Konferencija 22 februar registracija - srpski
OIE

Objavljen javni poziv za subvencije za solarne panele u Crnoj Gori

Objavljen javni poziv za subvencije za solarne panele u Crnoj Gori

Foto: Hans Braxmeier from Pixabay

Objavljeno

02.11.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

02.11.2021.

Država

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i Fond za zaštitu životne sredine (Eko fond) objavili su javni poziv za vlasnike individualnih stambenih i poslovnih objekata za učešće u projektu Solari 3.000+ i Solari 500+. Projekat podrazumeva ugradnju solarnih panela snage do 10 odnosno 30 kW i otplatu te investicije u mesečnim ratama u visini sadašnjeg računa za električnu energiju.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je pripremila poseban sajt za sve one koji su zainteresovani da se prijave gde mogu da nađu sve detalje koji ih interesiju. Sajt u suštini nudi podatke koji mogu da da pomognu svima koji razmišljaju da postave solarne panele na svoj krov i tako proizvode zelenu električnu energiju za svoje potrebe što će im smanjiti račun.

Tako potrošači mogu da vide kolika površina krova im je potrebna da postave solarne panele koji bi proizveli količinu energije koju danas troše, kao i kolika snaga tih panela im je potrebna. Takođe, dostupni su i podaci o proizvodnji solarnih panela u odnosu na to da li žive na jugu, severu ili u centralnom delu Crne Gore.

Zainteresovani kupac prijavu za fotonaponske sisteme popunjava na sajtu EPCG, ili ispunjavanjem formulara koji može da preuzme na šalterima lokalne jedinice ove kompanije. Dostavljanje prijava počelo je 1. novembra i traje do kraja decembra.

Na javni poziv se mogu prijaviti vlasnici objekata sa trofaznim priključkom, redovne platiše i vlasnici objekata sa kosim krovom sa orjentacijom ka jugu, jugoistoku ili jugozapadu i koji nije u senci drugih objekata, drveća. Uslov je i da im je godišnja potrošnja u prethodne tri godine veća od 4.000 kWh, a prosečan mesečni račun veći od 30 evra, kada je reč o domaćinstvima, a 13.000 kWh i 120 evra za poslovne objekte.

Kriterijumi za rangiranje domaćinstava su način grejanja, prosečna primanja, visina računa i vreme prijave, a kod firmi samo visina računa.

Javni poziv se odnosi na izgradnju solarnih elektrana na krovovima kroz finansiranje i subvencionisanje korisnika za kupovinu i ugradnju fotonaponskih sistema snage do 10 kW za individualne stambene objekte, odnosno do 30 kW za pravna i fizička lica, vlasnike poslovnih objekata. Projekat, čija je vrednost procenjena na 30 miliona evra najvećim delom finansira EPCG, dok Eko fond obezbeđuje petina sredstava kroz dodelu subvencije od 20 odsto za ugradnju fotonaponskih panela.

EPCG obezbeđuje pomoć u prikupljanju dokumentacije

EPCG je ponovila da je cilj projekta da se, kroz energetsku tranziciju i ugradnju fotonaponskih sistema kod domaćinstаva i privrednih subjekata, pre svega smanje mesečni izdaci za električnu energiju, omogući njihova energetska nezavisnost, emisije ugljen-dioksida svedu na najmanju moguću meru i očuva životna sredina.

Fizičkim i pravnim licima se pruža mogućnost da instalira odgovarajući fotonaponski sistem i da ga otpalti u jednakim mesečnim ratama koje će se kretati u visini njegovog prosečnog mesečnog računa za utrošenu električnu energiju, istakao je EPCG i naveo da je period otplate investicije do deset godina, u zavisnosti od iznosa rate i snage ugrađenog sistema.

Instaliranjem fotonaponskog sistema korisnik u projektu postaje prozjumer ili kupac – proizvođač, koji svoje potrebe za energijom podmiruje iz sopstvenog izvora, a eventualni višak ili manjak električne energije u određenom momentu, predaje ili preuzima kroz distributivnu mrežu, što se finansijski saldira na nivou godine.

Fizička i pravna lica postaju na kraju vlasnici male solarne elektrane, a zaposleni u EPCG obezbeđuju im tehničku i logističku podršku, kako u izgradnji tako i u prikupljanju neophodne dokumentacije.

Komentara: (4)
Drago Zizic / 03.11.2021.

Da li se moze oprema instalisati na soliteru sa ravnim krovom, pojedinacno za stan. Ja sam zainteresovan za ovaj projekat. Pozdrav od Draga

Halil / 03.12.2021.

Hoću da se uključim

Plojovič Abdulah / 16.12.2021.

Molim Vas za termin isteka konkursa
Konkurisao bih SOLAR na objektu VILA ELJOM ULCINJ

Sait Rizvanaj / 13.01.2022.

Konkurisao bi solarne panele za električnu energiju

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Poziv postdiplomce mlade pocetku karijere Letnju skolu Energetske zajednice

Poziv za postdiplomce, mlade na početku karijere za Letnju školu Energetske zajednice

18 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice prima prijave za šestu Letnju školu Energetske zajednice, koja će se održati u Sarajevu

Zajecar dobija solalnu elektranu snage 50 MW

Zaječar dobija solarnu elektranu snage 50 MW

18 јануара 2022 - Lokalne vlasti stavile su na javni uvid plan detaljne regulacije za izgradnju solarne fotonaponske elektrane nedaleko od Zaječara

energetska tranzicija balansiranje nikola rajakovic

Profesor Rajaković: balansiranje električne energije iz obnovljivih izvora ne sme da bude izgovor za zaustavljanje energetske tranzicije

18 јануара 2022 - Na početku bilo koje tranzicije ne mogu se dati svi odgovori, ali se oni nalaze ukoliko se veruje u nove tehnologije, kaže Nikola Rajaković

Projekti zarobljavanja CO2 rezultata tehnologiju se racuna

Projekti zarobljavanja CO2 za sada bez rezultata, ipak na ovu tehnologiju se računa

17 јануара 2022 - Rešenja za prikupljanje CO2 su eksperimentalna, a šansu za ekspanziju mogu da dobiju dobrim sistemom finansiranja i funkcionalnim tržištem