OIE

Kapacitet iz korporativnih PPA ugovora u EU dostigao rekordan nivo

Kapacitet-korporativnih-PPA-ugovora-EU-rekordan

Foto: iStock

Objavljeno

30.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Obim tržišta korporativnih ugovora o otkupu električne energije u EU je već u septembru oborio dosadašnji rekord za celu kalendarsku godinu, objavio je Re-Source Platform. Kompanije iz IT i sektora teške industrije su ugovorile daleko najviše kapaciteta. Jedan drugi izveštaj je pokazao da su cene PPA ugovora za solar i vetar u trećem kvartalu porasle ukupno dva odsto.

Samo šest zemalja članica Evropske unije – Estonija, Letonija, Luksemburg, Malta, Kipar i Slovačka – još nisu registrovale nijedan korporativni ugovor o otkupu električne energije ili PPA, pokazali su podaci koje je prikupio RE-Source Platform. Mađarska, Litvanija, Slovenija i Portugal su ušli na tržište ove godine i doprineli da 2023. bude oboren rekord u ugovorenom kapacitetu. Bugarska, Austrija, Hrvatska i Rumunija su se našle na mapi prošle godine.

RE-Source Platform je do prošle nedelje zabeležio sporazume za ukupno 7,8 gigavata. Ovo merilo je pred kraj septembra već dostiglo 7,2 gigavata i tako premašilo prethodni celogodišnji rekord iz 2021. u EU.

Španija je najveće tržište od početka godine, na putu da to bude četvrtu godinu zaredom. Zanimljivo je što je tek 2018. ušla na PPA tržište. U ovoj kategoriji je, štaviše četvrta na svetu, a na vrhu tabele su Sjedinjene Države, Brazil i Australija, po podacima Međunarodne agencije za energetiku.

Kapacitet-korporativnih-PPA-ugovora-EU-rekordan-nivo

Kupci struje zahtevaju da se ukinu ograničenja po pitanju prihoda

RE-Source Platform je saopštio da kupci električne energije zahtevaju izvesnost na regulatornom nivou – konkretno, ukidanje gornjih granica zarade za snabdevače. Zatražili su od donosilaca odluka koji reformišu ustrojstvo tržišta struje u EU da poboljšaju pristup mreži i omoguće ubrzavanje izdavanja dozvola za nove vetroparkove i solarne elektrane.

Podrška je potrebna i u upravljanju rizicima i da bi izvodljivost bila veća kao i da se „PPA demistifikuje i da se edukuju službenici zaduženi za nabavku u kompanijama“, stoji u saopštenju. Zahteve su podržale asocijacije SolarPower Europe i WindEurope.

IT i teška industrija dominantni na korporativnom tržištu PPA ugovora

Što se tiče investitora u projekte, u izveštaju je ukazano na slične izazove: nedovoljno izvestan pristup mreži, sporost u izdavanju dozvola i cenovne rizike koji se tiču varijabilnosti proizvodnje struje iz solara i vetra.

U prva tri kvartala ove godine, preko 60 odsto korporativnih PPA ugovora potpisale su kompanije iz IT sektora (dva gigavata), teška industrija (1,8 gigavata) i telekomunikacione kompanije (650 megavata). Tako su povećale ugovorene kapacitete za 22 odsto na 11,3 gigavata, 25 procenata na devet gigavata odnosno 35 odsto na 2,5 gigavata.

Automobilska i maloprodajna industrija su ove godine dostigle i premašile nivo od po jednog gigavata ugovorenog kapaciteta i u gornjem delu lestvice se tako pridružile saobraćaju i potrošačkoj robi.

Ponuđene PPA cene porasle 18,2 odsto za godinu dana

Energy PPA Price Index, kojeg izračunava LevelTen, porastao je dva odsto u trećem tromesečju, na 86,94 evra po megavat-satu. To merilo prati vetroparkove i solarne elektrane. I te komponente su napredovale po dva odsto od jula do kraja septembra, na 99,82 odnosno 74,06 evra po megavat-satu.

Ovaj regionalni indeks pokriva 18 zemalja u EU i Veliku Britaniju. Kompanija primenjuje metodologiju P25 za ponuđačke cene vlasnika projekata u razvoju za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora za korporativne klijente i ne posmatra cene iz transakcija. Simbol se tako zove po 25. procentilu sa najnižim cenama, odnosno onih 25 odsto ponuda koje su najpovoljnije. Sporazumi obično sklapaju u tom rasponu.

Manji skup najkonkurentnijih cena može da bude na znatno nižem nivou nego po indeksu P25.

Poslednji podaci obuhvataju 186 ponuda za 145 projekata u ukupno 18 zemalja. Gledano u prethodnih godinu dana, mešoviti pokazatelj je skočio 18,2 odsto. Komponenta za vetroparkove je uzletela 27,2 procenta, a solarne elektrane samo osam odsto.

Nedostatak radne snage izaziva posledice u sektoru solarnih elektrana

Nastavak porasta kamata pojačava pritisak na oba sektora u domenu cena, istakli su autori. Takođe su ukazali na sve učestalije poniranje cena u negativnu teritoriju, ispod nule. Pojačana varljivost cena može da se pripiše faktorima poput sve veće kanibalizacije cena (kada jaka proizvodnja iz vetra i solara obori veleprodajne cene na celom tržištu, zatim sve razasutije proizvodnje, prevaziđenih mehanizama subvencionisanja i mrežne infrastrukture koja je generalno nepripremljena da primi struju iz obnovljivih izvora, piše u dokumentu.

Investitori u projekte vetroparkova i solarnih elektrana su pod pritiskom zbog povećanja kamata i negativnih cena električne energije

„To što se lanac snabdevanja stabilizuje je u prvoj polovini 2023. delimično ublažilo pritisak koji je pogonio cene naviše, ali je znatan pad proizvodnje nuklearne energije u Francuskoj poslednjih meseci podigao cene električne energije širom Centralne Evrope, povisivši cene PPA ugovora na tržištima kao što su Francuska, Nemačka i Poljska. Možda je najveće posledice imalo to što sve veći nedostatak radne snage takođe remeti modele finansiranja projekata i počeo je da investitorima u solarnu energiju dodaje premiju na EPC troškove“ (projektovanja, nabavke i izgradnje), kažu u kompaniji.

Podaci iz sektora vetra pokazuju da ta industrija ponovo hvata zalet. S druge strane, ozbiljne prepreke koje se tiču izdavanja dozvola kao i protivljenje lokalnih zajednica na mnogim tržištima uvećavaju troškove i produžavaju rokove razvoja projekata, naglašeno je u izveštaju. Još veća nevolja je što, dok ekonomika ulaganja u vetroelektrane nastavlja da se oporavlja, troškovi rastu zbog dvoseklog mača tvrdoglave inflacije po svim parametrima inputa u projektima i porasta kamatnih stopa, zaključio je LevelTen.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

30. oktobar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

30. oktobar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

30. oktobar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

30. oktobar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji