Životna sredina

Nove mašine pomažu kompaniji Teko Mining da smanji emisije CO2 iz proizvodnje kamenog materijala za gradnju

Foto: Đorđe Tomić

Objavljeno

16.12.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

16.12.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Kompanija Teko Mining, koja se bavi iskopavanjem i proizvodnjom kamenog materijala za građevinsku industriju, je nabavkom novih mašina preko finansijske linije GEFF Srbija lizing uspela da smanji svoj uticaj na životnu sredinu, ali i da unapredi efikasnost poslovanja.

Teko Mining iz Beograda, koja je deo je austrijske kompanije Teko Mining GmbH, je uz pomoć UniCredit Leasing Srbija, partnerske finansijske institucije GEFF Srbija lizing, uložila 372.000 evra u dva nova utovarivača Caterpillar, koji troše manje goriva i imaju niže troškove održavanja, ali takođe emituju manje CO2.

Novi utovarivači smanjiće emisije CO2 kompanije Teko Mining za 27% i povećati profit

Investicija u dva utovarivača omogućiće kompaniji Teko Mining da smanji emisije CO2 za 94 tone godišnje, što je skoro 27% manje u poređenju sa starom opremom. Istovremeno, primarna godišnja potrošnja energije će se smanjiti za 387 MWh, što će dovesti do godišnje finansijske uštede od 30.800 evra.

Teko Mining je jedna je od najvećih kompanija u segmentu iskopavanja i proizvodnje raznih vrsta kamenog materijala u Srbiji. U sistemu kompanije nalazi se šest kamenoloma, a ukupan proizvodni kapacitet je 3 miliona tona godišnje.

Građevinska industrija je značajan izvor gasova staklene bašte i zagađivača vazduha

Građevinske mašine, koje koriste fosilna goriva, su značajan izvor emisija gasova sa efektom staklene bašte, kao i zagađivača vazduha, poput azotnih oksida (NOx), ugljen-monoksida (CO) i suspendovanih čestica (PM 2.5 i PM10).

U intervjuu za portal Gradnja.rs, Goran Matović, glavni inženjer u GEFF Srbija lizing, kaže da građevinske mašine novije generacije imaju 20-30% manju potrošnju goriva i značajno manje emisije, te da je potencijal za unapređenje efikasnosti, uštedu i smanjenje uticaja na klimatske promene velik jer se prosek starosti građevinskih mašina u Srbiji procenjuje na oko 20 godina.

Primer kompanije Karin Komerc MD iz Novog Sada, koja je preko GEFF Srbija lizing nabavila savremenu, visokoefikasnu liniju za separaciju šljunka i peska, pokazuje koliki je potencijal građevinskog sektora u Srbiji da ublaži uticaj svog poslovanja na životnu sredinu.

Uz pomoć nove mašine Binder+Co, vredne 289.700 evra, Karin Komerc MD će smanjiti emisije CO2 za 16,8 tona godišnje, a uštedeće i više od 33.000 evra godišnje na gorivu i održavanju.

Oprema koja se finansira je najmanje 20% efikasnija u odnosu na tržišnu praksu

Oprema koja se finansira preko GEFF Srbija lizing se može odabrati u Zelenom tehnološkom selektoru Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), globalnoj platformi koja sadrži spiskove visokoefikasnih i zelenih tehnologija prilagođenih pojedinačnim zemljama i tržištima.

Zeleni tehnološki selektor za Srbiju sadrži 951 proizvod

U Zelenom tehnološkom selektoru za Srbiju se za sada nalazi 951 proizvod, odnosno tehnologija, a ukupno je registrovano 195 dobavljača i proizvođača, kaže Goran Matović.

Prema Matovićevim rečima, mašine u selektoru zadovoljavaju zahteve EBRD po pitanju performansi, a jedan od uslova je da imaju najmanje 20% veću efikasnost u odnosu na tržišnu praksu, što poboljšava zaštitu životne sredine.

Kreditnu liniju GEFF Srbija lizing je pokrenuo EBRD, a podržavaju je Green Climate Fund (GCF) i Vlada Luksemburga.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

toplotni talas u Srbiji

Uživajte u letu – naredna će biti znatno toplija

16. decembar 2020. - Jugoistočnu Evropu je pogodio toplotni talas, sa maksimalnim temperaturama i do 40 stepeni Celzijusa

najtopliji jun u istoriji

Oboren rekord u visini prosečne svetske temperature za jun

16. decembar 2020. - Prošli mesec je bio najtopliji jun u istoriji i ujedno 12. mesec u nizu sa prosečnom temperaturom od barem 1,5 stepena Celzijusa iznad predindustrijskog proseka

Papa Franja agrosolarnim parkom Vatikan energetski nezavisnim

Papa Franja želi da agrosolarni park učini Vatikan energetski nezavisnim

16. decembar 2020. - Vatikan namerava da dostigne energetsku nezavisnost izgradnjom agrosolarnog parka, objavio je papa Franja u pismu vernicima i vernicama

lufthansa uvela doplatu za karte kako bi pokrila troškove ekoloških propisa

Lufthansa uvela doplatu za karte kako bi pokrila troškove ekoloških propisa

16. decembar 2020. - Troškovi se odnose na održivo gorivo, trgovinu emisijama i međunarodni sistem za kompenzaciju emisija u avijaciji, kaže Lufthansa