OIE

Leonardo Dikaprio investirao u španski fotonaponski startap SolarMente

Leonardo Dikaprio ulaže u španski fotonaponski startup SolarMente

Foto: SolarMente/Facebook

Objavljeno

15.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

SolarMente, startap sa sedištem u Barseloni, primenjuje netradicionalan model finansiranja instalacije solarnih panela za domaćinstva. Kako bi motivisao što više građana da koriste solarnu energiju, uveo je uslugu na rate koja svodi početne troškove na nulu. Oskarom nagrađeni glumac i borac za zaštitu životne sredine Leonardo Dikaprio jedan je od investitora u tu firmu.

SolarMente su 2020. godine u Španiji osnovali holandski inženjer Vauter Drajer i Viktor Gardrinije, programer iz Francuske. Holivudski glumac Leonardo Dikaprio upravo je postao jedan od investitora u ovaj inovativni startap, nakon četiri meseca pregovora.

„Naša misija u SolarMente-u je jasna, da obezbedimo čistu energiju dostupnu svima. Prava je čast sarađivati ​​sa međunarodnim investitorima, kao što je Leonardo Dikaprio, koji dele našu viziju i poverenje u našu sposobnost da nešto promenimo“, rekao je Drajer.

Kompanija je u početku samo instalirala solarne panele, a nakon pandemije je odlučila da ponudi sistem upravljanja fotonaponskim sistemima. SolarMente nudi model plaćanja u mesečnim ratama za postavljanje solarnih panela na krovove kuća.

Usluga košta 40 evra mesečno za 20-godišnji ugovor

Sistem funkcioniše tako što omogućava kupcima da razvuku troškove investicije u instalaciju panela. Usluga košta 40 evra mesečno za 20-godišnji ugovor. Visoki ulazni troškovi su, po rečima osnivača, glavna prepreka za razvoj solara u Španiji.

Plaćanje na rate klijentima omogućava da proizvode, skladište i prodaju svoju obnovljivu energiju. Kompanija je nedavno pokrenula uslugu virtuelne baterije, koja im omogućava da skladište višak solarne energije za kasniju upotrebu ili da je dele sa drugim domaćinstvima. Kupci preko SolarMente-a mogu nabaviti i baterije, stanice za punjenje električnih vozila i toplotne pumpe. 

Ovaj startap je prva sredstva, 1,8 miliona evra, prikupio učešćem u američkom akceleratoru Y Combinator, a onda i 50 miliona evra iz pozajmica i kapitala preko projektnog finansiranja.

Dikaprio: Ulaganje u SolarMente je odgovoran i strateški izbor prema čistijoj budućnosti

Leonardo Dikaprio je poznat po svom angažmanu u zaštiti životne sredine. U svojoj objavi na društvenoj mreži X je istakao da je njegova podrška kao investitora u SolarMente „odgovoran i strateški izbor prema čistijoj budućnosti“.

Ovo je Dikapriova prva investicija u Španiji. Finansirao je i nekoliko tehnoloških startapa koji se bave održivošću.

Među njima je Bright, startap koji instalira solarne panele na stambenim i poslovnim objektima širom Meksika. Glumac je nedavno investirao i u Nature Coating, biohemijsku kompaniju koja pretvara drvni otpad u netoksične i ugljenično neutralne pigmente i disperzije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

15. mart 2024. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

15. mart 2024. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

15. mart 2024. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

15. mart 2024. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik