Životna sredina

Opština Lopare traži da Republika Srpska odustane od litijuma

lopare litijum peticija protest

Foto: Opština Lopare

Objavljeno

23.02.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

23.02.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Rado Savić, načelnik Opštine Lopare, predao je Narodnoj skupštini Republike Srpske peticiju sa potpisom 3.711 građanina protiv otvaranja rudnika litijuma na Majevici, kao i Deklaraciju o protivljenju otvaranja rudnika litijuma, bora, natrijuma, stroncijuma, kalijuma i prateće asocijacije elemenata na području opštine Lopare.

Načelnik Opštine Lopare Rado Savić rekao je da traže i mole poslanike da usvoje Deklaraciju o protivljenju otvaranja rudnika litijuma, bora, natrijuma, stroncijuma, kalijuma i prateće asocijacije elemenata na području opštine Lopare jer je najveći stanovništva protiv otvaranja rudnika.

Razlog je, kako je dodao, ugrožavanje stanovništva, okoline, reka, prenele su Nezavisne novine.

Problem je što, kako je istakao, nema poznate analogije o otvaranju rudnika litijuma, a opština ima investitore u voćarstvu i poljoprivredi kojima bi takva investicija ugrozila poslovanje.

Savić: Strah kod građana je veliki jer ovakvih rudnika nema u Evropi

Strah kod građana je veliki jer ovakvih rudnika nema u Evropi, poručio je Savić.

Peticija Narodnoj skupštini Republike Srpske predata je samo nekoliko nedelja posle izjave zvaničnika u Brčko distriktu BiH da ne žele vađenje litijuma na svojoj teritoriji.

Inače, investitori su u BiH pokazali su interesovanje da vade litijum na više lokacija, među kojima su i Bijeljina, Brčko, Lopare, Ugljevik, Zvornik. Dobrim delom reč je o lokacijama koje su blizu Loznice u Srbiji, gde je planiran projekat Jadar, koji i dalje izaziva polemike u Srbiji.

Potpisivanje peticije počelo je 15, februara posle protesta građana u Loparama

Rado Savić je rekao da traže da Narodna skupština zaduži Vladu Republike Srpske da se odustane od litijuma.

Potpisivanje peticije počelo je 15. februara kada je u Loparama održan i protestni skup građana. Rudnik bi trebalo da gradi švajcarska kompanija Arcore AG, koja je u prethodnih nekoliko godina obavljala istraživanja, odobrena od strane Vlade Republike Srpske.

U oktobru 2023. godine ova kompanija saoštila je da je na teritoriji opštine Lopare pronašla litijum vredan oko 10 milijardi dolara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropska unija ima dovoljno zemljišta za razvoj projekata obnovljivih izvora energije-studija

EU ima dovoljno zemljišta za razvoj projekata obnovljivih izvora energije – studija

23. februar 2024. - EEB tvrdi da Evropa ima dovoljno zemljišta za razvoj projekata obnovljivih izvora energije bez ugrožavanja prirode i proizvodnje hrane

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

23. februar 2024. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

23. februar 2024. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

strategija razvoja energetike srbije 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

23. februar 2024. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu