OIE

Najveća svetska vetroelektrana na vodi počela da proizvodi struju

Najveca-svetska-vetroelektrana-na-vodi-proizvodi-struju

Foto: Ørsted

Objavljeno

22.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Vetroelektrana Hornsea 2, smeštena u Severnom moru kod Velike Britanije, počela je da isporučuje struju na kopno. Kada bude potpuno operativno, to postrojenje će imati kapacitet 1,3 gigavata, odnosno 2,5 gigavata zajedno sa susednim projektom Hornsea 1. To je trenutno najveća vetroelektrana na vodi na planeti.

Ørsted je u oktobru u okviru projekta Hornsea 2 u Severnom moru u blizini Jorkšira postavio najveću svetsku transformatorsku stanicu za naizmeničnu struju na vodenim površinama i stanicu za kompenzaciju reaktivne snage (RCS). Ta danska kompanija je upravo objavila da je počela isporuka struje iz prvih vetroturbina i napomenula da će postrojenje biti najveće na svetu u svojoj kategoriji kada bude završeno sledeće godine.

Hornsea 2, s planiranim kapacitetom od 1,3 gigavata, nalazi se pored projekta Hornsea 1, trenutnog globalnog šampiona sa svojih 1,2 gigavata. Druga faza se sastoji od 165 turbina od po osam megavata, a snabdevač je Siemens Gamesa. Dva projekta će zajedno proizvoditi dovoljno električne energije da podmire potrebe više od 2,3 miliona domaćinstava, tvrdi Ørsted.

Ørsted planira da sledeće godine završi Hornsea 2, a uporedo razvija naredne dve faze gigantskog projekta

Novi sistem će imati 390 kilometara podvodnih kablova i još 40 kilometara na kopnu do podstanice u Kilinghoumu u Linkolnširu kod istočne obale Velike Britanije.

Već su u pripremi Hornsea 3, za koji kompanija procenjuje da će imati snagu od najmanje 2,4 gigavata, i Hornsea 4, navode u Ørstedu. Sve četiri vetroelektrane biće u istoj oblasti.

Britanija polaže velike nade u energiju sa mora – u njenim vodama su najveći svetski pogon s turbinama na stubovima, najveća plutajuća vetroelektrana i najveća turbina na plimu

„U ovom trenutku već naziremo završetak, dok pred Novu godinu postavljamo preostale turbine i nastavljamo sa testiranjem, puštanjem u pogon i povezivanjem na mrežu“, izjavio je direktor programa za Hornsea 2 Patrick Harnett.

Britanija ima za cilj da do kraja decenije poveća ukupni kapacitet vetroelektrana na moru na 40 gigavata. Ta zemlja se oslanja i na nadolazeće tehnologije plutajućih vetroparkova i elektrana na energiju plime. U njenim vodama su najveća takva postrojenja na planeti.

„Klimatske promene su danas među najvećim pretnjama za svet, a mi verujemo da je rešenje u iskorišćavanju obnovljivih izvora energije na mnogo većem nivou nego što smo dosad mogli da vidimo. Ujedinjeno Kraljevstvo je globalni lider u vetroelektranama na moru, a naši projekti Hornsea su doprineli utvrđivanju putanje za sledeću generaciju vetrofarmi na moru“, kaže Ørstedov direktor za Britaniju Duncan Clark.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

22. decembar 2021. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi

epcg solari konkurs solarni paneli

EPCG nastavlja projekat Solari: konkurs za još 5.000 solarnih elektrana

22. decembar 2021. - Na ovaj način još 5.000 domaćinstava, pravnih lica i stambenih zajednica dobija priliku da pod povoljnim uslovima proizvodi zelenu energiju

EU Energetska zajednica Srbiji energetskoj tranziciji Varhelji Várhelyi

EU, Energetska zajednica izrazile podršku Srbiji u energetskoj tranziciji

22. decembar 2021. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se s visokim zvaničnicima iz Evropske komisije i Sekretarijata Energetske zajednice

toplotne pumpe dekarbonizacija grejanje zagrevanje vode iea izvestaj

IEA: Globalna energetska kriza izazvala snažan rast korišćenja toplotnih pumpi

22. decembar 2021. - Globalna prodaja porasla skoro 15 odsto u 2021, dvostruko više od proseka u protekloj deceniji, predvođena Evropom gde je rast 35 odsto