Električna energija

Ministarski savet zatražio od Evropske komisije da uradi analizu uticaja uvođenja oporezivanja CO2 na Zapadnom Balkanu

ministarski savet energetska zajednica oporezivanje co2 trgovanje emisijama

Foto: Energetska zajednica

Objavljeno

14.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarski savet Energetske zajednice zatražio je od Evropske komisije da pripremi analizu uticaja različitih opcija oporezivanja emisija CO2 u ugovornim stranama. Savet je, takođe, produžio Ugovor o osnivanju Energetske zajednice do 2036.

Ministarski savet je najviša instanca za donošenje odluka u Energetskoj zajednici i sastaje se jednom godišnje. Članovi zajednice su ugovorne strane sa Zapadnog Balkana, Ukrajina, Moldavija i Gruzija.

Vorsdorfer: Odluka o ETS-u očekuje se na sledećem sastanku

U svojim zaključcima Savet je još jednom naglasio svoju posvećenost Mapi puta za dekarbonizaciju iz 2021, naglašavajući važnost energetskog i klimatskog zakonodavstva i ciljeva do 2030.

Ugovorne strane su pozvale Evropsku komisiju da uradi procenu uticaja različitih politike za oporezivanje CO2 na nivou Energetske zajednice, navodi se u zaključcima koje je usvojio Savet.

Analiza je, kako se dodaje, priprema za sledeći sastanak Saveta 2024. i trebalo bi da posluži donošenju budućih odluka.

Procena će, kako se navodi u zaključcima, uzme u obzir zbirni izveštaj o tehničkim konsultacijama o cenama ugljenika održanih u drugoj polovini 2023. godine.

ministarski savet energetska zajednica porez na co2 trgovanje emisijama

Zamenica generalnog direktora Generalnog direktorata Evropske komisije za energetiku Mešthild Vorsdorfer rekla je da se Savet saglasio u vezi sa pripremom procene uticaja, koja će analizirati opcije za sistem trgovine emisijama u ugovornim stranama.

Analiza je otvorena i obuhvatiće različite scenarije, uključujući regionalni sistem, nacionalne sisteme ili situaciju bez uvođenja takvog sistema, kao i njihov uticaj na tržište električne energije, dekarbonizaciju, objasnila je ona.

Procena bi trebalo da bude na dnevnom redu sledećeg sastanka Ministarskog saveta koji će se održati u decembru 2024. Tada bi trebalo da se donese odluka o daljim koracima, naglasila je Vorsderfer.

Savet je u zaključcima istakao i značaj finansijske podrške dekarbonizaciji zemalja ugovornica.

Produžetak Ugovora o Energetskoj zajednici prestavlja jasan signal

Artur Lorkovski, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, istakao je da odluka o produžetku važenja Ugovora o osnivanju Energetske zajednice predstavlja jasan okvir delovanja za ugovorne strane, investitore, poslovnu zajednicu.

Ovo je signal šta će se dešavati do 2036, dodao je Lorkovski.

Mapa puta za međusobno priznavanje garancija porekla

Na sastanku je Evropska komisija predstavila indikativnu mapu puta za međusobno priznavanje garancija porekla koje izdaju ugovorne strane i članice EU.

Nakon diskusije, ugovorne strane su pozvale Evropsku komisiju da na osnovu diskusija koje će se održati u okviru Stalne grupe na visokom niovu (PHLG) predloži Odluku Ministarskog saveta kojom se omogućava uzajamno priznavanje garancija porekla u bliskoj saradnji sa Sekretarijatom.

Savet je takođe usvojio odluke o transponovanju Uredbe o TEN-E u zakonodavni okvir Energetske zajednice, sa naglaskom na podsticanje integracije tržišta, konkurentnosti, sigurnosti snabdevanja i ciljeva klimatske neutralnosti.

Na kraju sastanka, Bosna i Hercegovina je od Albanije preuzela predsedavanje Energetskom zajednicom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

14. decembar 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

14. decembar 2023. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

14. decembar 2023. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

14. decembar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka