OIE

Kod obale južne Italije u planu ogromna plutajuća hibridna elektrana

Kod obale juzne Italije ogromna plutajuca hibridna elektrana

Foto: SolarDuck

Objavljeno

05.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Grupa kompanija je započela ambiciozan poduhvat – počela je pripreme da u Tarantskom zalivu instalira plutajuću hibridnu elektranu koja će se sastojati od vetroturbina ukupnog kapaciteta 540 megavata i 120 megavata u fotonaponskim panelima. Partneri su izabrali lokaciju kod obale italijanske pokrajine Kalabrije.

Kod Italije se nalazi prva i zasad jedina vetroelektrana na moru u celom Sredozemlju, ali je u planu i niz ogromnih projekata za proizvodnju struje iz vetra i solara u njenom priobalju. Toto Holding je pre dve godine u Tarantskom zalivu pustio u rad svoje postrojenje Beleolico od 30 megavata. Sastoji se od deset vetroturbina sa stubovima pobodenim u dno.

SolarDuck, specijalizovan za razvoj projekata plutajućih solarnih elektrana na moru, udružila se sa italijanskom kompanijom New Developments, koja se bavi plutajućim vetroelektranama, i firmom Green Arrow Capital, koja upravlja kapitalom.

Nameravaju da prekoputa Beoleolica u istom zalivu iskombinuju svoje dve tehnologije. Ta plutajuća hibridna elektrana, dosad neviđene veličine, nalazila bi se kod kalabrijske primorske komune Koriljano-Rosano.

Solarni paneli na uzdignutoj platformi

Ovaj projekat u najvećem zalivu Jonskog mora se oslanja na SolarDuck-ovu tehnologiju platformi uzdignutih nad površinom mora, koja omogućava fotonaponskim panelima da funkcionišu u područjima sa znatno visokim talasima. Holandsko-norveška kompanija tvrdi da svojim pristupom u najvećoj meri smanjuje uticaj na životnu sredinu.

Plutajuća hibridna elektrana Corigliano bi imala fotonaponsku celinu sa procenjenom godišnjom proizvodnjom od preko 160 gigavat-sati

Postrojenje Corigliano bi se sastojalo od solarne elektrane sa 120 megavata maksimalnog kapaciteta iliti pika, i plutajućeg vetroparka sa 28 mašina. Kompanije su procenile da će ga pustiti u rad 2028. godine. Fotonaponska celina bi proizvodila više od 160 gigavat-sati godišnje, saopštio je SolarDuck.

„Ova, najsavremenija infrastruktura ne samo što proizvodi zelenu energiju i doprinosi održivoj energetskoj tranziciji i nezavisnosti, već takođe demonstrira komplementarnost s instalacijama na kopnu i time očuvava dragocene resurse zemljišta“, izjavio je Danijele Kamponeski, osnivač i direktor za investicije u Green Arrowu

floating hybrid power project planned offshore southern Italy

Plutajuće solarne i vetroelektrane na moru počinju ekspanziju

Italijanske vlasti sklopu Nacionalnog plana za oporavak i otpornost pojednostavljuju postupak izdavanja dozvola za elektrane na obnovljive izvore na moru. Pomenute tri firme su istakle da čekaju donošenje uredbe FER2 i da će ona obuhvatiti plutajuće fotonaponske pogone.

SolarDuck sa nemačkim energetskim gigantom RWE-om radi na projektu plutajuće solarne elektrane od pet megavata u holandskim vodama u Severnom moru. Evropska unija je preko svog mehanizma Horizon Europe obezbedila 6,8 miliona evra od ukupno 8,4 miliona potrebnih za investiciju. To bi uskoro trebalo da postane najveća plutajuća solarna elektrana na moru na svetu i da se integriše sa vetroelektranom na moru OranjeWind, na lokaciji Hollandse Kust West 7.

Pored toga, firma se sprema da kod Tokija postavi plutajuću fotonaponsku elektranu na moru, prvu u Japanu.

Najveća svetska plutajuća vetroelektrana na moru ima samo 50 megavata.

Kineski SPIC je 2022. pustio u rad prvu komercijalnu plutajuću solarnu elektranu na moru, koristeći tehnologiju kompanije Ocean Sun. Pritom ju je integrisao sa jednom priobalnom vetroturbinom i tako napravio prvu hibridnu elektranu ove vrste.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

5. mart 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

5. mart 2024. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

5. mart 2024. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

5. mart 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji