OIE

Lokalna kompanija gradiće solarnu elektranu od 180 MW u Bugarskoj

Slika: Pixabay

Objavljeno

05.09.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

05.09.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Opština Devnja, na severoistoku Bugarske, preduzela je korake kako bi pripremila teren za izgradnju velike solarne elektrane. Solarnu elektranu kapaciteta 180 MW gradiće bugarska kompanija 4B Solar.

Vrednost projekta se procenjuje na više od 100 miliona evra, koji bi, kako su sopštile lokalne vlasti, trebalo da uloži 4B Solar, lokalna kompanija koja je osnovana u maju u Varni, preneo je portal SeeNews.

Projekat će se sprovoditi u tri faze i trebalo bi da bude završen do kraja 2022. godine.

4B Solar će izgraditi trafostanicu za povezivanje postrojenja sa lokalnom mrežom. Do kraja 2018. godine izgradiće trafostanicu napona 110 kV/20 kV i kapaciteta 5 MW, koji bi trebalo da se poveća na 65 MW do decembra 2020. godine i na 110 MW do kraja 2022. godine.

Lokalne vlasti su saopštile da su dale preliminarne dozvole za prenamenu zemljišta na lokaciji na kojoj će se graditi elektrana, objavio je portal PV magazin i naveo da nije poznato da li će projekat podržati bugarska vlada.

Taj portal je podsetio da je razvoj velikih solarnih sistema zaustavljen u Bugarskoj pošto je ukinuta štema podrške putem fid in tarifa za nove projekte 2013. godine. U 2016. godini samo 154 kW novih PV sistema prikljčeno je na mrežu u Bugarskoj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarna stara dojkinci temska solarne elektrane elektropionir

Prve zadružne solarne elektrane u Srbiji puštene u rad na Staroj planini

5. septembar 2017. - Godišnji prihodi od prodaje električne energije biće iskorišćeni za projekte koje će predložiti lokalna zajednica staroplaninskih sela

Evropska unija ima dovoljno zemljišta za razvoj projekata obnovljivih izvora energije-studija

EU ima dovoljno zemljišta za razvoj projekata obnovljivih izvora energije – studija

5. septembar 2017. - EEB tvrdi da Evropa ima dovoljno zemljišta za razvoj projekata obnovljivih izvora energije bez ugrožavanja prirode i proizvodnje hrane

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

5. septembar 2017. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

5. septembar 2017. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan