OIE

U Hrvatskoj počela izgradnja dve solarne elektrane od ukupno 13 megavata

U Hrvatskoj izgradnja dve solarne elektrane 13 megavata

Foto: Sungrow EMEA on Unsplash

Objavljeno

12.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Češka firma Woodburn Capital Partners otpočela je radove na solarnoj elektrani kapaciteta 10 megavata u Brdovcu pored Zagreba i još jednog takvog postrojenja od tri megavata u Stankovcima u Zadarskoj županiji.

U toku su pregovori o dugoročnim ugovorima o otkupu električne energije (PPA) s velikim korporacijama u regiji za dva projekta solarnih elektrana u izgradnji u Hrvatskoj, objavio je Woodburn Capital Partners. Ta češka kompanija je položila kamene temeljce za fotonaponski pogon od deset megavata u Brdovcu kod Zagreba i za tri megavata na lokaciji u Stankovcima, jugoistočno od Zadra. Investitor je napomenuo da postupak dobijanja građevinskih dozvola još nije završen.

Firma je navela da, između ostalog, vodi razgovore s korisnicima unutar brdovečke poslovne zone, jednom kompanijom koja upravlja mrežom hotela i još jednom koja trguje energentima.

Pliva, Pfizer među potencijalnim klijentima?

„Budući da naša poslovna zona privlači sve više velikih korporativnih i industrijskih partnera poput Plive i Pfizera, sve su veća očekivanja prema kojima bi dostupna infrastruktura trebala uključivati i obnovljive izvore energije“, izjavio je načelnik Općine Brdovec Alen Prelec. Inače, Pliva Hrvatska je nedavno kod svoje fabrike u Savskom Marofu pustila u rad solarnu elektranu za svoje potrebe od 9.7 megavata. Ona je trenutno najveća u Hrvatskoj.

„Za razliku od brojnih drugih aktera na tržištu obnovljive energije, mi smo prihvatili pristup vertikalne integracije, od pronalaženja lokacija, nabavljanja svih potrebnih dozvola i usklađivanja s regulatornim zahtjevima, do pronalaženja budućih potpisnika PPA ugovora, izgradnje elektrana i upravljanja njihovim poslovanjem“, kaže šef razvoja Woodburn Capital Partnersa Mirko Meděnica.

Državna podrška je ključna

Ova kompanija je saopštila da je dosad završila pet sličnih projekata i uložila više od 75 miliona evra u projekte na biomasu i fotonaponske instalacije. Woodburn je objavio da razmatra poslovne prilike u Bosni i Hercegovini te da je zainteresovana i za vetroelektrane i skladištenje energije u Centralnoj i Istočnoj kao i Južnoj Evropi.

Državna podrška sektoru energije iz obnovljivih izvora je presudna, istakao je finansijski direktor Kris Kotnauer. „Vlada Republike Hrvatske predvodi trend s obzirom na to da je donijela dugo iščekivanu uredbu o kriterijima i uvjetima za izdavanje energetskih dozvola, koja pojednostavljuje administrativne postupke i otvara vrata daljnjem rastu sektora energije iz obnovljivih izvora. Osim toga, uredba pruža potrebnu razinu transparentnosti i stabilnosti operatorima i ulagačima u području obnovljive energije i time dodatno jača sektor u cjelosti“, dodao je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

12. jul 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

12. jul 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

12. jul 2023. - Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet

eps cena struje privreda dusan stanar

Hoće li EPS smanjiti cene električne energije za privredu?

12. jul 2023. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu