Energetska efikasnost

Najbolje prakse u domenu energetske efikasnosti u zemljama Jugoistočne Evrope

energetska efikasnost najbolje prakse

Slika: GIZ ORF-EE

Objavljeno

10.03.2016.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

10.03.2016.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Radna grupa za energetsku efikasnost Mreže asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope (NALAS) i predstavnici GIZ-ovog projekta ORF-EE – Energetska efikasnost, u asocijacijama lokalnih samouprava (EeMA), 8. i 9. marta održali su zajednički sastanak u Beču.

Na sastanku se razgovaralo o provedenim mjerama energetske efikasnosti (EEM) i izazovima sa kojima su se susreli akteri u Jugoistočnoj Evropi (JIE) u sektoru energetske efikasnosti na lokalnom nivou i šire.

Asocijacije lokalnih vlasti (ALV) Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova i Makedonije (BJR), kao članice radne grupe, ovom prilikom su razmijenile i promovirale najbolje prakse i iskustva stečena tokom realizacije EeMA projekta. Na sastanku je posebno težište stavljeno na regionalnu saradnju i razmjenu znanja.

EeMA projekt realizira GIZ-ov Otvoreni regionalni fond za JIE – Energetska efikasnost (ORF-EE) i Fond za modernizaciju komunalnih usluga (ORF-MMS). Finansira se sredstvima njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i Vlade Švicarske. Ključni partneri, između ostalih, kao i direktni nosioci aktivnosti u ovom projektu, su također članovi NALAS radne grupe za energetsku efikasnost.

Učesnici su se složili da su rezultati, postignuti zahvaljujući uspješnoj saradnji, višestruki. Predstavljeni su tako da obuhvate ojačane kapacitete ALV za pružanje odgovarajućih usluga za poticanje energetski održivih općina (eng. SEM) i poboljšane uslove energetske efikasnosti u nekoliko općina u zemljama Jugoistočne Evrope. Spomenuta su i dostignuća ostvarena u okviru uspješne realizacije 18 pilot projekata širom Jugoistočne Evrope, kao što su brojne mjere energetske efikasnosti provedene u javnim zgradama, bolnicama, vrtićima, studentskim domovima, centrima zajednice, mjere u oblasti javne rasvjete, itd. Ostala spomenuta dostignuća se odnose na razvoj akcionih planova za održivo korištenje energije (eng. SEAP) tri općine na Kosovu, i podizanje svijesti javnosti o energetskoj efikasnosti u ciljanim općinama širom regije. Sva ova dostignuća doprinijela su poboljšanju stanja u sektoru energetske efikasnosti u datim zemljama.

Posebna pažnja posvećena je tzv. peer-to-peer pristupu koji je korišten kao platforma za regionalnu razmjenu znanja i najboljih praksi. Ovom prigodom su spomenuta i druga važna zajednička dostignuća koja uključuju razvoj Mape puta održivog korištenja energije za asocijacije lokalne samouprave u zemljama Jugoistočne Evrope, zamišljene kao strateški plan koji obuhvata aktivnosti koje asocijacijama lokalnih vlasti mogu pomoći da proaktivno podrže razvoj SEM-ova, kao i činjenica da će već nekoliko implementiranih pilot projekata imati i nastavak. Može se reći da je ovo još jedan primjer uspješne regionalne saradnje.

Dubravka Bošnjak, voditeljica EeMA projekta, je izjavila: „Ponosna sam što mogu reći da je EeMA projekat, kroz ovu važnu regionalnu saradnju različitih asocijacija lokalnih vlasti, doveo do brojnih opipljivih rezultata koji su od ključnog značaja za sektor energetske efikasnosti u zemljama Jugoistočne Evrope“. Partneri u projektu su izjavili da su veoma zadovoljni sa postojećom regionalnom saradnjom i istakli potrebu za više takvih projekata u budućnosti.

Povodom skupa Radne grupe i u svjetlu teme razmjene znanja, grupa je iskoristila priliku da posjeti TINA Beč – Agenciju Smart City Wien i Centar za centralno hlađenje u Beču. Cilj posjete je bio da se dobije uvid u prakse energetske efikasnosti Centra za pružanje usluga centralnog grijanja važnijim zgradama u Beču, te da se upoznaju sa Programom urbane energetske efikasnosti i Akcionim planom za obnovljive izvore energije Beča.

U zaključku sastanka Radne grupe je bilo riječi i o predstojećim programima energetske efikasnosti NALAS mreže na državnom i regionalnom nivou.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

10. mart 2016. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

10. mart 2016. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

10. mart 2016. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

10. mart 2016. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije