Otpad

Novo postrojenje za preradu vode u Kruševcu stvara energiju iz mulja

Vodovod Krusevac prerada otpadnih voda

Fotografija: JKP "Vodovod-Krusevac"

Objavljeno

03.11.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

03.11.2021.

Država

Podeli

Nova fabrika za preradu otpadnih voda u Kruševcu proizvodiće biogas od mulja.  To je jedan od retkih primera cirkularne ekonomije u praksi u Srbiji.

Pre izgradnje ove nove fabrike, prečišćena otpadna voda se ispuštala, bez kontrole, direktno u Zapadnu Moravu. Slična situacija je i u većini gradova u Srbiji.

Sada, sa novim postrojenjem vrednim 24 miliona evra, cirkularna ekonomija, tj. pretvaranje otpada u energent, došla je u Kruševac.

U Privrednoj komori Srbije rekli su da projekat pokazuje da koncept cirkularne ekonomije ide rame uz rame sa stvaranjem čiste životne sredine i zelenih gradova.

Od mulja do biogasa

“Postrojenje ima najsavremeniju tehnologiju kojom se kroz proces anaerobne digestije prerađuje mulj. Iz mulja se oslobađa biogas koji se dalje skladišti u rezervoar i putem gasnog generatora pretvara u električnu i toplotnu energiju”, rekao je Vladimir Milosavljević, direktor JKP Vodovod-Kruševac.

Mulj koji se dobija preradom otpadne vode, suši se na suncu u objektu poput staklene bašte. Tako osušen mulj je sličan lignitu, i može se koristiti kao energent.

Taj osušeni mulj mogao bi uskoro da počne da se koristi u gradskoj toplani. Kako mediji javljaju, JKP Toplana u Kruševcu već izvodi analize o tome.

Uskoro i nova postrojenja za preradu otpadnih voda

Cirkularna ekonomija i pretvaranje otpada u energente jedan je od mogućih načina za borbu sa klimatskim promenama i zagađenjem.

Vodovod Krusevac pogon prerade otpadnih voda
Novo postrojenje za preradu vode u Kruševcu stvara energiju iz mulja

Slična postrojenja očekuju se uskoro u Blacu i Brusu gde će Evropska unija finansirati, sa 13 miliona evra iz IPA fonda, obnovu i izgrandju pogona za preradu otpadnih voda.

Komentara: (2)
Radivoje / 08.02.2022.

Vodeći nemački Institut SPRIN-D je novo rešenje „made in Serbia“ genijalno. Upravlja otpadom na mestu nastajanja ,još pre ulaska u gradski kanalizacioni sistem.To je više malih izumčića koji u tehnologij „Aquaducta“ rade nečujno,nevidljivo,bez dodatne energije,bez opterećenja ljudi i prirode,neograničenog vremena trajanja i donose 2.000€ godišnji dobit po stanovniku.Daleko jeftinije a efikasnije.Mana :Naš je

Zarko Rankovic / 16.04.2023.

Fenomenalno. Mozete li nam poslati vas projekat,cisto informativno na e-mail:olioprod@sbb.rs.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

3. novembar 2021. - Predstavnici industrije plastike promovišu recikliranje kao rešenje pitanja otpada iako znaju da ono nije ni tehnički ni ekonomski održivo

brcko centar za upravljanje otpadom svetska banka

Brčko će dobiti Centar za upravljanje otpadom u skladu sa evropskim standardima

3. novembar 2021. - Centar je jedan od pet projekata koji se pripremaju u Distriktu u okviru "Projekta integrisanog razvoja koridora reka Save i Drine"

crveni mulj, boksit, aluminijum

Naučnici od rudarskog otpada dobili gvožđe i građevinski materijal

3. novembar 2021. - Istraživači tvrde da se uz pomoć jednostavnog hemijskog procesa iz crvenog mulja, nusproizvoda prerade boksita, može izdvojiti gvožđe

prozor rama otpad sortiranje juricic

Prozor-Rama jedina opština u BiH koja sortira sav prikupljeni otpad

3. novembar 2021. - Opština je izgradila Ekopark koji se sastoji od sortirnice i kompostane, pa se od 100 odsto obrađenog otpada ponovo iskoristi 60 odsto