OIE

Evropske cene struje iz vetra i solara za korporativne klijente skočile 27,5 odsto za godinu dana

Evropske cene struje vetra solara poslovne klijente skocile 27 5 odsto godinu

Foto: LevelTen Energy

Objavljeno

14.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Indeks cena iz evropskih korporativnih ugovora o otkupu struje (PPA) od vlasnika projekata elektrana na obnovljive izvore uzleteo je 8,6 odsto u prvom kvartalu i 27,5 procenata na godišnjem nivou.

Investitori u sektoru vetroelektrana i solarnih parkova u Evropi muče se da podmire potražnju kompanija za strujom usled izazova koji se javljaju u domenu lanca snabdevanja, interkonekcija i regulative, saopštio je LevelTen Energy u svom kvartalnom izveštaju o ugovorima za otkup struje. Ova kompanija upravlja platformom za trgovanje u tom segmentu, a podaci su iz ponude vlasnika projekata koji su još u razvoju.

Mešoviti P25 indeks cena za 14 evropskih zemalja napredovao je 8,6 odsto u prva tri meseca ove godine i 27,5 odsto na godišnjem nivou i dostigao 57 evra po megavat-satu. Radi poređenja, ekvivalentni pokazatelj za Severnu Ameriku je skočio 9,7 odnosno 28,5 procenata, ali na samo 39,91 dolara po megavat-satu.

Evropski podindeks ponuđenih cena struje iz solarnih elektrana za PPA ugovore popeo se 4,1 odsto u prvom kvartalu i 20 procenata u prethodnih godinu dana, na 49,92 evra po megavat-satu. Indikator ponuđenih cena za električnu energiju iz vetroparkova uzleteo je 12,4 odnosno 34,1 odsto na 64 evra po megavat-satu.

Tražnja ne posustaje

Evropska energetska tržišta su pritisnuta dvema istovremenim krizama: energetskom krizom koja je počela prošle godine i uticajem konflikta u Ukrajini na tržište energenata, saopštila je firma. Taj rat pogoršava evropsku energetsku krizu i potpiruje potražnju na strani korporativnih kupaca za ugovorima za isporuku struje iz obnovljivih izvora, navode autori izveštaja.

Indikator ponuđenih cena za PPA ugovore kojeg izračunava LevelTen Energy popeo se na 49,92 evra za megavat-sat kod fotonaponskih sistema i na 64 evra za megavat-sat u sektoru vetroelektrana

Vlasnici projekata kažu da žele da grade još elektrana na obnovljive izvore, a kupci da i nameravaju da od njih kupuju još struje – uključujući one u zemljama koje su jako zavisne od ruskog gasa, tvrde u LevelTen Energyju, pozivajući se na rezultate svog ispitivanja.

Nestabilnost cena energenata rezultuje astronomskim povećanjem potražnje za PPA-ovima, jer su oni efikasna alatka za potpunu stabilizaciju cena na dugi rok, saopštila je ova firma.

Wind solar PPA prices 27 5 Europe year over

Treba vremena dok reforme donesu rezultate

Italijanski parlament je prošle godine promenio postupak procenjivanja uticaja na životnu sredinu, sa ciljem da ubrza proces, ali trebaće vremena da se efekti tog poteza odraze na tržište, stoji u izveštaju. Italijanske P25 cene PPA ugovora za solar su u prethodnih godinu dana povećane 23 odsto na 51,5 evro za megavat-sat.

U nemačkoj je potrebno oko pet godina za dobijanje dozvola za projekte vetroelektrana na kopnu, a površina raspoloživog zemljišta je ograničena, dodaje LevelTen Energy. Nemačka pojednostavljuje proces izdavanja odobrenja i za projekte vetroparkova je odredila dva odsto ukupnog zemljišta.

Ranija reforma propisa je doprinela ekspanziji industrije solarnih elektrana u toj zemlji, navedeno je u izveštaju. Nacionalni PPA indeks za fotonaponska postrojenja je skočio 25 odsto za godinu dana, na 60 evra po megavat-satu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji Banatu

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji u Banatu

14. april 2022. - NIS je produžio javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika do 7. aprila

Đedović, Novi javni pozivi za subvencije građanima u cilju energetske efikasnosti

Đedović: Subvencije za energetsku efikasnost će dobiti do 100.000 domaćinstava

14. april 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će 80.000 do 100.000 domaćinstava dobiti subvencije za mere energetske efikasnosti

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

14. april 2022. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

14. april 2022. - Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta