Otpad

Lego predstavio prototip kockice od reciklirane plastike

Lego-reciklirana-plastika

Photo: Lego

Objavljeno

03.07.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

03.07.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Danski proizvođač igračaka Lego predstavio je prototip kockice od reciklirane plastike, čime je napravio još jedan korak ka svom cilju da od 2030. godine svi proizvodi budu od održivih materijala.

Prototip, koji je napravljen od reciklirane PET ambalaže, je prva Lego kockica od recikliranog materijala koja zadovoljava nekoliko standarda ove kompanije po pitanju kvaliteta i bezbednosti, navodi se u saopštenju. Jedna litarska PET boca u proseku daje dovoljno materijala za proizvodnju 10 Lego kockica dimenzija 2 x 4 (80 x 0.2mm).

Lego kockice od recikliranog materijala se neće skoro naći u prodaji

Međutim, kompanija je takođe saopštila da se Lego kockice od recikliranog materijala neće skoro naći u prodaji. Testiranje i razvoj će se nastaviti do odluke o eventualnoj pilot proizvodnji, navodi se u saopštenju i dodaje da će sledeća faza testiranja trajati najmanje godinu dana.

PET plastika od koje je napravljen prototip nabavljena je od proizvođača iz Sjedinjenih Američkih Država koji primenjuju procese odobrene od strane Američke administracije za hranu i lekove (FDA) i Evropske uprave za bezbednost hrane (EFSA) radi obezbeđivanja kvaliteta, navodi se u saopštenju.

Cilj kompanije je da se Lego kockice prave od odgovorno proizvedenih materijala

Kompanije kaže i da joj je cilj da se Lego kockice prave od materijala proizvedenih na odgovoran način, korišćenjem obnovljivih ili recikliranih resursa, koji generišu malo ili nimalo otpada i koji se mogu reciklirati, a da pri tom ispunjavaju standarde kompanije po pitanju bezbednosti, kvaliteta i trajnosti.

Lego je takođe podsetio da planira da uloži do 400 miliona američkih dolara tokom tri godine u razne projekte održivosti, uključujući i izbacivanje jednokratne plastike iz pakovanja svojih proizvoda do 2025. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zakon o upravljanju otpadom, Crna Gora, zabrana jednokratne plastike

Crna Gora zabranila tanke plastične kese

3. jul 2021. - Crna Gora je uvela zabrane i ograničenja za upotrebu plastičnih kesa i jednokratne plastične ambalaže

visekratna ambalaza za poneti

U Danskoj uvedeno rešenje za prekomerno korišćene ambalažne plastike – depozitni sistem sa višekratnim čašama

3. jul 2021. - Grad Orhus u Danskoj testira depozitni sistem za višekratne čaše za poneti u nameri da smanji ambalažni otpad

Veliki pacificki tepih smeca

Veliki pacifički tepih smeća može da se očisti u narednoj deceniji

3. jul 2021. - Ocean Cleanup tvrdi da bi sa 7,5 milijardi dolara mogao da za deset godina očisti celokupno smeće nagomilano u Pacifiku

Ponovo, Pionir otvorena skola, e-otpad

Ponovo – grupa mladih ljudi daje novi život starim uređajima

3. jul 2021. - Ponovo je projekat za popravku i ponovno korišćenje elektronike i baterija. Vodi ga Pionir slobodna škola iz Kikinde.