Životna sredina

Gradonačelnik Brčko distrikta: Crveno svetlo za litijum

brcko distrikt litijum nisic

Foto: Vlada Brčko distrikta BiH

Objavljeno

01.02.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.02.2024.

Komentari

0

Podeli

Istraživanja i eksploatacije litijuma neće biti na teritoriji Brčko distrikta, izjavio je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić.

Istraživanje i potencijalna eksploatacija litijuma jedna je od glavnih tema već duže vreme u Srbiji, ali poslednjih meseci i u Bosni i Hercegovini. Iako je projekat Jadar kompanije Rio Tinto u Srbiji zaustavljen, poslednjih nedelja pojavljuju se informacije da bi mogao da bude aktiviran, dok su u BiH investitori pokazali interesovanje da istražuju potencijalna nalazišta litijuma na više lokacija, kao što su Lopare, Ugljevik, Bijeljina. Dobrim delom reč je o lokacijama koje su blizu Loznice u Srbiji, gde je planiran projekat Jadar.

Gradonačelnik Zijad Nišić je reagovao na tvrdnje u medijima da je Brčko distrikt BiH pristao na izvođenje istraživanja i eksploatacije mineralnih sirovina, odnosno litijuma, što je izazvalo zabrinutost javnosti, preneo je portal Distrikta Brčko.

Povod je bio sastanak gradonačelnika i glavnog koordinatora Vlade Brčko distrikta BiH Željka Antića sa predstavnicima kanadske firme za istraživanje mineralnih sirovina EMX Royalty Corp, koja ima firmu registrovanu u Srbiji – Magma Resources.

Distrikt nije dao nikakvo odobrenje za istraživanje i eksploataciju litijuma

Gradonačelnik Nišić je izjavio da Brčko distrikt BiH nije dao nikakvo odobrenje za istraživanje i eksploataciju litijuma ili bilo kojeg drugog minerala na ovom području.

On je rekao da su tokom pomenutog sastanka odmah isključili takvu mogućnost, i dodao da su razgovarali o nekim drugim rudama, pre svega o uglju, a ne o litijumu.

„Naš stav je jasan, a to je da Distrikt stavlja žarko crveno svjetlo za takve aktivnosti, a ne zeleno svjetlo kako su neki mediji prenijeli. Litijum je mineral koji je štetan po zdravlje i okolinu te smo odlučni u tome da istraživanja i eksploatacije ovog i drugih minerala neće biti u Brčko distriktu BiH“, naveo je Nišić.

Litijum je mineral koji je štetan po zdravlje i okolinu

On je naveo da se najveći proizvođači litijuma nalaze u Čileu gde je jedna pustinja odabrana kao lokacija za eksploataciju, ali dokazano je da proizvodnja zahteva enormne količine vode, što rezultira deficitom u količini pitke vode i zagađenjem vodnih resursa.

„Stoga je inicijativa o istraživanju i eksploataciji litijuma naišla na apsolutno nepristajanje, s obzirom na potencijalne negativne utjecaje na okoliš i zdravlje stanovništva“, poručio je on.

Nišić je naveo da su slična iskustva zabeležena i u Srbiji, gde je Rio Tinto bio prisiljen da se povuče nakon nezadovoljstva građana, kao i u Loparama i Bijeljini kada je najavljena mogućnost takvog projekta.

On je istakao da će nastaviti da prate situaciju i donose odluke u skladu s najvišim standardima zaštite zdravlja građana i okoline.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

alcazar dfc investicije zapadni balkan

Alcazar obezbedio 50 miliona dolara za investicije, projekti i na Zapadnom Balkanu

1. februar 2024. - Kompanija Alcazar Energy sa sedištem u Luksemburgu obezbedila je 50 miliona dolara za investicije u...

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

1. februar 2024. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

1. februar 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

1. februar 2024. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe