OIE

Axpo i Kolektor sklopili prvi dugoročni finansijski PPA ugovor u Sloveniji

Axpo Kolektor prvi dugorocni finansijski PPA ugovor u Sloveniji

Foto: Kolektor

Objavljeno

04.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Kolektor, proizvođač specijalizovanih industrijskih proizvoda, ugovorio je sa švajcarskom kompanijom Axpo desetogodišnju nabavku 200 gigavat-sati struje iz obnovljivih izvora. U objavi je navedeno da je to prvi dugoročni finansijski korporativni ugovor o kupovini električne energije u Sloveniji.

Ugovorom na deset godina je predviđeno da Axpo garantuje dugoročnu fiksnu cenu za do 200 gigavat-sati električne energije za Kolektor Mobility u Sloveniji, odnosno da hedžuje nabavku struje. Taj pogon proizvodi komponente i sisteme za električna vozila. Kolektor sETup, ogranak domaće kompanije, ima zadatak da se pobrine za fizičku isporuku energije.

„Jedna smo od malobrojnih kompanija u regionu koje mogu da podrže ovako značajan sporazum, iskorišćavajući svoje decenijsko iskustvo, kreditnu sposobnost, pozamašni portfelj izvora obnovljive energije i, ne manje važno, to što smo u neposrednoj blizini svojim klijentima,“ izjavio je Kalin Ratiš iz kompanije Axpo, zadužen za razvoj poslovanja u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi.

Ovime je Kolektor sETup postao broker za PPA ugovora. Ta firma je saopštila da takođe nudi konsultantske i usluge balansiranja, tržišnu ekspertizu i uvid u dešavanja u sektoru, zatim pomoć pri obezbeđivanju fizičke isporuke struje i mogućnosti agregacije.

Kolektor doživeo da mu energenti iskoče među glavne troškove

„Ovo je prvi finansijski korporativni PPA u Sloveniji i značajna prekretnica za sektor energije iz obnovljivih izvora u toj zemlji. Dostignuće je epohalno i naglašava našu posvećenost sprovođenju zelene energetske tranzicije pionirskim održivim rešenjima i obezbeđivanjem svetlije budućnosti za energetiku za naše klijente“, izjavio je direktor uprave Kolektor sETup-a Aleš Koželjnik.

 Kolektor sETup je zadužen za fizičko snabdevanje energijom

Prošla godina je bila turbulentna za organizacije koje kupuju energente na otvorenom tržištu, istakao je direktor nabavke u preduzeću Kolektor Mobility Igor Bogataj. „Troškovi na ime energenata su odjednom postali jedan od glavnih faktora u troškovniku. Stoga je za nas potpisivanje čvrstog dugoročnog ugovora o kupovini bilo ekstremno važno da obezbedimo stabilnost cena električne energije iz obnovljivih izvora na srednji i dugi rok“, dodao je.

Kolektor snabdeva kupce specijalizovanim industrijskim proizvodima.

PPA ugovori su među ključnim finansijskim faktorima za kompanije

Axpo, sa sedištem u Švajcarskoj, podsetio je da je ove godine u Jugoistočnoj Evropi potpisao više sporazuma. Među njima su prvi dugoročni PPA ugovori za vetroelektrane u Hrvatskoj i Srbiji, ukupnog kapaciteta 216 megavata.

„Ushićeni smo što sve više organizacija u regionu radi na postizanju svojih ciljeva na polju održivosti. Dugoročni finansijski korporativni PPA ugovori obezbeđuju cenovnu stabilnost koja, s obzirom na trenutno tesna i nestabilna tržišta, mogu da budu ključni faktor razlike u finansijskim performansama jedne kompanije“, izjavio je viši menadžer kompanije za razvoj poslovanja Vladimir Đorđević.

Axpo između ostalog ima predstavništva u Poljskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Grčkoj. Klijentima nudi usluge poput celokupnog snabdevanja strujom i gasom i trgovanja energentima kao i zelene sertifikate.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

4. septembar 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

4. septembar 2023. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

4. septembar 2023. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

4. septembar 2023. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra