Otpad

Novo postrojenje za preradu vode u Kruševcu stvara energiju iz mulja

Vodovod Krusevac prerada otpadnih voda

Fotografija: JKP "Vodovod-Krusevac"

Objavljeno

03.11.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

03.11.2021.

Država

Podeli

Nova fabrika za preradu otpadnih voda u Kruševcu proizvodiće biogas od mulja.  To je jedan od retkih primera cirkularne ekonomije u praksi u Srbiji.

Pre izgradnje ove nove fabrike, prečišćena otpadna voda se ispuštala, bez kontrole, direktno u Zapadnu Moravu. Slična situacija je i u većini gradova u Srbiji.

Sada, sa novim postrojenjem vrednim 24 miliona evra, cirkularna ekonomija, tj. pretvaranje otpada u energent, došla je u Kruševac.

U Privrednoj komori Srbije rekli su da projekat pokazuje da koncept cirkularne ekonomije ide rame uz rame sa stvaranjem čiste životne sredine i zelenih gradova.

Od mulja do biogasa

“Postrojenje ima najsavremeniju tehnologiju kojom se kroz proces anaerobne digestije prerađuje mulj. Iz mulja se oslobađa biogas koji se dalje skladišti u rezervoar i putem gasnog generatora pretvara u električnu i toplotnu energiju”, rekao je Vladimir Milosavljević, direktor JKP Vodovod-Kruševac.

Mulj koji se dobija preradom otpadne vode, suši se na suncu u objektu poput staklene bašte. Tako osušen mulj je sličan lignitu, i može se koristiti kao energent.

Taj osušeni mulj mogao bi uskoro da počne da se koristi u gradskoj toplani. Kako mediji javljaju, JKP Toplana u Kruševcu već izvodi analize o tome.

Uskoro i nova postrojenja za preradu otpadnih voda

Cirkularna ekonomija i pretvaranje otpada u energente jedan je od mogućih načina za borbu sa klimatskim promenama i zagađenjem.

Vodovod Krusevac pogon prerade otpadnih voda
Novo postrojenje za preradu vode u Kruševcu stvara energiju iz mulja

Slična postrojenja očekuju se uskoro u Blacu i Brusu gde će Evropska unija finansirati, sa 13 miliona evra iz IPA fonda, obnovu i izgrandju pogona za preradu otpadnih voda.

Komentara: (2)
Radivoje / 08.02.2022.

Vodeći nemački Institut SPRIN-D je novo rešenje „made in Serbia“ genijalno. Upravlja otpadom na mestu nastajanja ,još pre ulaska u gradski kanalizacioni sistem.To je više malih izumčića koji u tehnologij „Aquaducta“ rade nečujno,nevidljivo,bez dodatne energije,bez opterećenja ljudi i prirode,neograničenog vremena trajanja i donose 2.000€ godišnji dobit po stanovniku.Daleko jeftinije a efikasnije.Mana :Naš je

Zarko Rankovic / 16.04.2023.

Fenomenalno. Mozete li nam poslati vas projekat,cisto informativno na e-mail:olioprod@sbb.rs.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

3. novembar 2021. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

3. novembar 2021. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

3. novembar 2021. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

3. novembar 2021. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela