Otpad

Novo postrojenje za preradu vode u Kruševcu stvara energiju iz mulja

Vodovod Krusevac prerada otpadnih voda

Fotografija: JKP "Vodovod-Krusevac"

Objavljeno

03.11.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

03.11.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Nova fabrika za preradu otpadnih voda u Kruševcu proizvodiće biogas od mulja.  To je jedan od retkih primera cirkularne ekonomije u praksi u Srbiji.

Pre izgradnje ove nove fabrike, prečišćena otpadna voda se ispuštala, bez kontrole, direktno u Zapadnu Moravu. Slična situacija je i u većini gradova u Srbiji.

Sada, sa novim postrojenjem vrednim 24 miliona evra, cirkularna ekonomija, tj. pretvaranje otpada u energent, došla je u Kruševac.

U Privrednoj komori Srbije rekli su da projekat pokazuje da koncept cirkularne ekonomije ide rame uz rame sa stvaranjem čiste životne sredine i zelenih gradova.

Od mulja do biogasa

“Postrojenje ima najsavremeniju tehnologiju kojom se kroz proces anaerobne digestije prerađuje mulj. Iz mulja se oslobađa biogas koji se dalje skladišti u rezervoar i putem gasnog generatora pretvara u električnu i toplotnu energiju”, rekao je Vladimir Milosavljević, direktor JKP Vodovod-Kruševac.

Mulj koji se dobija preradom otpadne vode, suši se na suncu u objektu poput staklene bašte. Tako osušen mulj je sličan lignitu, i može se koristiti kao energent.

Taj osušeni mulj mogao bi uskoro da počne da se koristi u gradskoj toplani. Kako mediji javljaju, JKP Toplana u Kruševcu već izvodi analize o tome.

Uskoro i nova postrojenja za preradu otpadnih voda

Cirkularna ekonomija i pretvaranje otpada u energente jedan je od mogućih načina za borbu sa klimatskim promenama i zagađenjem.

Vodovod Krusevac pogon prerade otpadnih voda
Novo postrojenje za preradu vode u Kruševcu stvara energiju iz mulja

Slična postrojenja očekuju se uskoro u Blacu i Brusu gde će Evropska unija finansirati, sa 13 miliona evra iz IPA fonda, obnovu i izgrandju pogona za preradu otpadnih voda.

Komentara: (1)
Radivoje / 08.02.2022.

Vodeći nemački Institut SPRIN-D je novo rešenje „made in Serbia“ genijalno. Upravlja otpadom na mestu nastajanja ,još pre ulaska u gradski kanalizacioni sistem.To je više malih izumčića koji u tehnologij „Aquaducta“ rade nečujno,nevidljivo,bez dodatne energije,bez opterećenja ljudi i prirode,neograničenog vremena trajanja i donose 2.000€ godišnji dobit po stanovniku.Daleko jeftinije a efikasnije.Mana :Naš je

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

zajedno protiv otpada od hrane

Hrvatska radi na smanjenju otpada od hrane za 30 odsto do 2028.

3. novembar 2021. - U Hrvatskoj je potpisan Dobrovoljni sporazum Zajedno protiv otpada od hrane sa ciljem smanjenja količine otpada i razvoja donatorske mreže

beo cista energija vinca spaljivanje otpada tretiranje otpada

U Srbiji je počelo da radi postrojenje za dobijanje energije iz otpada: ko će ga i kako kontrolisati

3. novembar 2021. - Pre mesec ipo u Srbiji je započelo spaljivanje otpada zarad dobijanja električne i toplotne energije - aktivnost koja je novina za ceo region

Globalni dan reciklaže: od separacije otpada do smanjenja emisija CO2

3. novembar 2021. - Procenjuje se da će reciklažna industrija 2030. doprinositi smanjenju emisija sa milijardu tona ugljen-dioksida godišnje

EU izvoz polovne odece obuce deponije Azija Afrika

EU utrostručila izvoz polovne odeće i obuće, koja često završava i na deponijama u Aziji i Africi

3. novembar 2021. - Evropska agencija za životnu sredinu je upozorila da rast izvoza pokazuje da korišćena tekstilna roba predstavlja sve veći problem u upravljanju otpadom