x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Okrugli sto o zelenoj sertifikaciji zgrada: Uvodi se provera energetskih pasoša

02.07.2018. | Komentari: 0Autor:

Photo: Savet zelene gradnje Srbije
Okrugli sto o zelenoj sertifikaciji zgrada: Uvodi se provera energetskih pasoša

U toku je izrada novih pravilnika o energetskoj efikasnosti, a osim obavezne izrade energetskih pasoša, biće uvedena i njihova provera, najavili su predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na okruglom stolu “Zelena sertifikacija zgrada na tržištu Srbije”, dok su članovi Saveta zelene gradnje Srbije, koji je bio organizator skupa, pozvali državu da podrži one koji sertifikuju objekte.

Dragana Korica, izvršni direktor Saveta zelene gradnje Srbije, istakla je da su sertifikati alatke za ocenjivanje standarda zelene gradnje.

“Savet kao nacionalni član WorldGBC (Green Building Council) ima neutralni stav u prepruci sertifikata. Kod nas su najviše zastupljeni Leed i Breeam, pa je dosad sertifikovano 12 Leed i jedan Breeam objekat, a mnogi su u proceduri”, istakla je ona.

Korica je navela da već u ovoj godini deset članica WorldGBC priprema nove sertfikate za neto ugljeničnu neutralnost, jer je svet sve više okrenut ka postizanju ovog cilja.

Obrad Topić, savetnik za energetsku efikasnost u Sektoru za stambenu i arhitektonsku politiku, komunalne delatnosti i energetsku efikasnost Ministarstva, rekao je da su energetski pasoši oblik sertifikacije u energetskom delu, a sertifikati, o kojima je bilo najviše reči na okruglom stolu, su mnogo sveobuhvatniji kada je reč o zelenoj gradnji.

On je najavio da je u toku izrada novih pravilnika o energetskoj efikasnosti, kao i da radna grupa sarađuje sa GIZ-om i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

“Osim dosadašnje obavezne izrade energetskih pasoša oni će sada biti i podložni kontroli, pa će se proveravati”, istakao je Topić.

Korica je iskazala spremnost Saveta za zelenu gradnju da se stavi na raspolaganje ministarstvima kako bi se regulativa jasnije definisala u pravcu zelenog i održivog razvoja. Ona je istakla da zelena gradnja nije neka velika nepoznanica, već samo drugačija percepcija i pristup.

“Pozivam resorna ministarstva – građevine, energetike i ekologije, da prepoznaju pozitivne korake onih koji se upuštaju u primenu elemenata zelene gradnje, u ovom slučaju to su oni koji sertifikuju objekte, i da ih podrže u nekom obliku benefita, kako bi tom podrškom motivisali i druge da krenu tim putem. A, to bi se sigurno pozitivno odrazilo na ekonomiju, životnu sredinu i efikasnije ispunjavanje naših obaveza”, istakla je Korica.

Zaključci: Sertifikacija u svetu uobičajena, kod nas samo trend

Učesnici okruglog stola saglasili su se da je zelena gradnja u svetu postala nešto uobičajeno, a da se kod nas prepoznaje kroz sertifikaciju zgrada, za koju se može reći da je u Srbiji trend, koji pokreće tržište u pravcu zelene-održive gradnje, kao i da regulativa za zeleni i održivi razvoj mora biti obavezujuća, uz uključivanje svih u zajednički posao – države, biznisa i organizacija poput SrbGBC.

Martin Elezović, iz firme Atrium Consulting, predstavljajući britanski Breeam sertifikat, podsetio je da je trajnost sertifikacije kod novih objekata neograničena, dok je kod postojećih tri godine.

Detalje američkog sertifkata Leed objasnila je Nenada Nenadić Tanasić i istakla da je novac pokretač jer sertifikacijom investitor povećava cenu nekretnine.

Dragan Obrenović, projekt menadžer u Međunarodnoj finansijskoj korporaciji (IFC), naveo je da se na Zapadu osnovna investicija zbog sertifikacije povećava 2-3 odsto, ali rente su veće 5-8 odsto i cene u prodaji 5-6 odsto, što daje jasnu sliku isplativosti.

“Na žalost, u Srbiji se razmišljanje završava na nivou inicijalnog troška”, dodao je on.

A, Nataša Bugarinović, iz MPC Properties, navela je da sertifikacija može da poveća trošak izgradnje, u zavisnosti od nivoa, i do deset odsto, pa investitor mora da utvrdi šta tačno želi.

Kao dva razloga za sertifikaciju, Slavko Bingulac, predstavnik firme Immorent Singidunum Erste Group, naveo je  opredeljenje Erste Group da ima sertifikate u državama u kojima posluje, i to što je na tenderu za izdavanje prostora jedan od uslova velikih klijenata upravo sertifikat.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.