OIE

Lideri energetske tranzicije u regionu: CWP razvija 6 GW obnovljivih izvora energije

maja turkovic cwp global investicije bef 2024

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

23.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija CWP Global trenutno razvija projekte snage 6 GW, i vidi još dosta prilika za širenje svog portfolija u Jugoistočnoj Evropi, izjavila je na Beogradskom energetskom forumu 2024. Maja Turković, potpredsednica za Evropu u kompaniji CWP Global i jedan od suosnivača WISE Srbija mreže žena (eng. Women of Serbia in Sustainable Energy – WISE).

Maja Turković bila je jedan od učesnika panela Moguća rešenja za izazove u mreži na konferenciji BEF 2024 koja je ove godine okupila više od 500 ljudi iz 30 zemalja širom planete, uključujući predstavnike 150 kompanija.

Turković je istakla da je CWP Global jedan od pionira razvoja projekata za obnovljive izvore energije. Prisutni su, kako je dodala, na devet tržišta: u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Moldaviji, Sloveniji, Srbiji, Rumuniji i Ukrajini.

„Imamo više od 6 GW projekata u razvoju, to su vetroelektrane, solarne elektrane, baterije“, istakla je ona, i navela da tim koji radi na projektima broji više od 150 zaposlenih, sa dosta mladih i žena.

Turković je naglasila da je Srbija njihovo glavno tržište, odakle su krenuli 2006. godine. Tu su razvili i prvi projekat – Čibuk 1, u opštini Kovin. Ona je podsetila da su radili na dosta velikih projekata, a jedan od njih je donedavno najveći vetropark na kopnu u Evropi – Fântânele-Cogealac od 600 MW u Rumuniji.

„Planiramo nove projekte i smatramo da imamo dosta prilika za širenje našeg portfolija u Jugoistočnoj Evropi“, naglasila je Turković.

Nova pravila EMS-a test za obe strane

Na panelu Moguća rešenja za izazove u mreži ona je rekla da nova pravila za priključenje na prenosni sistem, po kojima operator štiti svoj resurs time što uvodi sredstva obezbeđenja, odnosno ne malu bankarsku garanciju, značajno podižu uloge.

Zato će, naglasila je, to biti test za obe strane – i za Elektromrežu Srbije (EMS) i nove investitore.

„Investitori neće lako otići, jer su već krenuli da uložu novac i štite svoje interese“, rekla je Turković.

Ona je istakla da je trenutak kada bi investitor trebalo da položi višemilionsku garanciju trenutak kada je projekat mnogo daleko od toga da je bez rizika jer mnogi problemi mogu tek da se pojave.

Turkoviće je posebno upozorila da postoji zagušenje sa zatevima za priključenje na prenosnu mrežu, kao i problemi koje procedura priključenja nije do kraja rešila.

Brojni projekti u regionu

U Crnoj Gori CWP radi na gradnji fotonaponske elektrane Montechevo koja bi trebalo da bude instalirana na teritoriji Prijestonice Cetinje, na prostoru Lastve, Čeva i Prentinog dola. Planirana snaga je 400 MW, vrednost investicije je oko 360 miliona evra, a izgradnja će biti u fazama.

CWP je u Rumuniji u martu prošle godine kupio projekat solarne elektrane Studina kapaciteta 134 MW. Planirano je da buduće postrojenje za proizvodnju zelene energije bude na mreži do kraja 2024.

Kompanija, takođe, koristi strateška partnersta da bi sprovela investcije, pa je sa kineskom kompanijom PowerChina Resources potpisala ugovor o ulaganju u vetropark Vetrozelena.

U Srbiji CWP Global radi na pripremi prve hibridne elektrane. Lederata Energy će obuhvatiti solarni park od 50 MW, vetropark od 100 MW i bateriju od 20 MWh.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

23. maj 2024. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

Srbija-studiju-mogucnosti-izgradnje-nuklearnih-elektrana

Srbija naručuje studiju o mogućnosti izgradnje nuklearnih elektrana

23. maj 2024. - Ministarstvo prima prijave konsultanata za sprovođenje analize tehnologija za nuklearnu energiju uključujući male modularne reaktore

Masdar-3-2-milijarde-kupi-grcku-kompaniju-Terna-Energy

Masdar spremio 3,2 milijarde evra da kupi grčku kompaniju Terna Energy

23. maj 2024. - Masdar iz UAE kreće u ekspanziju u Grčkoj i Evropi preuzimanjem kompanije Terna Energy za 2,4 milijarde evra, odnosno 3,2 milijarde uključujući dugove i još neke stavke

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije izolacije fasade solarne panele

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade i solarne panele

23. maj 2024. - U Sremskoj Mitrovici je održana prva od 12 tribina 'Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade, solarne panele?'