x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Najčitanije u januaru: Male hidrocentrale u Srbiji, Peking prepolovio zagađenje, spor Energetske zajednice i Srbije oko plana za emisije

05.02.2020. | Komentari: 0Autor:

Najčitanije u januaru: Male hidrocentrale u Srbiji, Peking prepolovio zagađenje, spor Energetske zajednice i Srbije oko plana za emisije

Prošlog meseca je među našim čitaocima najpopularniji bio pregled lokalne politike prema malim hidroelektranama u Srbiji.

Slede članci o napretku borbe vlasti u prestonici Kine protiv ispuštanja štetnih čestica u vazduh i o odluci Energetske zajednice da pokrene postupak protiv Vlade Srbije. Pogledajte i šta je najčitanije bilo na verziji Balkan Green Energy Newsa na engleskom.

1 – Peticija u Prokuplju i otvaranje mogućnosti za MHE na Zlatiboru

Na prelazu u 2020. godinu, Opština Paraćin je poništila građevinsku dozvolu za Grzu, a Prokupčani su predali peticiju protiv gradnje šest postrojenja. Nasuprot tome, Vlada Srbije je uredbom dozvolila podizanje hidrocentrala do 30 megavata u trećoj zoni zaštite Parka prirode Zlatibor. Udruženje “Užička odbrambena liga” je, po pisanju medija, izdejstvovalo prekid razvoja projekata MHE na teritoriji grada i moguća je potpuna zabrana.

Dozvola za MHE Grza poništena, a Užice blokira svih 18 projekata

2 – Najniže prisustvo PM2.5 u vazduhu od 2013. godine

Iako neki segmenti zagađenja još daleko premašuju međunarodne preporuke, Ujedinjene nacije su pohvalile vlasti u Pekingu za primer kako situacija može da se preokrene.

Peking za šest godina prepolovio zagađenje vazduha česticama PM2.5

3 – Nacionalni plan za smanjenje emisija godinama bio na ledu

Iz Beča je Srbiji upućeno upozorenje jer količina praškastih materija i gasova s efektom staklene bašte koja se ispušta iz postrojenja sa velikim ložištem prekoračuje nivoe iz propisa Evropske unije, a nacionalnog plana nije bilo. U međuvremenu je taj dokument usvojen.

Energetska zajednica pokrenula spor protiv Srbije zbog neusvajanja Nacionalnog plana za smanjenje emisija

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.