x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Novi Pazar obezbedio lokaciju za toplanu na biomasu

18.03.2019. | Komentari: 0Autor:

Foto: Pixabay
Novi Pazar obezbedio lokaciju za toplanu na biomasu

„Grad Novi Pazar postao je, nakon javnog  nadmetanja, vlasnik fabrike za preradu otpadnih voda, kotlare i pomoćnih objekata Tekstilnog kombinata Raška koji je stečaju“, saopštila je lokalna samouprava.

Početna cena na licitaciji održanoj u Beogradu bila je 15,2 miliona dinara, a konačna 16 miliona dinara.

Planom detaljne regulacije na parcelama gde se objekat nalazi predviđena je izgradnja toplane na biomasu, a radovi bi trebalo da počnu već na proleće, navodi se u saopštenju. Kako je ranije objavljeno, ukupna vrednost izgradnje toplane na biomasu i toplovoda u Novom Pazaru je 3,6 miliona evra.

Grad Novi Pazar je i na prethodnoj licitaciji pobedio ponudom od 84 miliona dinara, ali je kasnije odustao od potpisivanja ugovora.

Projekat izgradnje toplane na biomasu je deo šireg plana za prelazak 10 operatera daljinskog grejanja u Srbiji sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

Studija je pokazala bi toplana na biomasu mogla da snabdeva toplotnom energijom oko 170.000 novih korisnika u Novom Pazaru, s obzirom da veliki broj javnih ustanova u centru grada, novoizgrađenih stambenih zgrada ili industrijskih postrojenja nije priključen na sistem daljinskog grejanja, izjavio je ranije pomoćnik gradonačelnika Faruk Suljević.

Širi projekat za izgradnju 10 toplana na biomasu u Srbiji je vredan 27 miliona evra, od kojih je 20 miliona zajam nemačke razvojne banke KfW, koja će dati i grant od dva miliona evra, dok je Vlada Švajcarske obezbedila pet miliona evra bespovratnih sredstava.

Među opštinama u kojima se projekat sprovodi su i Mali Zvornik, Nova Varoš, Prijepolje, Bajina Bašta, Valjevo, Priboj, Kladovo i Majdanpek.

KfW banka je ponudila i drugu tranšu kredita da dodatnih 15-20 operatera daljinskog grejanja u Srbiji pređe sa fosilnih goriva na biomasu. Projekat za razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji zajednički sprovode nemačka razvojna organizacija GIZ i KfW.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.