Električna energija

Niš započeo pripremu Mape puta za energetsku tranziciju do 2050. – prilika za konsultante

Nis zapoceo pripremu Mape puta za energetsku tranziciju

Foto: Bojan Živković from Pixabay

Objavljeno

26.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Niš započeo je izradu Mape puta za energetsku tranziciju koja će sadržati strategije i puteve dekarbonizacije grada. Nišlije planiraju da dokument usklade sa planovima i propisima Evropske unije, a za ovaj posao raspisali su i tender koji se završava za nedelju dana.

Grad Niš je objavio javni poziv za izbor firme koja će izraditi Mapu puta za energetsku tranziciju Grada Niša do 2050. godine uz sprovođenje procesa participacije građana.

Rok za podnošenje ponuda je 4. oktobar, navodi se u oglasu koji su objavile gradske vlasti.

Izabrana firma mora da sprovede proces participacije građana, da izradi Mapu puta za energetsku tranziciju grada Niša do 2050. godine i da pripremi i sprovede Komunikacioni plana na kome se, kako se navodi, bazira uspešno sprovođenje prethodne dve aktivnosti.

Dokument bi trebalo da bude u skladu sa inicijativom Energetska unija Evropske komisije i inicijativom Povelja gradonačelnika

Izrada Mape puta je deo projekta Tomorrow koji se sprovodi u partnerstvu sa asocijacijom Energy Cities, a finansira ga Evropska unija u okviru programa Horizon 2020.

Mapa puta, kako se navodi, trebalo bi da predstavlja stratešku perspektivu kako će izgledati proces tranzicije i da bude u skladu sa inicijativom Energetska unija Evropske komisije i inicijativom Povelja gradonačelnika, imajući u vidu da je Grad Niš jedan od potpisnika Povelje.

Mapa puta bi trebalo da sadrži poželjno buduće stanje grada i detaljne scenarije za dostizanja tog cilja

Izabrani ponuđač prilikom izrade Mape puta mora da integriše zakonodavni okvir EU i energetsku politiku EU kako bi sagledao širu perspektivu.

Mapa puta bi trebalo da razjasni uloge različitih zainteresovanih strana tokom procesa energetske tranzicije, i da, između ostalo, sadrži poželjno buduće stanje grada i detaljne scenarije za dostizanja tog cilja.

Finalni dokument, kako se navodi, usvojiće nadležni organ Grada i treba ga integrisati u ostala strateška dokumenta Grada Niša.

Projekat Tomorrow

Cilj projekta je osnaživanje lokalnih vlasti da predvode tranziciju ka gradovima sa niskim emisijama gasova staklene bašte, koji su otporniji na klimatske promene i uopšte i prijatniji za život građana, i to sprovode angažovanjem građana i zainteresovanih strana u razvoju Mapa puta energetske tranzicije do 2050. godine.

Nosilac i realizator projekta je asocijacija Energy Cities, naučni partner na projektu je Holandski istraživački institut za tranziciju – DRIFT, a partneri su gradovi Brest (Francuska), Dablin (Irska), Brašov (Rumunija), Valensija (Španija), Muskron (Belgija) i Niš (Srbija).

Ukupna vrednost projekta je 1,5 miliona evra, a vrednost za Grad Niš je 80.000 evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pravilnik sisteme skladistenje energije nevideni talas investicija u Turskoj

Novi pravilnik za sisteme za skladištenje energije pokrenuo neviđeni talas investicija u Turskoj

26. septembar 2022. - Regulatorna agencija EMRA je primila zahteve za 67,3 gigavata u projektima vetra i solara kombinovanih sa skladištenjem energije

Grcka medu najatraktivnijim svetskim trzistima za zelenu energiju RECAI

Grčka ostala među najatraktivnijim svetskim tržištima za zelenu energiju

26. septembar 2022. - EY je zadržao Grčku i Tursku u svom indeksu RECAI za najbolja tržišta u domenu energije iz obnovljivih izvora. Grčka je po jednom kriterijumu druga u svetu!

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

26. septembar 2022. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke,...

Srbija će se oslanjati na norvešku ekspertizu u razvoju energetskog sektora

Srbija će se oslanjati na norvešku ekspertizu u razvoju energetskog sektora

26. septembar 2022. - Srbija je dobila konkretne zaključke od norveške firme Rystad i radićemo po njihovom uputstvu, poručio je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić