Električna energija

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

aleksander mervar eles krsko solar

Foto: ELES/Facebook

Objavljeno

27.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Nuklearna elektrana Krško 2 neće biti završena pre 2040. godine, a električna energija koju bude proizvodila neće biti jeftina, izjavio je Aleksander Mervar, direktor slovenačkog operator prenosnog sistema ELES. Kako bi se izbegao veliki uvoz električne energije, on savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana.

Aleksander Mervar je u intervjuu RTV Slovenija govorio o trenutnom stanju slovenačke enegetike i mogućim pravcima razvoja, i poručio da su pred onima koji vode ovaj sektor teške odluke. Direktor ELES-a, takođe, kritikovao je i nedostatke baterija i istakao probleme koje pravi distribuirana proizvodnja struje.

On je podržao trenutnu slovenačku strategiju da se energetski miks čine obnovljivi izvori energije i nuklearna energija, koja doživljava renesansu. Ono što nedostaje, posebno za prelazni period negde između kraja ove decenije i početka proizvodnje na Krško 2 su, kako kaže, nove gasne elektrane, koje su najjeftinije i mogu se izgraditi najbrže.

Tri su razloga za elektrane na prirodni gas. One će biti strateška rezerva za krizne periode, rezerva u redovnim okolnostima koja je jednaka snazi najveće jedinice u mreži, što će biti neophodno kada se izgradi Krško 2, i opcija za dobijanje energije iz zelenog vodonika, kada ta tehnologija bude tehnološki i ekonomski dostupna.

Bez gasnih elektrana uvozna zavisnost će se povećati

Ako se ne izgrade gasne elektrane onda će se povećati uvozna zavisnost do završetka Krško 2, poručio je Mervar.

On je istakao da podržava gradnju ove nuklearke, ali da ocene da će ta elektrana doneti jeftinu struju nisu tačne. Mervar je naveo da je rano govoriti kolika će biti investicija u postrojenje snage između 1.100 MW i 1.600 MW, ali je naveo primer projekta Hinkley Point C u Velikoj Britaniji i naglasio da velike države mogu da dobiju bolje uslove od malih.

Cena dogovorena između britanske vlade i investitora EDF-a je 150 evra po megavat-satu, pa on smatra da cena iz nove nuklearke u Sloveniji neće biti niža 125 evra po MWh. Uz to, naglasio je i završetak gradnje se stalno odlaže.

Slovenija nije dovoljno bogata da bi bila nosilac pilot projekata za SMR

Snaga elektrane ne bi trebalo da bude veća od 1.600 MW, a Mervar savetuje 1.100 MW zbog veličine slovenačke privrede i pomenute gradnje gasnih elektrana kao rezerve.

Kada je reč o malim modularnim nuklearnim reaktorima (eng. SMR), on smatra da, s obzirom da će ta tehnologija biti primenljiva tek za 10-15 godina, Slovenija nije dovoljno bogata da bi bila nosilac pilot projekata, osim ako to neko ne finansira 100 odsto.

Bolje je, dodaje, da se umesto klasične nuklearke instalira mali modularni reaktor, ali onda se gubi vreme.

Mervar je istakao da ne bi voleo da bude u koži Tomaža Štokelja i Dejana Paravana, direktora HSE-a i GEN-ija, dva najveća proizvođača struje u zemlji. Paravan mora da donosi odluke skoro 100 godina unapred, a niko danas ne može da zna kolika će biti cena struje u budućnosti, poručio je Mervar, koji je po  truci ekonomista, a više od 40 godina radi u slovenačkom energetskom sektoru.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severna Makedonija novu vladu energetike Sanja Bozinovska

Severna Makedonija ima novu vladu – resor energetike preuzela Sanja Božinovska

27. mart 2024. - U vladi premijera Hristijana Mickoskog, konsultantkinja za energetiku Sanja Božinovska je izabrana za ministarku energetike, rudarstva i mineralnih sirovina

Lancana-havarija-dalekovodima-bez-struje-Crnu-Goru-BiH-Albaniju-Dalmaciju

Lančana havarija na dalekovodima ostavila bez struje Crnu Goru, BiH, Albaniju, Dalmaciju

27. mart 2024. - Usled preopterećenja ključnih interkonektivnih vodova došlo je do prekida isporuke električne energije u velikom delu regiona

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

27. mart 2024. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

Srbija-studiju-mogucnosti-izgradnje-nuklearnih-elektrana

Srbija naručuje studiju o mogućnosti izgradnje nuklearnih elektrana

27. mart 2024. - Ministarstvo prima prijave konsultanata za sprovođenje analize tehnologija za nuklearnu energiju uključujući male modularne reaktore