Biodiverzitet

Kljunasti kit uginuo u grčkom moru zbog gutanja plastičnog otpada

Kljunasti kit uginuo u grckom moru gutanja plasticnog otpada

Foto: Arion 2022

Objavljeno

07.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Naučnice i naučnici su izvukli 15 kila plastike iz želuca Kivijeovog kljunastog kita pronađenog mrtvog na plaži na Rodosu. To je jedna u nizu sličnih nesreća koje bacaju svetlo na opasnosti od zagađenosti plastičnim otpadom po morske životinje, ali i ljude.

Krajem prošlog meseca je na plaži Kremasti na Rodosu pronađeno telo jedinke vrste Ziphius cavirostris. Stručnjaci iz centra Arion za spasavanje i oporavak kitova su izvršili nekropsiju i zaključili da je uginuće te ženke Kivijeovog kljunastog kita dugačke 5,3 metra povezano s gutanjem velike količine plastike, jer je u želucu bilo 15 kilograma ovog materijala.

Prikupljeni uzorci su na dalju laboratorijsku analizu poslati na katedru za veterinu Aristotelovog univerziteta u Solunu. Tu zaštićenu vrstu je Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) zbog nedostatka podataka klasifikovala kao nedovoljno istraženu.

Kljunasti kit grckom moru gutanja plasticnog otpada
Sadržaj želuca uginule ženke kljunastog kita

Mnogi morski kičmenjaci stradaju zbog gutanja plastike

Populacija divljih morskih sisara u istočnom delu Sredozemlja, a posebno u grčkim teritorijalnim vodama, suočena je sa brojnim pretnjama. Među njima su direktno i indirektno nadmetanje sa ribarima, zagađenost hemikalijama i bukom, sudaranje s plovilima i putničkim brodovima i zagađenost otpadom i nepokupljenim mrežama, saopštila je pomenuta organizacija.

I na površini i na dnu mora ima mnogo plastičnog otpada

„Plastični otpad je sada globalni problem za morske organizme, koje ozbiljno ugrožava. Velik broj morskih kičmenjaka ugiba zbog gutanja. Po relevantnim studijama, i na površini i na dnu mora ima mnogo plastičnog otpada“, navodi se u izveštaju.

Što se tiče ove nasukane životinje, ona zbog plastike u svom želucu nije mogla da se hrani i umrla je u bolovima, naglašavaju ekolozi. Štaviše, grčka vlada je nedavno prekinula suspenziju seizmičkih istraživanja rezervi nafte i gasa u Jonskom moru. Zabrana je uvedena zahvaljujući protestu zaštitnika životne sredine iz Ariona i organizacije WWF Greece, nakon što su tri kljunasta kita pronađena nasukana na obali Krfa.

U februaru je na Salamini pronađeno mladunče Kivijeovog kljunastog kita, koje je kasnije uginulo.

Svi treba da promenimo svoj način života

„Ovaj problem se posebno oseća u Sredozemnom moru, koje se smatra jednim od najopterećenijih područja na svetu. Stoga svi treba da promenimo svoj način života i svakodnevne navike, da bismo dali šansu grčkim morima i divnim vrstama kojima su dom“, izjavio je zamenik ministra zadužen za zaštitu životne sredine Giorgos Amyras.

Kljunasti kitovi mogu da rone i do 3.000 metara u dubinu i zadržavaju dah po više od dva sata.

Sve više plastičnog otpada završava u životnoj sredini – posebno vodotokovima i okeanima. Taj materijal se vremenom usitnjava u takozvanu mikroplastiku. Australijski Univerzitet Njukasl je pre nekoliko godina sproveo studiju i zaključio da svaka osoba nedeljno u svoj organizam unese pet grama plastike kroz hranu i piće, što odgovara masi jedne kreditne kartice.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Serbia-national-consultation-Stokholm+50

Uključite se u konsultacije u okviru incijative Stokholm+50

11 маја 2022 - Na onlajn platformi SparkBlue, do 20. maja, svi zainteresovani imaju priliku da se direktno uključe...

Kljunasti kit uginuo u grckom moru gutanja plasticnog otpada

Kljunasti kit uginuo u grčkom moru zbog gutanja plastičnog otpada

07 маја 2022 - U želucu uginulog kljunastog kita bilo je 15 kilograma plastike, što baca svetlo na rizike od zagađenosti plastičnim otpadom po morske sisare, ali i ljude

Polojska suma Backa Palanka

Ko čuva, a ko uništava pluća Bačke Palanke?

14 марта 2022 - Park prirode Tikvara, specijalni rezervat prirode Bagremara i Polojska šuma su pluća Bačke Palanke, a njhovo uništavanje traje već godinama

Svetski dan divljih vrsta 2022 kojih 10 zivotinja je najugrozenije

Svetski dan divljih vrsta: 10 najugroženijih divljih životinja u svetu

03 марта 2022 - Obeležavanje Svetskog dana divljih vrsta biće posvećeno ukazivanju na kritičnu ulogu koju ključne vrste igraju u obezbeđivanju zdravih ekosistema