Životna sredina

Mladi aktivisti pešače od Beograda na protest protiv Rio Tinta u Loznici

Mladi aktivisti pesace od Beograda na protest protiv Rio Tinta u Loznici

Foto: Ivan Bjelić / Instagram

Objavljeno

26.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

26.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Grupa studenata i i aktivista odlučila je da skrene pažnju javnosti na protest protiv projekta Jadar kompanije Rio Tinto, zakazan za 28. jun u Loznici. Oni pešače 130 kilometara od Beograda da se pridruže meštanima koje predvodi organizacija Ne damo Jadar.

Neposredno nakon što je Rio Tinto pojačao kampanju za svoj projekat rudnika litijuma i postrojenja za preradu u dolini Jadra, a predsednik Aleksandar Vučić nagovestio da će država opet da ga podrži, stanovnici tog kraja i ekološke organizacije se spremaju da se suprotstave još jače. Grupa mladih aktivista i aktivistkinja inicirala je marš od Beograda do Gornjih Nedeljica, da bi se pridružila protestu zakazanom za Vidovdan, 28. jun, u Loznici.

Na skup, kojeg su u šali nazvali „svelitijumskim saborom“, pošli su pešice preko Obrenovca i Šapca. Grupu je oformila studentska inicijativa Stav (Studenti protiv autoritarne vlasti). Među onima koji su im se priključili na putu dugačkom 130 kilometrara je i Savo Manojlović iz pokreta Kreni-promeni.

U Loznici će govoriti i protivnici litijumskih projekata iz BiH

Akademci će učestvovati na protestu kojeg predvodi lokalna organizacija Ne damo Jadar. Ona je, kao i Marš sa Drine, deo Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS). Iz te mreže će govoriti i Ljiljana Bralović iz Suvoborske grede i Dragan Simović – Zaštitimo Dobrinju i okolinu.

Inicijator marša Ivan Bjelić iz Marša sa Drine izjavio je da je Jadar jedan od najplodnijih delova Srbije i istakao da se grupa kreće putevima srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Po njegovim rečima, spontano su se odlučili da na ovaj način doprinesu protestu.

Među najavljenim govornicima je Adi Selman iz tuzlanskog dvojca Karton revolucija

Bjelić kaže da je događaj značajan za Srbiju, ali i za region. Od gostiju iz Bosne i Hercegovine, gde su takođe u planu litijumski projekti, obratiće se Snežana Jagodić Vujić iz grupe Eko BiH i Adi Selman iz tuzlanskog dvojca Karton revolucija.

Skup zvanično počinje u 19 sati ispred Vukovog doma, a meštani jadarskih i okolnih sela će već od 14 sati na tom mestu da razgovaraju s građanima.

Na protestu govore Ratko Ristić, predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Univerziteta u Beogradu i profesor Šumarskog fakulteta, Ljijana Tomović, profesorka Biološkog fakulteta, i Slobodan Vukosavić, akademik i profesor Elektrotehničkog fakulteta.

SEOS traži od EU da obustavi podršku planovima za kopanje litijuma

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) je uoči ovog događaja u otvorenom pismu uputio zahtev čelnicama i čelnicima Evropske unije, Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj da obustave podršku projektu Jadar. Administracija u Briselu nastoji da obezbedi pristup glavnim sirovinama za energetsku tranziciju putem strateških partnerstava sa prijateljskim zemljama.

U toku su i pregovori sa Srbijom, a o njima se u javnosti gotovo ništa ne zna. Pritom je podršku za poziciju sledećeg predsednika Evropskog saveta obezbedio bivši portugalski premijer Antonio Kosta, čija je vlada pala upravo zbog korupcije u razvoju projekata rudnika litijuma.

„Leto je njihovo omiljeno godišnje doba, kada je smanjena pažnja građana i ljudi su uglavnom na odmorima, tada pokušavaju da provuku sve nepopularne odluke. Mi im opet nećemo dati da im to prođe. Želimo tokom leta da premrežimo Srbiju i da organizujemo građane oko konkretnih akcija na terenu: tribine, lepljenje nalepnica i postera, kućni sastanci, hoćemo da obiđemo sve letnje sabore i mesta gde se okuplja veliki broj ljudi“, poručila je Kristina Urošević iz pokreta Kreni-promeni.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

26. jun 2024. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Mikroplastika pronadjena masnim naslagama iz arterija

Mikroplastika pronađena u masnim naslagama iz arterija

26. jun 2024. - U novom istraživanju sprovedenom u Italiji, mikroplastika je pronađena u plakovima hirurški otklonjenim iz začepljenih arterija

protest u valjevu

U Valjevu održan protest protiv rudarenja litijuma

26. jun 2024. - Valjevci su na centralnom trgu poručili da ne žele rudarenje litijuma na području svog grada

milorad dodik

Dodik: RS spremna da kao i Srbija podrži kopanje litijuma

26. jun 2024. - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozdravio je potpisivanje memoranduma između EU i Srbije