Električna energija

Niš započeo pripremu Mape puta za energetsku tranziciju do 2050. – prilika za konsultante

Nis zapoceo pripremu Mape puta za energetsku tranziciju

Foto: Bojan Živković from Pixabay

Objavljeno

26.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Niš započeo je izradu Mape puta za energetsku tranziciju koja će sadržati strategije i puteve dekarbonizacije grada. Nišlije planiraju da dokument usklade sa planovima i propisima Evropske unije, a za ovaj posao raspisali su i tender koji se završava za nedelju dana.

Grad Niš je objavio javni poziv za izbor firme koja će izraditi Mapu puta za energetsku tranziciju Grada Niša do 2050. godine uz sprovođenje procesa participacije građana.

Rok za podnošenje ponuda je 4. oktobar, navodi se u oglasu koji su objavile gradske vlasti.

Izabrana firma mora da sprovede proces participacije građana, da izradi Mapu puta za energetsku tranziciju grada Niša do 2050. godine i da pripremi i sprovede Komunikacioni plana na kome se, kako se navodi, bazira uspešno sprovođenje prethodne dve aktivnosti.

Dokument bi trebalo da bude u skladu sa inicijativom Energetska unija Evropske komisije i inicijativom Povelja gradonačelnika

Izrada Mape puta je deo projekta Tomorrow koji se sprovodi u partnerstvu sa asocijacijom Energy Cities, a finansira ga Evropska unija u okviru programa Horizon 2020.

Mapa puta, kako se navodi, trebalo bi da predstavlja stratešku perspektivu kako će izgledati proces tranzicije i da bude u skladu sa inicijativom Energetska unija Evropske komisije i inicijativom Povelja gradonačelnika, imajući u vidu da je Grad Niš jedan od potpisnika Povelje.

Mapa puta bi trebalo da sadrži poželjno buduće stanje grada i detaljne scenarije za dostizanja tog cilja

Izabrani ponuđač prilikom izrade Mape puta mora da integriše zakonodavni okvir EU i energetsku politiku EU kako bi sagledao širu perspektivu.

Mapa puta bi trebalo da razjasni uloge različitih zainteresovanih strana tokom procesa energetske tranzicije, i da, između ostalo, sadrži poželjno buduće stanje grada i detaljne scenarije za dostizanja tog cilja.

Finalni dokument, kako se navodi, usvojiće nadležni organ Grada i treba ga integrisati u ostala strateška dokumenta Grada Niša.

Projekat Tomorrow

Cilj projekta je osnaživanje lokalnih vlasti da predvode tranziciju ka gradovima sa niskim emisijama gasova staklene bašte, koji su otporniji na klimatske promene i uopšte i prijatniji za život građana, i to sprovode angažovanjem građana i zainteresovanih strana u razvoju Mapa puta energetske tranzicije do 2050. godine.

Nosilac i realizator projekta je asocijacija Energy Cities, naučni partner na projektu je Holandski istraživački institut za tranziciju – DRIFT, a partneri su gradovi Brest (Francuska), Dablin (Irska), Brašov (Rumunija), Valensija (Španija), Muskron (Belgija) i Niš (Srbija).

Ukupna vrednost projekta je 1,5 miliona evra, a vrednost za Grad Niš je 80.000 evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

26. septembar 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

26. septembar 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

26. septembar 2022. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

26. septembar 2022. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane