Električna energija

NGEN u Evropi razvija baterijske sisteme kapaciteta 1,6 GWh

ngen planovi baterije evropa roman bernard

Roman Bernard (u sredini) sa saradnicima (foto: NGEN)

Objavljeno

04.06.2024.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

04.06.2024.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

NGEN, slovenačka kompanija za digitalizovana rešenja za skladištenje i upravljanje energijom, trenutno u evropskim zemljama razvija baterijske sisteme kapaciteta 1,6 GWh. Početak instalacije ovih sistema, prema rečima Romana Bernarda, suosnivača i generalnog direktora, planiran je u naredne tri godine.

Baterijski sistema za nemačku energetsku kompaniju Uniper, sa kojoj je nedavno potpisan ugovor, jedan je od projekata u Italiji, Portugaliji, Poljskoj, Hrvatskoj, Austriji, Nemačkoj, na kojima će NGEN primeniti svoja inovativna rešenja za skladištenje električne energije, usluge fleksibilnosti i upravljanje pametnim mrežama.

Roman Bernard je na godišnoj konferenciji za novinare naglasio da je posao sa Uniperom, kompanijom koja je veoma značajna za evropsko, ali posebno nemačko tržište, prekretnica. Ugovor sa njima, kako je dodao, nije samo gradnja sistema za skladištenje energije snage 50 MW, već podrazumeva partnerski odnos i u planu je puno zajedničkih projekata.

“Ugovor nosi veliku odgovornost, ali i priliku da se NGEN još više proširi na evropsko tržište. Mislim da će se iz toga izroditi nešto više osim ovog jednog projekta, obe kompanije mogu dosta da napreduju razmenjujući znanje i iskustva”, poručio je Bernard.

NGEN gradi bateriju snage 80 MW kod Salcburga

Inače, on je nedavno na Beogradskom energetskom forumu govorio o rešenjima koja baterijski sistemi nude za izazove u energetskoj tranziciji na panelima Moguća rešenja za prevazilaženje izazova u mreži i Ubrzanje baterijskih skladišta u Jugoistočnoj Evropi: izazovi, rešenja, projekcije.

NGEN je 2019. instalirao najveći sistem baterija za skladištenje električne energije kompanije Tesla – Tesla Powerpack u u Evropi, a 2023. najveću bateriju u Austriji.

U Austriji je u toku realizacija još većeg projekta – Wagenham kod Salcburga snage 80 MW, a u Sloveniji najveće baterije – Talum, snage 70 MW, što je investicija od 70 miliona evra.

ngen planovi austrija baterija wagenham

Za oko godinu ipo, NGEN će u Sloveniji imati baterije kapaciteta 500 MWh, što je više nego duplo u odnosu na sadašnjih 200 MWh.

“NGEN je vlasnik svih sistema za skladištenje energije koje je instalirao i njima nudi usluge na tržištu, na primer, u Austriji tamošnjem operatoru prenosnog sistema”, ističe Bernard, i naglašava da nude rešenja koja pomažu operatorima prenosnog sistema, dobavljačima energije, krajnjim potrošačima.

Novi baterijski sistem u Austriji će nuditi usluge operatoru, ali i za balansno i tržište zagušenja (eng. congestion).

Baterije u domaćinstvima smanjuju investicije u mreže

ngen planovi austrija baterija uniper heyden

Bernard kaže da ne bi trebalo zaboraviti ni male potrošače, domaćinstva, jer će u decentralizovanom energetskom sistemu budućnosti oni igrati veliku ulogu.

Kao primer on navodi potez slovenačke vlade da sa 150 miliona evra subvencioniše oko 40 odsto investicije u instalaciju baterija u domaćinstvima, što je u skladu sa idejom da bi baterije trebalo da budu tamo gde je proizvodnja, da viškovi idu u baterije, a ne u mrežu.

Ukoliko se građani uključe to bi značilo ulaganje još oko 250 miliona evra i baterije ukupne snage 300 MW i kapaciteta 1.000 MWh.

“Kada se našim sistemom ove male baterije povežu one rade kao jedna velika baterija, i zato sam uveren da će najveća baterija biti u našim kućama, a ne veliki sistemi”, poručuje on.

Dodatna korist je da bi takva baterija smanjila ulaganja u distributivnu i prenosnu mrežu od dve milijarde evra.

Grade stanove za inženjere

Ubrzani razvoj, prema rečima Bernarda, zahteva i širenje kompanije, pa tako za dve nedelje počinje gradnja nove istraživačko-razvojnog centra, ali i 40 stanova za nove radnike.

“U novoj zgradi smestićemo timove za hardver, za rešenja za krajne korisnike i industriju, zatim digitalizacija i softver odnosno naš brend SG Connect”, kaže on.

Stanovi su, dodaje, za buduće upošljenike i navodi da već sada dosta zaposlenih dolazi iz zemalja van Slovenije, pa na ovaj način žele da im ponude bolje uslove. Plan je da se zaposli oko 100 inženjera.

„Želimo da budemo najbolji, a za to nam je potrebno da imamo najbolje kadrove“, poručuje Bernard.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rhe bistrica prostorni plan vlada srbije

Vlada Srbije usvojila Prostorni plan za RHE Bistrica

4. jun 2024. - Usvajanje Prostornog plana je još jedan korak u realizaciji ovog trenutno najvažnijeg projekta u srpskoj energetici

epcg ivan bulatovic investicije gvozd perucica

EPCG planira da u naredne tri godine investira 300 miliona evra

4. jun 2024. - Izvršni direktor Ivan Bulatović govorio je na panelu Postoji li zelena Evropa bez zelenog Zapadnog Balkana na skupu MONTENEGRO 2024

hep se korlat ebrd eib kredit ugovor

HEP obezbedio finansiranje za solarnu elektranu Korlat

4. jun 2024. - Zajmovi su osigurani državnom garancijom do 80 odsto ukupne vrednosti kredita na osnovu odluka Vlade Hrvatske

Zapadni Balkan probio rokove izuzece struje prekogranicne takse EU CO2 CBAM

Zapadni Balkan probio rokove za izuzeće struje iz prekogranične takse EU na CO2

4. jun 2024. - Troškovi za CBAM za izvoz struje iz Srbije, uključujući tranzit, iznosili bi za 2023. godinu 1,07 milijardi evra