OIE

Na bečkom aerodromu puštena u rad najveća solarna elektrana u Austriji

beckom aerodromu najveca solarna elektrana Austriji

Foto: Flughafen Wien AG

Objavljeno

23.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Flughafen Wien Group, koji upravlja bečkim aerodromom, objavio je da je sagradio najveću solarnu elektranu u Austriji. Postrojenje zauzima 24 hektara.

Prestonica Austrije želi da dostigne klimatsku neutralnost već 2040, deset godina ranije nego Evropska unija. Saobraćajna infrastruktura je jedan od najizazovnijih segmenata, jer ovako ambiciozni ciljevi podrazumevaju hitno prelaženje na alternativne tehnologije za dobijanje energije, a bečki aerodrom u Švehatu prednjači s rešenjima.

Flughafen Wien Group tvrdi da će već sledeće godine eliminisati svoje neto emisije ugljen-dioksida, a veliku ulogu u toj tranziciji ima nova solarna elektrana, najveća u zemlji. Ova kompanija, koja upravlja i aerodromima u Košicama u Slovačkoj i na Malti, saopštila je da je postrojenje u Švehatu počelo da proizvodi struju.

Nova solarna elektrana pokriva trećinu potreba aerodroma za strujom

Na prostoru bečkog aerodroma postavljeno je 55.000 solarnih panela na 24 hektara, a procenjena godišnja proizvodnja je 30 gigavat-sati. Flughafen Wien je ranije najavio da će maksimalni kapacitet postrojenja biti 24 megavata, što znači da u mrežu može da se isporuči najviše 20 megavata. Kompanija računa na to da će s ovom solarnom elektranom pokriti trećinu godišnje potrošnje struje.

Investicija je vredna 20 miliona evra, od čega je u prvom kvartalu ove godine potrošeno 1,8 miliona, saopšteno je.

Flughafen Wien je ranije s OMV-om ugovorio projekat korišćenja otpadne toplote iz obližnje rafinerije nafte za grejanje svojih objekata. Bečki aerodrom takođe koristi geotermalnu energiju i ima nekoliko stotina električnih vozila.

Švehat će proizvoditi više struje nego što mu je potrebno

Na Švehatu posluje 250 preduzeća. Aerodrom već ima sedam manjih fotonaponskih pogona, a u planu je instaliranje solarnih panela na još sedam hektara i proizvodnja više električne energije nego što je potrebno za objekte i usluge, kažu u kompaniji.

„Međutim, aerodrom je samo mali deo vazdušnog saobraćaja. Potrebni su i noviji avioni koji troše manje kerozina, kao i efikasnije rute letenja i ugljenično neutralni kerozin“, naveo je član upravnog odbora aerodroma Julian Jäger.

Aerodromi obično imaju mnogo površine koja može da se iskoristi za montiranje fotonaponskih panela, uključujući krovove zgrada i parkirališta. Kompanije u sektoru proizvodnje ovih uređaja razvijaju rešenja za eliminisanje odbleska s površine solarnih ploča, jer on smeta pilotima pri uzletanju i sletanju, kao i kontrolorima leta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

23. maj 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

23. maj 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

23. maj 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

23. maj 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu