Životna sredina

Opština Lopare traži da Republika Srpska odustane od litijuma

lopare litijum peticija protest

Foto: Opština Lopare

Objavljeno

23.02.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.02.2024.

Komentari

0

Podeli

Rado Savić, načelnik Opštine Lopare, predao je Narodnoj skupštini Republike Srpske peticiju sa potpisom 3.711 građanina protiv otvaranja rudnika litijuma na Majevici, kao i Deklaraciju o protivljenju otvaranja rudnika litijuma, bora, natrijuma, stroncijuma, kalijuma i prateće asocijacije elemenata na području opštine Lopare.

Načelnik Opštine Lopare Rado Savić rekao je da traže i mole poslanike da usvoje Deklaraciju o protivljenju otvaranja rudnika litijuma, bora, natrijuma, stroncijuma, kalijuma i prateće asocijacije elemenata na području opštine Lopare jer je najveći stanovništva protiv otvaranja rudnika.

Razlog je, kako je dodao, ugrožavanje stanovništva, okoline, reka, prenele su Nezavisne novine.

Problem je što, kako je istakao, nema poznate analogije o otvaranju rudnika litijuma, a opština ima investitore u voćarstvu i poljoprivredi kojima bi takva investicija ugrozila poslovanje.

Savić: Strah kod građana je veliki jer ovakvih rudnika nema u Evropi

Strah kod građana je veliki jer ovakvih rudnika nema u Evropi, poručio je Savić.

Peticija Narodnoj skupštini Republike Srpske predata je samo nekoliko nedelja posle izjave zvaničnika u Brčko distriktu BiH da ne žele vađenje litijuma na svojoj teritoriji.

Inače, investitori su u BiH pokazali su interesovanje da vade litijum na više lokacija, među kojima su i Bijeljina, Brčko, Lopare, Ugljevik, Zvornik. Dobrim delom reč je o lokacijama koje su blizu Loznice u Srbiji, gde je planiran projekat Jadar, koji i dalje izaziva polemike u Srbiji.

Potpisivanje peticije počelo je 15, februara posle protesta građana u Loparama

Rado Savić je rekao da traže da Narodna skupština zaduži Vladu Republike Srpske da se odustane od litijuma.

Potpisivanje peticije počelo je 15. februara kada je u Loparama održan i protestni skup građana. Rudnik bi trebalo da gradi švajcarska kompanija Arcore AG, koja je u prethodnih nekoliko godina obavljala istraživanja, odobrena od strane Vlade Republike Srpske.

U oktobru 2023. godine ova kompanija saoštila je da je na teritoriji opštine Lopare pronašla litijum vredan oko 10 milijardi dolara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

23. februar 2024. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

23. februar 2024. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

23. februar 2024. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

23. februar 2024. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače