OIE

Objavljen javni poziv za subvencije za solarne panele u Crnoj Gori

Objavljen javni poziv za subvencije za solarne panele u Crnoj Gori

Foto: Hans Braxmeier from Pixabay

Objavljeno

02.11.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

02.11.2021.

Država

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i Fond za zaštitu životne sredine (Eko fond) objavili su javni poziv za vlasnike individualnih stambenih i poslovnih objekata za učešće u projektu Solari 3.000+ i Solari 500+. Projekat podrazumeva ugradnju solarnih panela snage do 10 odnosno 30 kW i otplatu te investicije u mesečnim ratama u visini sadašnjeg računa za električnu energiju.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je pripremila poseban sajt za sve one koji su zainteresovani da se prijave gde mogu da nađu sve detalje koji ih interesiju. Sajt u suštini nudi podatke koji mogu da da pomognu svima koji razmišljaju da postave solarne panele na svoj krov i tako proizvode zelenu električnu energiju za svoje potrebe što će im smanjiti račun.

Tako potrošači mogu da vide kolika površina krova im je potrebna da postave solarne panele koji bi proizveli količinu energije koju danas troše, kao i kolika snaga tih panela im je potrebna. Takođe, dostupni su i podaci o proizvodnji solarnih panela u odnosu na to da li žive na jugu, severu ili u centralnom delu Crne Gore.

Zainteresovani kupac prijavu za fotonaponske sisteme popunjava na sajtu EPCG, ili ispunjavanjem formulara koji može da preuzme na šalterima lokalne jedinice ove kompanije. Dostavljanje prijava počelo je 1. novembra i traje do kraja decembra.

Na javni poziv se mogu prijaviti vlasnici objekata sa trofaznim priključkom, redovne platiše i vlasnici objekata sa kosim krovom sa orjentacijom ka jugu, jugoistoku ili jugozapadu i koji nije u senci drugih objekata, drveća. Uslov je i da im je godišnja potrošnja u prethodne tri godine veća od 4.000 kWh, a prosečan mesečni račun veći od 30 evra, kada je reč o domaćinstvima, a 13.000 kWh i 120 evra za poslovne objekte.

Kriterijumi za rangiranje domaćinstava su način grejanja, prosečna primanja, visina računa i vreme prijave, a kod firmi samo visina računa.

Javni poziv se odnosi na izgradnju solarnih elektrana na krovovima kroz finansiranje i subvencionisanje korisnika za kupovinu i ugradnju fotonaponskih sistema snage do 10 kW za individualne stambene objekte, odnosno do 30 kW za pravna i fizička lica, vlasnike poslovnih objekata. Projekat, čija je vrednost procenjena na 30 miliona evra najvećim delom finansira EPCG, dok Eko fond obezbeđuje petina sredstava kroz dodelu subvencije od 20 odsto za ugradnju fotonaponskih panela.

EPCG obezbeđuje pomoć u prikupljanju dokumentacije

EPCG je ponovila da je cilj projekta da se, kroz energetsku tranziciju i ugradnju fotonaponskih sistema kod domaćinstаva i privrednih subjekata, pre svega smanje mesečni izdaci za električnu energiju, omogući njihova energetska nezavisnost, emisije ugljen-dioksida svedu na najmanju moguću meru i očuva životna sredina.

Fizičkim i pravnim licima se pruža mogućnost da instalira odgovarajući fotonaponski sistem i da ga otpalti u jednakim mesečnim ratama koje će se kretati u visini njegovog prosečnog mesečnog računa za utrošenu električnu energiju, istakao je EPCG i naveo da je period otplate investicije do deset godina, u zavisnosti od iznosa rate i snage ugrađenog sistema.

Instaliranjem fotonaponskog sistema korisnik u projektu postaje prozjumer ili kupac – proizvođač, koji svoje potrebe za energijom podmiruje iz sopstvenog izvora, a eventualni višak ili manjak električne energije u određenom momentu, predaje ili preuzima kroz distributivnu mrežu, što se finansijski saldira na nivou godine.

Fizička i pravna lica postaju na kraju vlasnici male solarne elektrane, a zaposleni u EPCG obezbeđuju im tehničku i logističku podršku, kako u izgradnji tako i u prikupljanju neophodne dokumentacije.

Komentara: (13)
Drago Zizic / 03.11.2021.

Da li se moze oprema instalisati na soliteru sa ravnim krovom, pojedinacno za stan. Ja sam zainteresovan za ovaj projekat. Pozdrav od Draga

Halil / 03.12.2021.

Hoću da se uključim

Plojovič Abdulah / 16.12.2021.

Molim Vas za termin isteka konkursa
Konkurisao bih SOLAR na objektu VILA ELJOM ULCINJ

Sait Rizvanaj / 13.01.2022.

Konkurisao bi solarne panele za električnu energiju

Ljilja Rmus / 16.02.2022.

Da se prijavim za solarne panele

Mirko / 16.02.2022.

Da li još postoji prijava interesuje me

Zoran Otasevic / 10.03.2022.

Moze li se jos prijavljivati za solar 5000i posto je u pitanju stambena zgrada a svi stanovi na vrhu su moji i treba lj od 50 + 1 da dobijem potpis od drugih stanar da bi bio regularan u tom poslu.Pozdrav

Slavko / 21.03.2022.

Pitanje
Poštovanje .
Pročitao sam da postoji program za besplatno tj.doniranje seoskim domaćinstvima paneli za sela,katune itd. Možete li me uputiti na pravi kontakt
Hvala

Mirjana Dubljević / 10.04.2022.

Da li otplata mora na rate ili može odjednom da se isplati i koliko to iznosi za domaćinstva?

Milica Vuckovic Mijaljevic / 11.04.2022.

Postovani,
dali je Elektro privreda Crne Gore mozda zainteresovana za vece povrsine zemljista koje bi bile idealne za postavljanje solarnih panela. Po mogucstvu izdavanje ali ne otkup zemljista.
Hvala unapred

Draskovic Ratko / 25.04.2022.

Postovanje! Interesu je me dali mogu da se prijavim za solarne panele posto na sajtu puse da je za prijavlljivanje rok isteko Dali postoji neko produzenje za prijavu Hvala

Julija Perivic / 06.06.2022.

Zainteresovana sam za ugradnju solarnih panela.Da li prijave jos vaze.

Kolja Dedivanovic / 02.08.2022.

Zaineresovan sam
Poz. Dedivanovic

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

Kosovo vanredne mere bezbednost snabdevanja strujom

Kosovo* uvelo vanredne mere za bezbednost snabdevanja strujom

05 августа 2022 - Kosovo* je uvelo vanredne mere u trajanju do 180 dana u sektoru snabdevanja električnom energijom zbog skoka cena širom Evrope

Hercegovacka Ravno solara vetra 200 megavata

Hercegovačka Opština Ravno ugovorila solarni i vetropark od ukupno 200 megavata

04 августа 2022 - Ravno na opštinskoj zemlji planira solarni park i vetroelektranu ukupne snage preko 100 megavata i fotonaponski pogon do 100 megavata