OIE

Evropske cene struje iz vetra i solara za korporativne klijente skočile 27,5 odsto za godinu dana

Evropske cene struje vetra solara poslovne klijente skocile 27 5 odsto godinu

Foto: LevelTen Energy

Objavljeno

14.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Indeks cena iz evropskih korporativnih ugovora o otkupu struje (PPA) od vlasnika projekata elektrana na obnovljive izvore uzleteo je 8,6 odsto u prvom kvartalu i 27,5 procenata na godišnjem nivou.

Investitori u sektoru vetroelektrana i solarnih parkova u Evropi muče se da podmire potražnju kompanija za strujom usled izazova koji se javljaju u domenu lanca snabdevanja, interkonekcija i regulative, saopštio je LevelTen Energy u svom kvartalnom izveštaju o ugovorima za otkup struje. Ova kompanija upravlja platformom za trgovanje u tom segmentu, a podaci su iz ponude vlasnika projekata koji su još u razvoju.

Mešoviti P25 indeks cena za 14 evropskih zemalja napredovao je 8,6 odsto u prva tri meseca ove godine i 27,5 odsto na godišnjem nivou i dostigao 57 evra po megavat-satu. Radi poređenja, ekvivalentni pokazatelj za Severnu Ameriku je skočio 9,7 odnosno 28,5 procenata, ali na samo 39,91 dolara po megavat-satu.

Evropski podindeks ponuđenih cena struje iz solarnih elektrana za PPA ugovore popeo se 4,1 odsto u prvom kvartalu i 20 procenata u prethodnih godinu dana, na 49,92 evra po megavat-satu. Indikator ponuđenih cena za električnu energiju iz vetroparkova uzleteo je 12,4 odnosno 34,1 odsto na 64 evra po megavat-satu.

Tražnja ne posustaje

Evropska energetska tržišta su pritisnuta dvema istovremenim krizama: energetskom krizom koja je počela prošle godine i uticajem konflikta u Ukrajini na tržište energenata, saopštila je firma. Taj rat pogoršava evropsku energetsku krizu i potpiruje potražnju na strani korporativnih kupaca za ugovorima za isporuku struje iz obnovljivih izvora, navode autori izveštaja.

Indikator ponuđenih cena za PPA ugovore kojeg izračunava LevelTen Energy popeo se na 49,92 evra za megavat-sat kod fotonaponskih sistema i na 64 evra za megavat-sat u sektoru vetroelektrana

Vlasnici projekata kažu da žele da grade još elektrana na obnovljive izvore, a kupci da i nameravaju da od njih kupuju još struje – uključujući one u zemljama koje su jako zavisne od ruskog gasa, tvrde u LevelTen Energyju, pozivajući se na rezultate svog ispitivanja.

Nestabilnost cena energenata rezultuje astronomskim povećanjem potražnje za PPA-ovima, jer su oni efikasna alatka za potpunu stabilizaciju cena na dugi rok, saopštila je ova firma.

Wind solar PPA prices 27 5 Europe year over

Treba vremena dok reforme donesu rezultate

Italijanski parlament je prošle godine promenio postupak procenjivanja uticaja na životnu sredinu, sa ciljem da ubrza proces, ali trebaće vremena da se efekti tog poteza odraze na tržište, stoji u izveštaju. Italijanske P25 cene PPA ugovora za solar su u prethodnih godinu dana povećane 23 odsto na 51,5 evro za megavat-sat.

U nemačkoj je potrebno oko pet godina za dobijanje dozvola za projekte vetroelektrana na kopnu, a površina raspoloživog zemljišta je ograničena, dodaje LevelTen Energy. Nemačka pojednostavljuje proces izdavanja odobrenja i za projekte vetroparkova je odredila dva odsto ukupnog zemljišta.

Ranija reforma propisa je doprinela ekspanziji industrije solarnih elektrana u toj zemlji, navedeno je u izveštaju. Nacionalni PPA indeks za fotonaponska postrojenja je skočio 25 odsto za godinu dana, na 60 evra po megavat-satu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

14. april 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

14. april 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

14. april 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

14. april 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji