GGF_Green for Growth Fund_zeleno finansiranje
Otpad

Novo postrojenje za preradu vode u Kruševcu stvara energiju iz mulja

Vodovod Krusevac prerada otpadnih voda

Fotografija: JKP "Vodovod-Krusevac"

Objavljeno

03.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Nova fabrika za preradu otpadnih voda u Kruševcu proizvodiće biogas od mulja.  To je jedan od retkih primera cirkularne ekonomije u praksi u Srbiji.

Pre izgradnje ove nove fabrike, prečišćena otpadna voda se ispuštala, bez kontrole, direktno u Zapadnu Moravu. Slična situacija je i u većini gradova u Srbiji.

Sada, sa novim postrojenjem vrednim 24 miliona evra, cirkularna ekonomija, tj. pretvaranje otpada u energent, došla je u Kruševac.

U Privrednoj komori Srbije rekli su da projekat pokazuje da koncept cirkularne ekonomije ide rame uz rame sa stvaranjem čiste životne sredine i zelenih gradova.

Od mulja do biogasa

“Postrojenje ima najsavremeniju tehnologiju kojom se kroz proces anaerobne digestije prerađuje mulj. Iz mulja se oslobađa biogas koji se dalje skladišti u rezervoar i putem gasnog generatora pretvara u električnu i toplotnu energiju”, rekao je Vladimir Milosavljević, direktor JKP Vodovod-Kruševac.

Mulj koji se dobija preradom otpadne vode, suši se na suncu u objektu poput staklene bašte. Tako osušen mulj je sličan lignitu, i može se koristiti kao energent.

Taj osušeni mulj mogao bi uskoro da počne da se koristi u gradskoj toplani. Kako mediji javljaju, JKP Toplana u Kruševcu već izvodi analize o tome.

Uskoro i nova postrojenja za preradu otpadnih voda

Cirkularna ekonomija i pretvaranje otpada u energente jedan je od mogućih načina za borbu sa klimatskim promenama i zagađenjem.

Vodovod Krusevac pogon prerade otpadnih voda
Novo postrojenje za preradu vode u Kruševcu stvara energiju iz mulja

Slična postrojenja očekuju se uskoro u Blacu i Brusu gde će Evropska unija finansirati, sa 13 miliona evra iz IPA fonda, obnovu i izgrandju pogona za preradu otpadnih voda.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Spalionica otpada nece biti izgradjena nedaleko od Brckog mrtvica lopare

Spalionica otpada planirana nedaleko od Brčkog neće biti izgrađena

24 новембра 2021 - Postrojenje je planirano u naselju Mrtvica u u opštini Lopare, ali investitori nisu dobili neophodne dozvole

nacrt zakona o upravljanju otpadom komentari gradjevisnki otpad nvo

Kritika na račun rešenja novog nacrta zakona o upravljanju otpadom za građevinski otpad i mobilna postrojenja

09 новембра 2021 - Nacrt, o kojem je završena je javna rasprava, otvara i mogućnost da se u mobilnim postrojenjima obavlja tretman svih vrsta otpada, što je loše

Istrazivanje 85 odsto gradjana podrzava uvodjenje depozitnog sistema

Istraživanje: 85 odsto građana podržava uvođenje depozitnog sistema

05 новембра 2021 - Rezultati su deo istraživanja o reciklaži ambalaže za jednokratnu upotrebu koje je sproveo Centar potrošača Srbije (CEPS)

Crna Gora reciklira oko jedan odsto komunalnog otpada

Crna Gora reciklira samo oko jedan odsto komunalnog otpada

04 новембра 2021 - Zacrtani cilj za recikliranje komunalnog otpada je veći od 20 odsto, dok je cilj Evropske unije 55 odsto do 2025.