Otpad

Lego predstavio prototip kockice od reciklirane plastike

Lego-reciklirana-plastika

Photo: Lego

Objavljeno

03.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Danski proizvođač igračaka Lego predstavio je prototip kockice od reciklirane plastike, čime je napravio još jedan korak ka svom cilju da od 2030. godine svi proizvodi budu od održivih materijala.

Prototip, koji je napravljen od reciklirane PET ambalaže, je prva Lego kockica od recikliranog materijala koja zadovoljava nekoliko standarda ove kompanije po pitanju kvaliteta i bezbednosti, navodi se u saopštenju. Jedna litarska PET boca u proseku daje dovoljno materijala za proizvodnju 10 Lego kockica dimenzija 2 x 4 (80 x 0.2mm).

Lego kockice od recikliranog materijala se neće skoro naći u prodaji

Međutim, kompanija je takođe saopštila da se Lego kockice od recikliranog materijala neće skoro naći u prodaji. Testiranje i razvoj će se nastaviti do odluke o eventualnoj pilot proizvodnji, navodi se u saopštenju i dodaje da će sledeća faza testiranja trajati najmanje godinu dana.

PET plastika od koje je napravljen prototip nabavljena je od proizvođača iz Sjedinjenih Američkih Država koji primenjuju procese odobrene od strane Američke administracije za hranu i lekove (FDA) i Evropske uprave za bezbednost hrane (EFSA) radi obezbeđivanja kvaliteta, navodi se u saopštenju.

Cilj kompanije je da se Lego kockice prave od odgovorno proizvedenih materijala

Kompanije kaže i da joj je cilj da se Lego kockice prave od materijala proizvedenih na odgovoran način, korišćenjem obnovljivih ili recikliranih resursa, koji generišu malo ili nimalo otpada i koji se mogu reciklirati, a da pri tom ispunjavaju standarde kompanije po pitanju bezbednosti, kvaliteta i trajnosti.

Lego je takođe podsetio da planira da uloži do 400 miliona američkih dolara tokom tri godine u razne projekte održivosti, uključujući i izbacivanje jednokratne plastike iz pakovanja svojih proizvoda do 2025. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

3. jul 2021. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

3. jul 2021. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

3. jul 2021. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

3. jul 2021. - Predstavnici industrije plastike promovišu recikliranje kao rešenje pitanja otpada iako znaju da ono nije ni tehnički ni ekonomski održivo