OIE

OIE Hrvatska: Nova pravila HOPS-a blokiraju projekte vredne 1,5 milijardi evra

oie hrvatska hops pravila investicije prikljucak na mrezu

Foto: OIE Hrvatska

Objavljeno

19.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) upozorilo je da nova pravila Hrvatskog operatora prenosnog sistema (HOPS) ugrožavaju razvoj projekata vrednih 1,5 milijarde evra.

Pitanje je kada će i hoće li uopšte ti projekti moći da se razviju, poručio je OIE Hrvatska, i pozvalo na hitno međuresorno delovanje merodavnih ministarstava kako bi Hrvatska prestala s ovakvim ograničavajućim pravilima koja blokiraju razvoj projekata za obnovljivu energiju.

OIEH kaže da je nakon čak dve godine čekanja HOPS objavio Pravila o priključenju na prijenosnu mrežu, kojima se proces izdavanja potrebnih dozvola produžuje za gotovo dve godine.

Samo za dobijanje priključka biće potrebno 1,5 godina

Tako će za dobivanje elektroenergetske suglasnosti (EES), koja je uslov za dobijanje lokacijske dozvole, investitori čekati između devet i 12 meseci. Za elaborat o mogućnosti priključenja (EMP) čekaće 90 dana, a za elaborat optimalnog tehničkog rešenja priključenja (EOTRP) dodatnih 5-8 meseci.

Poređenja radi, dodaje OIEH, EU nalaže da se sve dozvole za građenje trebaju izdati u roku od dve godine, dok je sada samo za rešavanje priključka potrebno godinu i po dana.

To će u  Hrvatskoj, zahvaljujući novim Pravilima, biti nemoguće!, upozorava Udruženje.

Takođe, prema novim Pravilima, nije sigurno kada, ni koliko električne energije će HOPS od proizvođača obnovljive energije preuzeti u mrežu, a, kako dodaju, ima pravo u bilo kom trenutku elektrane isključiti iz mreže.

HOPS je zakasnio sa razvojem mreže, pa sada skida odgovornost sa sebe

OIE navodi da u početnoj fazi razvoja projekta investitor ispunjava sve svoje finansijske obveze, dok HOPS svoje obveze odlaže do izgradnje nove mreže, što će se dogoditi, kako tvrde, za otprilike 20 godina, iako već sad uzima novac za priključak i izgradnju.

„HOPS je svojim komforom i krajnje konzervativnim stavom zakasnio s razvojem mreže, a sada svoju odgovornost dodatno skida sa sebe krajnje diskriminatornim i arbitrarnim mehanizmima prigušenja ili čak potpunog isključenja proizvođača s mreže, a da im pri tome ne mora financijski nadoknaditi pretrpljenu štetu“, istakao je OIEH.

Situacija je potpuno drugačija u drugim članicama EU

U ovom Udruženju tvrde da prema ovakvim Pravilima nijedna finansijska institucija neće odobriti kredit za postrojenje na zelenu energiju za koje ne zna za koliko će proizvedene električne energije moći isporučiti i kada će ostvariti povraćaj investicije.

U OIEH ističu da u razvijenim državama EU operator prenosnog sistema snosi finansijski teret isključenja elektrana sa mreže, i kroz te troškove operator ima snažan podsticaj da optimizuje svoje poslovanje i jasne indikatore kada je bolje graditi nove elemente mreže, a kada isključiti elektranu sa mreže.

Povratak u haos

Udruženje naglašava da HOPS uvodi i diskriminirajuće pravilo da se samo jednom u godinu dana može zahtevati dostavljanje podataka o stanju prenosne mreže s ciljem priključenja na mrežu. Ako investitor iz bilo kog objektivnog razloga to ne stigne da uradi u razdoblju od 1. do 15. maja gubi, kako ističu, celu godinu.

OIEH podseća da Zakon o tržištu električne energije (ZOTEE) iz 2021. određuje da samo projekti s dobivenim energetskim odobrenjem (EO), koje je propisano kao prvi korak u razvoju projekta, mogu zatražiti priključak na mrežu. Bio je, kako kažu, to dobar korak kojim se nagomilanih čak 12.000 MW podnetih zahteva ubrzo prepovilo.

Hrvatska postaje zemlja koja sprečava razvoj obnovljive energije

Nažalost, nakon što je HOPS objavio Pravila o priključenju, vraćamo se u haotično stanje, ističe OIEH.

Sve se ovo, naglašavaju, događa u istom mesecu kad Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine donosi zakonodavni okvir koji ubrzava i pojednostavljuje razvoj solarne energije, a posebno agrosolara.

HOPS-ova pravila, međutim sav napredak gotovo poništavaju, tvrdi OIEH.

Hrvatska, smatra ovo Udruženje,  zahvaljujući ovim Pravilima postaje jedna od zemalja koje sprečavaju razvoj obnovljive energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

19. jul 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

19. jul 2023. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

19. jul 2023. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

19. jul 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka