OIE

Mađarski Electron Holding planira gradnju solarnih elektrana snage 160 MW u Srbiji

Madjarski Electron Holding solarne elektrane Srbija subotica

Foto: Dieter Ludwig Scharnag

Objavljeno

08.04.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

08.04.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Mađarska kompanija Electron Holding planira da izgradi solarne elektrane ukupne snage do 160 MW u okolini Subotice.

Fotonaponska postrojenja trebalo bi da budu instalirana na parcelama zapadno i jugozapadno od Subotice, u blizini sela Šebešić i Mala Bosna.

U cilju realizacije ove investicije, Skupština grada Subotice usvojila je Odluku o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju solarnih elektrana ukupne snage do 160 MW u KO Donji Grad, na teritoriji grada Subotice.

Mađarska kompanija je osnovala četiri preduzeća sa sedištem u Subotici

Elektrane bi trebalo da izgradi firma Electron Energy Alpha čiji je vlasnik mađarska kompanija Electron Holding, prenela je Politika.

Inače, Electron Holding je nedavno dobio koncesiju za gradnju solarne elektrane Seline, snage 100 MW, u BiH. Ugovor o koncesiji potpisala je firma Insolar koju je snovala mađarska kompanija.

Prema podacima srpske Agencije za privredne registre, Electron Holding je u Srbiji osim firme Electron Energy Alfa, osnovao i preduzeća Electron Energy Beta, Electron Energy Gamma i Electron Energy Delta. Sve četiri su registrovane u Subotici.

Projekat instalacije solarnih elektrana predviđa i mogućnost skladištenja energije

U Odluci koju je usvojila Skupštine grada Subotice fotonaponske elektrane bi se prostirale na 164 hektara zemlje druge klase.

U okviru projekta predviđena je mogućnost izgradnje više nezavisnih solarnih elektrana sa skladištenjem električne energije na poljoprivrednom zemljištu, navodi se u Odluci.

Inače, Subotica bi trebalo da bude dom i najvećeg vetroparka – Maestrale Ring, koji bi bio među najvećim vetroelektranama na kopnu u Evropi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

8. april 2024. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

8. april 2024. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

8. april 2024. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

8. april 2024. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže