OIE

Škola iz Lopara prvi prozjumer u BiH

lopare skola vuk karadzic solarna elektrana reset

Foto: RESET

Objavljeno

06.12.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.12.2023.

Komentari

0

Podeli

Srednjoškolski centar Vuk Karadžić u Loparama postao je prvi kupac-proizvođač (prozjumer) u Bosni u Hercegovini. Opština Lopare tako nastavlja da pravi pionirske korake u korišćenju obnovljive energije i sprovođenju energetske tranzicije u BiH i na Zapadnom Balkanu.

Solarna elektrana na srednjoškolskom centru Vuk Karadžić deo je projekta „Sunčane škole“ koji Fond otvoreno društvo sprovodi u svim zemljama regiona Zapadnog Balkana. BiH je zahvaljujući tim sredstvima i donaciji Partner mikrokreditne fondacije – MKF Partner iz Tuzle dobila četiri škole koje na svojim krovovima imaju instalirane solarne elektrane kapaciteta dovoljnog da pokriju vlastitu potrošnju električne energije.

Reč je o srednjoškolskom centru u Loparama i tri osnovne škole u opštinama Živinice, Doboj istok i Gračanica. U realizaciju projekata uključen je i Centar za održivu energetsku tranziciju – RESET, kao i Institut za napredne tehnologije i sisteme (ATS) koji je projektovao i instaliirao fotonaponske elektrane na školama.

Miljević: Federacija BiH i Brčko Distrikt i dalje nemaju podzakonska akta za dobijanje statusa prozjumera

Damir Miljević, član Upravnog odbora RESET-a, kaže da je Srednjoškolski centar u Loparama uz dobru saradnju sa lokalnim vlastima, distributivnim preduzećem iz Bjeljine i resornim Ministarstvom uspeo u vrlo kratkom roku da prođe svu proceduru i i ispuni sve tehničke zahteve za dobijanje statusa kupca- proizvađača električne energije.

„Tako je postao prvi prozjumer u BiH s obzirom da u Federaciji BiH i Brčko Distriktu još uvijek nema podzakonskih akata i pravilnika koji bi omogućili dobijanje statusa, pa sve instalacije solara koje su do sada napravljene ne mogu još uvijek predavati energiju u mrežu“, objasio je Miljević.

Solarna elektrana će štedeti 8.000 KM na godišnjem nivou

Na ovaj način primenom metode neto merenja solarna elektrana na krovu škole u Loparama, instalirane snage od 25 kWp, moći će, kako ističe, da zadovolji sve potrebe škole za električnom energijom u toku godine čime će se u opštinskom budžetu godišnje uštedeti oko 8.000 konvertibilnih maraka po sadašnjim cenama električne energije.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić obavezao se da opština ovu godišnju uštedu ostvarenu kroz sopstvenu proizvodnju električne energije nameni učenicima škole za nove projekte i dodatne aktivnosti.

Samir Avdaković, iz ATS-a, rekao je da će elektrana godišnje proizvoditi 36.000 kWh, a postoji i mogućnost da se njen kapacitet poveća. U cilju edukacije, kako je dodao, u školi su instalirani i monitori na kojima učenici, nastavnici i svi ostali mogu u realnom vremenu da vide koliko struje solarni paneli proizvode, a koliko škola troši.

Inače, Lopare je prva opština u BiH, verovatno i na Zapadnom Balkanu, koja je potpisala sporazum o saradnji na sprovođenju energetske tranzicije. Sporazum je potpisan sa RESET-om u februaru ove godine.

lopare reset skola vuk karadzic solarna elektrana
Solarnu elektranu je pustio u rad učenik škole Ivan Božić
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

6. decembar 2023. - Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet

eps cena struje privreda dusan stanar

Hoće li EPS smanjiti cene električne energije za privredu?

6. decembar 2023. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

6. decembar 2023. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov

epcg novi odbor direktora milutin djukanovic

EPCG dobio novi Odbor direktora, Đukanović reizabran za predsednika

6. decembar 2023. - Na konstitutivnoj sednici Odbora direktora za predsednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju