OIE

Axpo i Kolektor sklopili prvi dugoročni finansijski PPA ugovor u Sloveniji

Axpo Kolektor prvi dugorocni finansijski PPA ugovor u Sloveniji

Foto: Kolektor

Objavljeno

04.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Kolektor, proizvođač specijalizovanih industrijskih proizvoda, ugovorio je sa švajcarskom kompanijom Axpo desetogodišnju nabavku 200 gigavat-sati struje iz obnovljivih izvora. U objavi je navedeno da je to prvi dugoročni finansijski korporativni ugovor o kupovini električne energije u Sloveniji.

Ugovorom na deset godina je predviđeno da Axpo garantuje dugoročnu fiksnu cenu za do 200 gigavat-sati električne energije za Kolektor Mobility u Sloveniji, odnosno da hedžuje nabavku struje. Taj pogon proizvodi komponente i sisteme za električna vozila. Kolektor sETup, ogranak domaće kompanije, ima zadatak da se pobrine za fizičku isporuku energije.

„Jedna smo od malobrojnih kompanija u regionu koje mogu da podrže ovako značajan sporazum, iskorišćavajući svoje decenijsko iskustvo, kreditnu sposobnost, pozamašni portfelj izvora obnovljive energije i, ne manje važno, to što smo u neposrednoj blizini svojim klijentima,“ izjavio je Kalin Ratiš iz kompanije Axpo, zadužen za razvoj poslovanja u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi.

Ovime je Kolektor sETup postao broker za PPA ugovora. Ta firma je saopštila da takođe nudi konsultantske i usluge balansiranja, tržišnu ekspertizu i uvid u dešavanja u sektoru, zatim pomoć pri obezbeđivanju fizičke isporuke struje i mogućnosti agregacije.

Kolektor doživeo da mu energenti iskoče među glavne troškove

„Ovo je prvi finansijski korporativni PPA u Sloveniji i značajna prekretnica za sektor energije iz obnovljivih izvora u toj zemlji. Dostignuće je epohalno i naglašava našu posvećenost sprovođenju zelene energetske tranzicije pionirskim održivim rešenjima i obezbeđivanjem svetlije budućnosti za energetiku za naše klijente“, izjavio je direktor uprave Kolektor sETup-a Aleš Koželjnik.

 Kolektor sETup je zadužen za fizičko snabdevanje energijom

Prošla godina je bila turbulentna za organizacije koje kupuju energente na otvorenom tržištu, istakao je direktor nabavke u preduzeću Kolektor Mobility Igor Bogataj. „Troškovi na ime energenata su odjednom postali jedan od glavnih faktora u troškovniku. Stoga je za nas potpisivanje čvrstog dugoročnog ugovora o kupovini bilo ekstremno važno da obezbedimo stabilnost cena električne energije iz obnovljivih izvora na srednji i dugi rok“, dodao je.

Kolektor snabdeva kupce specijalizovanim industrijskim proizvodima.

PPA ugovori su među ključnim finansijskim faktorima za kompanije

Axpo, sa sedištem u Švajcarskoj, podsetio je da je ove godine u Jugoistočnoj Evropi potpisao više sporazuma. Među njima su prvi dugoročni PPA ugovori za vetroelektrane u Hrvatskoj i Srbiji, ukupnog kapaciteta 216 megavata.

„Ushićeni smo što sve više organizacija u regionu radi na postizanju svojih ciljeva na polju održivosti. Dugoročni finansijski korporativni PPA ugovori obezbeđuju cenovnu stabilnost koja, s obzirom na trenutno tesna i nestabilna tržišta, mogu da budu ključni faktor razlike u finansijskim performansama jedne kompanije“, izjavio je viši menadžer kompanije za razvoj poslovanja Vladimir Đorđević.

Axpo između ostalog ima predstavništva u Poljskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Grčkoj. Klijentima nudi usluge poput celokupnog snabdevanja strujom i gasom i trgovanja energentima kao i zelene sertifikate.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

4. septembar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

4. septembar 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

4. septembar 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

4. septembar 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače