OIE

Škola iz Lopara prvi prozjumer u BiH

lopare skola vuk karadzic solarna elektrana reset

Foto: RESET

Objavljeno

06.12.2023.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

06.12.2023.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Srednjoškolski centar Vuk Karadžić u Loparama postao je prvi kupac-proizvođač (prozjumer) u Bosni u Hercegovini. Opština Lopare tako nastavlja da pravi pionirske korake u korišćenju obnovljive energije i sprovođenju energetske tranzicije u BiH i na Zapadnom Balkanu.

Solarna elektrana na srednjoškolskom centru Vuk Karadžić deo je projekta „Sunčane škole“ koji Fond otvoreno društvo sprovodi u svim zemljama regiona Zapadnog Balkana. BiH je zahvaljujući tim sredstvima i donaciji Partner mikrokreditne fondacije – MKF Partner iz Tuzle dobila četiri škole koje na svojim krovovima imaju instalirane solarne elektrane kapaciteta dovoljnog da pokriju vlastitu potrošnju električne energije.

Reč je o srednjoškolskom centru u Loparama i tri osnovne škole u opštinama Živinice, Doboj istok i Gračanica. U realizaciju projekata uključen je i Centar za održivu energetsku tranziciju – RESET, kao i Institut za napredne tehnologije i sisteme (ATS) koji je projektovao i instaliirao fotonaponske elektrane na školama.

Miljević: Federacija BiH i Brčko Distrikt i dalje nemaju podzakonska akta za dobijanje statusa prozjumera

Damir Miljević, član Upravnog odbora RESET-a, kaže da je Srednjoškolski centar u Loparama uz dobru saradnju sa lokalnim vlastima, distributivnim preduzećem iz Bjeljine i resornim Ministarstvom uspeo u vrlo kratkom roku da prođe svu proceduru i i ispuni sve tehničke zahteve za dobijanje statusa kupca- proizvađača električne energije.

„Tako je postao prvi prozjumer u BiH s obzirom da u Federaciji BiH i Brčko Distriktu još uvijek nema podzakonskih akata i pravilnika koji bi omogućili dobijanje statusa, pa sve instalacije solara koje su do sada napravljene ne mogu još uvijek predavati energiju u mrežu“, objasio je Miljević.

Solarna elektrana će štedeti 8.000 KM na godišnjem nivou

Na ovaj način primenom metode neto merenja solarna elektrana na krovu škole u Loparama, instalirane snage od 25 kWp, moći će, kako ističe, da zadovolji sve potrebe škole za električnom energijom u toku godine čime će se u opštinskom budžetu godišnje uštedeti oko 8.000 konvertibilnih maraka po sadašnjim cenama električne energije.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić obavezao se da opština ovu godišnju uštedu ostvarenu kroz sopstvenu proizvodnju električne energije nameni učenicima škole za nove projekte i dodatne aktivnosti.

Samir Avdaković, iz ATS-a, rekao je da će elektrana godišnje proizvoditi 36.000 kWh, a postoji i mogućnost da se njen kapacitet poveća. U cilju edukacije, kako je dodao, u školi su instalirani i monitori na kojima učenici, nastavnici i svi ostali mogu u realnom vremenu da vide koliko struje solarni paneli proizvode, a koliko škola troši.

Inače, Lopare je prva opština u BiH, verovatno i na Zapadnom Balkanu, koja je potpisala sporazum o saradnji na sprovođenju energetske tranzicije. Sporazum je potpisan sa RESET-om u februaru ove godine.

lopare reset skola vuk karadzic solarna elektrana
Solarnu elektranu je pustio u rad učenik škole Ivan Božić
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

6. decembar 2023. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

6. decembar 2023. - Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića dužnosti vršioca dužnosti Elektrodistribucije Srbije, koji je na toj poziciji bio od 2016.

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

6. decembar 2023. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

6. decembar 2023. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan