botaničke bašte izgrađen je rezervoar od 46 hiljada kubika koji skladišti višak vode u slučaju jakih padavina

Gradske vlasti najavljuju da će veliki deo posla biti završen do kraja leta, što podrazumeva i priključenje još 23 hiljade domova na kanalizacioni sistem.

Testovi pokazuju bezbedan kvalitet vode

Gradske vlasti navode da su redovni testovi kvaliteta vode pokazali da je voda bakteriološki ispravna i na bezbednom nivou za plivanje.

Problem jedino nastaje nakon obilnih padavina, ali i tada u relativno kratkom roku. Kvalitet vode će biti svakodnevno testiran kada reka bude zvanično otvorena za kupanje, obećali su u gradskoj skupštini, preneo je Guardian.

S obzirom na to da se Pariz suočava sa toplotnim talasima, plivanje u reci bi moglo da doprinese da francuska prestonica bude ugodnije mesto za život tokom letnjih meseci, navode u gradskom veću.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ecocourt business 3×3 – Prijavite se za ekološki turnir u basketu

Ecocourt Business 3×3 – prijavite se za ekološki turnir u basketu

10. jul 2023. - Edukort poziva sve kompanije da se prijave za učešće na ekološkom turniru u basketu, koji će se održati 18. maja na Adi Ciganliji

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

10. jul 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

10. jul 2023. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

10. jul 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu