Električna energija

Novi zahtevi za priznavanje garancija porekla sa Zapadnog Balkana

garancije porekla energetska zajednica uslovi eu naida taso

Photo: Montel

Objavljeno

04.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

U toku je priprema mape puta kako bi bilo omogućeno da garancije porekla iz ugovornih strana Energetske zajednice budu priznate u Evropskoj Uniji. Mapa podrazumeva da članice, među kojima su i Albaniju, BiH, Crna Gora, Kosovo*, Severna Makedonija i Srbija, ispune određene uslove koji se najvećim delom odnose na evropsku regulativu.

Predlog mape puta je pripremila Evropska komisija, zatim su članice Energetske zajednice dale komentare i sada Evropska komisija razmatra te sugestije, i ujedno traži mišljenje svojih članica, objasnila je Naida Taso, ekspert za obnovljive izvore energije iz Sekretarijata Energetske zajednice.

Kada Evropska komisija pripremi finalnu verziju onda će, kako je dodala, Ministarski savet Energetske zajednice usvojiti odluku o mapi puta za garancije porekla, i može da krene njena primena.

Ministarski savet bi odluku o tome mogao da donese krajem ove godine, a ako se to ne desi tada, onda krajem sledeće godine, najavila je Taso na konferenciji SEE Energy Day 2024 u Beogradu, u organizaciji Montela.

Evropska regulativa ne dozvoljava priznavanje garancija porekla iz zemalja koje nisu članice EU

Mapa puta je, kako je objasnila, neophodna jer evropska Direktiva o obnovljivim izvorima energije (eng. RED II) ne dozvoljava priznavanje garancija porekla iz zemalja koje nisu članice EU.

Ona je podsetila da je Sekretarijat pokrenuo inicijativu za uspostavljanje regionalnog sistema za garancije porekla, koji podrazumeva uspostavljanje devet registara u skladu sa pravilima EU za članice: Albaniju, dva entiteta u BiH (Federacija BiH i Republika Srpska), Crnu Goru, Gruziju, Kosovo* , Moldaviju, Severnu Makedoniju i Ukrajinu.

Dosad su registre pokrenuli Albanija, Gruzija i Republika Srpska, a juče je ugovor o tome potpisala i Crna Gora. Ali, kako je naglasila, dobra realizacija ove inicijative nije dovoljna da se garancije porekla priznaju u EU zbog pomenute Direktive.

Četiri grupe kriterijuma

garancije porekla energetska zajednica uslovi eu

Ona je istakla da ne može da govori o svim detaljima mape puta, ali je navela da postoje četiri grupe kriterujuma odnosno uslova. Oni se odnose na regulativu, poput direktive RED II, paketa za integraciju sektora električne energije, zatim na primenu pravila EU za garancije porekla, kao i na samo funkcionisanje regionalnog sistema garancija porekla.

Ona je pomenula i Srbiju, koja odavno izdaje garancije porekla i članica je evropske Asocijacije tela za izdavanje garancija porekla (eng. Association of Issuing Bodies – AIB), ali njenim garancijama porekla ne može da se trguje u EU. Od uslova iz mape puta, kako je dodala, Srbija ispunjava samo jednu grupu kriterijuma.

Sledeći koraci su odluka o mapi puta Ministarskog saveta, zatim ispunjavanje kriterijuma, koje mora da oceni Evropska komisija, i to za svaku članicu Energetske zajednice posebno, a potom i ulazak u evropski sistem, istakla je Taso.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

4. april 2024. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

4. april 2024. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

4. april 2024. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

4. april 2024. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana