Električna energija

Bernard (NGEN): Nema pametne mreže bez pametnih korisnika

Bernard NGEN Nema pametne mreze bez pametnih korisnika

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

29.05.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

29.05.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Regulisano tržište je najvažniji faktor za kompaniju NGEN Group, koja pomaže operatorima elektroenergetske mreže u prevazilaženju izazova u balansiranju, integrisanju obnovljivih izvora energije i digitalizaciji, izjavio je na Beogradskom energetskom forumu suosnivač i generalni direktor Roman Bernard. „U energetici su potrebne pametne mreže, a ne postoji pametna mreža bez pametnih korisnika“, istakao je.

Slovenačka kompanija za energetska rešenja i digitalizaciju NGEN Group posluje u devet evropskih zemalja. Njen generalni direktor Roman Bernard je na Beogradskom energetskom forumu ukazao na značaj baterijskih sistema u balansiranju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i njihovoj integraciji u elektroenergetsku mrežu.

Ova kompanija pomaže operatorima prenosnog i distributivnog sistema u oblastima gde su oni svi suočeni sa izazovima u aktuelnoj eri zelene transformacije, izjavio je. „U mreži možemo sa baterijama napraviti puno dobrih stvari“, rekao je Bernard, jedan od glavnih panelista na ovogodišnjoj konferenciji. Događaj je okupio više od pet stotina učesnika iz 30 zemalja širom sveta.

„Najbitnije nam je regulisanje tržišta. Znači, da smo svi motivirani da možemo surađivati. Jer u energetici su potrebne pametne mreže, a ne postoji pametna mreža bez pametnih korisnika. Mreža postoji zbog učesnika u mreži“, po rečima čelnika grupacije NGEN.

Predstoji još izazova, pogotovo u sajberbezbednosti u segmentima digitalizacije i decentralizacije mreže, naglasio je.

Veliki sistemi će izgubiti kontrolu nad mrežom

Jedino je nakon osnivanja Evropske mreže operatora prenosnog sistema električne energije (ENTSO-E) i uvođenja propisa imalo smisla osnovati NGEN i raditi u ovom sektoru, naveo je Bernard.

„Mreža je nekad funkcionisala odozgo naniže – bila je tu proizvodnja, a onda su svi korisnici upotrebljavali tu struju. Sada sve radi u oba smera i veliki sistemi će izgubiti kontrolu nad mrežom. Mislim da će se o tome još mnogo govoriti“, izjavio je.

NGEN Group i Uniper su upravo postigli sporazum o montiranju baterije operativne snage 50 megavata i sa 100 megavat-sati kapaciteta na lokaciji elektrane Heyden te nemačke kompanije. Ona planira da to postrojenje zatvori na kraju trećeg tromesečja ove godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

29. maj 2024. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

29. maj 2024. - Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića dužnosti vršioca dužnosti Elektrodistribucije Srbije, koji je na toj poziciji bio od 2016.

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

29. maj 2024. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

29. maj 2024. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan