Električna energija

Evropske cene struje iz vetra i solara za firme skočile 51 odsto u poslednjih godinu dana

LevelTen Evropske cene struje vetra solara korporativne klijente 51 odsto godinu

Foto: iStock

Objavljeno

20.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Indeks cena koje vlasnici projekata elektrana na obnovljive izvore u Evropi nude korporativnim klijentima uzdigao se 11,3 odsto u trećem kvartalu i vrtoglavih 51 procenat na godišnjem nivou, objavio je LevelTen Energy, operater tržišne platforme za ugovore o otkupu struje (PPA). Potražnja za takvim sporazumima se pokazala istrajnom i jakom uprkos svim izazovima na putu ka energetskoj nezavisnosti od Rusije i ugljeničnoj neutralnosti.

LevelTen Energy je saopštio da se njegov podindeks ponuđenih cena struje iz solarnih elektrana na tržištu PPA ugovora u 16 evropskih zemalja popeo 15,4 odsto u trećem kvartalu, na 68,57 evra po megavat-satu, u poređenju s rastom merila za vetroparkove od prilično blažih osam procenata, na 78,5 evra po megavat-satu. Ipak, razlika u povećanju na godišnjem nivou nije toliko velika: 53,3 prema 49,1 odsto.

Mešoviti pokazatelj je napredovao 11,3 odsto u poslednjem posmatranom periodu i 51 procenat na godišnjem nivou, na 73,54 evra. Za to vreme, ekvivalentni reper za srednjoročne i dugoročne sporazume u Sjedinjenim Državama popeo se 9,6 procenata od jula do kraja septembra, na 45,93 dolara po megavat-satu. To je 34 odsto iznad nivoa izmerenog godinu dana ranije.

Neizvesnost oko pravnog okvira pogoršava posledice pritiska sa strane potražnje

Isporuke gasa iz Rusije su se srozale 82 odsto u prethodnih 12 meseci, što je dodatno poguralo cene posle uspona potražnje i troškova za investicije, navodi ovaj operater tržišne platforme za PPA ugovore. Nepregledni niz predloženih mera, i to uglavnom nedorečenih, doveo je do ozbiljne neizvesnosti u pogledu pravnog okvira za zajednicu investitora u projekte zelene energije i sve im više otežava procenjivanje dugoročne isplativosti PPA-ova, upozorio je LevelTen.

Uzlet cena energenata je učinio druge opcije primamljivijima od PPA-ova za investitore u proizvodnju zelene energije, a rast kapaciteta je ograničen preprekama za dobijanje dozvola i povezivanje elektroenergetskih sistema

Ekstremno visoke veleprodajne cene električne energije i dalje omogućavaju investitorima primamljivije opcije od PPA dilova, pokazuje analiza. U takvoj atmosferi znatno slabe rizici od izlaska na veleprodajno tržište s većim kapacitetima, dok su banke – koje se sve više navikavaju na ekonomske mehanizme u domenu obnovljivih izvora i trenutne uslove za veleprodaju – sve raspoloženije da finansiraju takve projekte, navode autori izveštaja.

Dodali su da to može da dovede do smanjenja ekspanzije raspoloživih PPA ugovora za korporativne kupce, a da potražnja i dalje nezapamćeno raste, pa nastavlja da pritiska cene naviše.

Europe PPA prices wind solar spike 51 annual LevelTen

Broj zahteva za ponude utrostručen od kraja trećeg tromesečja 2021. godine

„Korporacije PPA ugovorima mogu da stabilizuju svoje troškove za energente, ispune svoje ciljeve za smanjenje emisija i pokažu svoju posvećenost održivosti i energetskoj nezavisnosti. Zbog toga, uprkos većim cenama PPA-ova, i dalje svedočimo jakoj potražnji za PPA sporazumima. LevelTen je uputio skoro tri puta više zahteva za ponude (RFP) u ime klijenata iz korporativnog sektora koji traže PPA ugovore nego u prethodnih godinu dana. Izazov je u tome što tempo povećanje ponude to ne može da isprati, usled prepreka za dobijanje dozvola i povezivanje elektroenergetskih sistema“, izjavio je firmin potpredsednik za Evropu Fleming Serensen.

Kupci električne energije se upinju da zaključe ugovore o snabdevanju strujom na srednji i dugi rok po fiksnim cenama da bi stabilizovali svoje troškove na ime energenata

Evropska tržišta prolaze kroz test na naprezanje budući da taj region istovremeno smišlja kako da hitro dostigne energetsku nezavisnost od Rusije i da učini privredu ugljenično neutralnom najkasnije 2050. godine, ali potražnja za PPA-ovima svejedno ostaje visoka, kažu u kompaniji LevelTen. Skok cena na strani ponude bio je najveći u Nemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji i Velikoj Britaniji.

Po P25 metodologiji za ovaj indeks, koriste se cene koje kompanije s projektima za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora nude korporativnim klijentima, a ne same cene iz transakcija. Simbol se tako zove po 25. procentilu sa najnižim cenama, odnosno onih 25 odsto ponuda koje su najpovoljnije. Sporazumi obično sklapaju u tom rasponu.

Manji skup najkonkurentnijih cena može da bude na znatno nižem nivou nego po indeksu P25. Navedeno mešovito evropsko merilo je prosek cena PPA ugovora iz svih obuhvaćenih zemalja za solar i vetar po računici P25.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

20. oktobar 2022. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

20. oktobar 2022. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

20. oktobar 2022. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

20. oktobar 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.