Životna sredina

Stanovnici Pariza će se ponovo kupati u Seni nakon više od 100 godina

Reka Sena u Parizu biće ponovo otvorena za kupače, nakon više jednog veka

Foto: Jacques Paquier on flickr / https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Objavljeno

10.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Parižani, kao i svi posetioci prestonice Francuske, uskoro će moći da se kupaju u reci Seni zahvaljujući naporima gradskih vlasti i ulaganjima u poboljšanje kvaliteta vode. Plivanje u Seni bilo je zabranjeno od 1923, ali će nakon Olimpijskih igara sledećeg leta Parižani moći ponovo da uživaju u kupanju u reci.

Pariz je izgradio rezervoar za skladištenje viška atmosferskih padavina kako bi se smanjila količina kanalizacije koja dospeva u reku, a postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda su dograđena i modernizovana.

Gradonačelnica Pariza Ana Idalgo je nedavno predstavila tri lokacije za kupanje na Seni, koje će biti otvorene za javnost nakon Olimpijskih igara koje će se održati sledećeg leta u glavnom gradu Francuske.

To su vodeni centar koji je već delimično u upotrebi, i dva kupališta u blizini Ajfelove kule i francuske nacionalne biblioteke. Ova inicijativa dobila je dodatni podsticaj upravo zbog Olimpijskih igara 2024, jer će na tim lokacijama će biti održana i takmičenja u maratonskom plivanju na 10 kilometara, triatlonu i paratriatlonu.

Na tri lokacije biće održana i olimpijska takmičenja u maratonskom plivanju na 10 kilometara, triatlonu i paratriatlonu

Buduća kupališta na Seni imaće spasilačku službu, biće obeležena bovama i pontonom, imaće svlačionice i tuševe.

Pored ove tri olimpijske lokacije, gradske vlasti su najavile da će na Seni i njenoj pritoci Marni biti još oko dvadesetak kupališta za Parižane.

Sedam godina ulaganja da Pariz dobije kupališta

Plivanje na Seni zabranjeno je nakon 1923, a tokom decenija koje su usledile reka je izložena zagađenju industrijskim otpadom i kanalizacijom.

Pariz je u poslednjih sedam godina uložio oko 1,4 milijarde evra kako bi poboljšao kvalitet vode u Seni

Grad Pariz je u poslednjih sedam godina uložio oko 1,4 milijarde evra kako bi poboljšao kvalitet vode, pročistio reku i smanjio zagađenje u Seni i Marni.

Problem u prestonici Francuske predstavlja sistem kanalizacije i atmosferske vode,

Problem u prestonici Francuske predstavlja zastareli sistem kanalizacije i atmosferske vode koje se tokom jačih padavina i oluja u ogromnim količinama prelivaju u Senu. Pariz u proseku ima 170 kišnih dana godišnje, a prelivanje kanalizacije može postati sve učestalije zbog intenzivnijih padavina usled promene klime.

U gradskom kanalizacionom sistemu, koji datira iz 19. veka, meša se kanalizaciona voda sa kišnicom i u takvim prilikama pomešana voda i otpad odlaze u Senu kroz 44 atmosferske kanalizacije.

Plan za Senu se zasniva na tome da se voda direktno ne prečišćava, već se atmosferska i kanalizaciona voda sprečavaju da dospeju u reku i kontaminiraju je. Ispod botaničke bašte izgrađen je rezervoar zapremine 46 hiljada kubnih metara, što odgovara količini vode u 30 olimpijskih bazena, koji skladišti višak vode u slučaju jakih padavina.

Ispod botaničke bašte izgrađen je rezervoar od 46 hiljada kubika koji skladišti višak vode u slučaju jakih padavina

Gradske vlasti najavljuju da će veliki deo posla biti završen do kraja leta, što podrazumeva i priključenje još 23 hiljade domova na kanalizacioni sistem.

Testovi pokazuju bezbedan kvalitet vode

Gradske vlasti navode da su redovni testovi kvaliteta vode pokazali da je voda bakteriološki ispravna i na bezbednom nivou za plivanje.

Problem jedino nastaje nakon obilnih padavina, ali i tada u relativno kratkom roku. Kvalitet vode će biti svakodnevno testiran kada reka bude zvanično otvorena za kupanje, obećali su u gradskoj skupštini, preneo je Guardian.

S obzirom na to da se Pariz suočava sa toplotnim talasima, plivanje u reci bi moglo da doprinese da francuska prestonica bude ugodnije mesto za život tokom letnjih meseci, navode u gradskom veću.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nivo zagađenosti vazduha u Evropi znatno izanad preporuka SZO

Svaki osmi smrtni slučaj u Srbiji pripisan zagađenom vazduhu

10. jul 2023. - Zagađenje vazduha u Evropi je znatno iznad preporučenih vrednosti SZO, pokazuje novi izveštaj Evropske agencije za životnu sredinu.

Narandžasta nedelja, 48er-Tandler, Beč

Narandžasta nedelja u Beču: umesto kupovine novog, popravite staro

10. jul 2023. - Bečka gradska čistoća u svojim prodavnicama 48er-Tandler organizuje Narandžastu nedelju, posvećenu ponovnom korišćenju i popravkama robe

zemlje Jugoistocne Evrope GSCI odrzive konkurentnosti

Evo kako zemlje Jugoistočne Evrope stoje u oblasti održive konkurentnosti

10. jul 2023. - Skandinavija ubedljivo vodi po indeksu GSCI, ali čak i te zemlje moraju još mnogo da rade do postizanja istinske održive konkurentnosti.

srbija NEKP energetska zajednica preporuke

Energetska zajednica traži od Srbije ambicioznije ciljeve za OIE i energetsku efikasnost u NEKP-u

10. jul 2023. - Sekretarijat Energetske zajednice analizirao je Nacrt nacionalnog energetskog i klimatskog plana Srbije i objavio svoje preporuke