Mobilnost

Od Zagreba i do Zagreba skuplji voz od aviona

Greenpeace istrazivanje, zasto je odrzvio putovanje vozom skuplje od putovanja avionom

Foro: Greenpeace

Objavljeno

25.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Kako bi se dekarbonizovao sektor saobraćaja, sve više je zagovornika održivog putovanja, pre svega vozom. Da nisu samo stručnjaci svesni važnosti ove teme, pokazuje nedavna izjava direktorke jedne velike avio kompanije koja je poručila: putujte vozom. Međutim, istraživanje koje je sproveo Greenpeace u Hrvatskoj pokazuje da je putovanje vozom od i do Zagreba 30 odsto skuplje nego putovanje avionom.

Greenpeace je pred praznike uporedio troškove železničkog i avio-prevoza pred kraj godine u Evropi. Među zemljama u kojima su analizirane cene je i Hrvatska. Upoređene su cene železničkih i avio-karata između Zagreba i 12 evropskih destinacija (Amsterdama, Berlina, Brisela, Budimpešte, Hamburga, Londona, Pariza, Praga, Rima, Beča, Varšave i Ciriha).

Rezultati pokazuju da je putovanje vozom 28 odsto skuplje od putovanja avionom. Avio-karte od Zagreba do Brisela i Rima mogu se kupiti za po pedesetak evra. Putovanje vozom bilo bi dva puta skuplje.

Samo za četiri evropska grada, putovanje vozom iz Zagreba je jeftinije od putovanja avionom: Cirih, Beč, Varšavu i Budimpeštu.

Avio-karte su na prvi pogled isplative, ali pravi trošak plaća planeta

„Jeftinije avio-karte na prvi se pogled čine isplativijim, međutim iza računice se krije pravi trošak letenja – onaj za našu planetu“, rekao je Hervig Šuster, vođa Greenpeaceove kampanje Mobilnost za sve. On je naglasio da je održivi železnički prevoz mnogima i dalje nedostupan, a da je u nepravednoj i štetnoj prednosti avio-prevoz, koji najviše zagađuje životnu sredinu.

„Nečuveno je to što avio-prevoz uživa velike poreske olakšice, dok se železničke karte i zelena struja za vozove oporezuju. Evropska komisija i vlade država članica moraju hitno rešiti ovaj nepravedan sistem i učiniti održivi železnički prevoz dostupnim i pristupačnim svima“, istakao je Šuster.

Železnički saobraćaj klimatski najprihvatljiviji, ali u praksi najkomplikovaniji

Pored cene, bitni faktori za izbor prevoza su i praktičnost i koliko je jednostavno rezervisati kartu, navodi Greenpeace CEE. Od 12 analiziranih destinacija, samo Budimpešta, Beč i Cirih imaju direktnu železničku liniju sa Zagrebom. Istovremeno, za osam od 12 destinacija dostupni su direktni letovi.

Sve avio-kompanije su počele prodaju karata za zimsku sezonu tri meseca unapred. Sa druge strane, većina železničkih kompanija nije počela prodaju karata i nije objavila red vožnje do kraja oktobra, pokazuje analiza.

Zanimljivo je da je kompanija Hrvatske željeznice jedna od retkih koja karte za međunarodna putovanja ne prodaje preko interneta. Karte se mogu kupiti na stanici ili u veb prodavnicama drugih železničkih kompanija.

Antić: Prevoz je jedini sektor u Evropskoj uniji u kom su emisije CO2 u porastu

„Prijevoz je jedini sektor u EU u kojem rastu emisije CO2, štetne za klimu. U Hrvatskoj su te emisije od 1990. godine porasle za ogromnih 48 posto, što ne čudi, s obzirom na to da je, umjesto u održive načine prijevoza, država u tom razdoblju ulagala prvenstveno u cestovnu infrastrukturu“, rekla je Petra Andrić, vođa programa Greenpeacea u Hrvatskoj.

Putovanje vozom rezultuje ispuštanjem 66 do 80 odsto manje ugljen-dioksida nego avionom ili automobilom. Vozovi troše značajno manje energije u odnosu na sve druge vidove transporta.

Izvršne direktorka holanseke aviokompanije KLM, Marjan Rintel, je u intervjuju  za Politiko, rekla da veruje da sektor avio-kompanija treba da prestane da gleda na železnicu kao na konkurenta. „Ako ste ozbiljni u postizanju svojih ciljeva održivosti, voz nije konkurent. Moramo da radimo zajedno“, naglasila je Rintel.

Ako ne računamo jedne određene saonice koje vuku irvasi, putovanje vozom po Evropi je klimatski najprikladnije, zaključuje Greenpeace.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

25. decembar 2023. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

25. decembar 2023. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

25. decembar 2023. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

25. decembar 2023. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu