OIE

U Hrvatskoj počela izgradnja dve solarne elektrane od ukupno 13 megavata

U Hrvatskoj izgradnja dve solarne elektrane 13 megavata

Foto: Sungrow EMEA on Unsplash

Objavljeno

12.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Češka firma Woodburn Capital Partners otpočela je radove na solarnoj elektrani kapaciteta 10 megavata u Brdovcu pored Zagreba i još jednog takvog postrojenja od tri megavata u Stankovcima u Zadarskoj županiji.

U toku su pregovori o dugoročnim ugovorima o otkupu električne energije (PPA) s velikim korporacijama u regiji za dva projekta solarnih elektrana u izgradnji u Hrvatskoj, objavio je Woodburn Capital Partners. Ta češka kompanija je položila kamene temeljce za fotonaponski pogon od deset megavata u Brdovcu kod Zagreba i za tri megavata na lokaciji u Stankovcima, jugoistočno od Zadra. Investitor je napomenuo da postupak dobijanja građevinskih dozvola još nije završen.

Firma je navela da, između ostalog, vodi razgovore s korisnicima unutar brdovečke poslovne zone, jednom kompanijom koja upravlja mrežom hotela i još jednom koja trguje energentima.

Pliva, Pfizer među potencijalnim klijentima?

„Budući da naša poslovna zona privlači sve više velikih korporativnih i industrijskih partnera poput Plive i Pfizera, sve su veća očekivanja prema kojima bi dostupna infrastruktura trebala uključivati i obnovljive izvore energije“, izjavio je načelnik Općine Brdovec Alen Prelec. Inače, Pliva Hrvatska je nedavno kod svoje fabrike u Savskom Marofu pustila u rad solarnu elektranu za svoje potrebe od 9.7 megavata. Ona je trenutno najveća u Hrvatskoj.

„Za razliku od brojnih drugih aktera na tržištu obnovljive energije, mi smo prihvatili pristup vertikalne integracije, od pronalaženja lokacija, nabavljanja svih potrebnih dozvola i usklađivanja s regulatornim zahtjevima, do pronalaženja budućih potpisnika PPA ugovora, izgradnje elektrana i upravljanja njihovim poslovanjem“, kaže šef razvoja Woodburn Capital Partnersa Mirko Meděnica.

Državna podrška je ključna

Ova kompanija je saopštila da je dosad završila pet sličnih projekata i uložila više od 75 miliona evra u projekte na biomasu i fotonaponske instalacije. Woodburn je objavio da razmatra poslovne prilike u Bosni i Hercegovini te da je zainteresovana i za vetroelektrane i skladištenje energije u Centralnoj i Istočnoj kao i Južnoj Evropi.

Državna podrška sektoru energije iz obnovljivih izvora je presudna, istakao je finansijski direktor Kris Kotnauer. „Vlada Republike Hrvatske predvodi trend s obzirom na to da je donijela dugo iščekivanu uredbu o kriterijima i uvjetima za izdavanje energetskih dozvola, koja pojednostavljuje administrativne postupke i otvara vrata daljnjem rastu sektora energije iz obnovljivih izvora. Osim toga, uredba pruža potrebnu razinu transparentnosti i stabilnosti operatorima i ulagačima u području obnovljive energije i time dodatno jača sektor u cjelosti“, dodao je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

12. jul 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

12. jul 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

12. jul 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

12. jul 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji