OIE

Pliva Hrvatska će 30 odsto potrošnje električne energije pokriti iz solarne elektrane

pliva hrvatska solar e.on

Foto: Pliva Hrvatska

Objavljeno

19.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Pliva Hrvatska u saradnji sa firmom E.ON Solar instalirala je solarnu elektranu koja će joj obezbediti 30 odsto potrošnje električne energije za pogone locirane nedaleko od Zagreba i doneti finansijsku uštedu od 20 odsto. Trenutno je ovo najveća fotonaponska elektrana u Hrvatskoj.

Solarna elektrana snage 9,71 MW instalirana je u Savskom Marofu, gde se nalaze proizvodni pogoni Plive. Postrojenje ima najveću snagu instaliranih panela dosad na hrvatskom tržištu za vsopstvenu potrošnju.

Elektrana je finansirana ugovorom o otkupu električne energije (eng. PPA) i zauzima površinu od gotovo 60.000 kvadratnih metara, saopštile su dve firme.

Za izgradnju elektrane korišćeni su najmoderniji paneli snage 545 Wp što je, kako tvrde, uz orijentaciju elektrane istok-zapad omogućilo da se zauzme značajno manja površina uz maksimalnu iskoristivost.

U letnjim mesecima će elektrana 10-15 odsto struje isporučivati u mrežu

Očekuje se da će 10-15 odsto proizvedene električne energije u letnjim mjesecima biti isporučivano preko mreže i drugim korisnicima.

Mihael Furjan, predsednik Uprave Plive, koja je članica Teva grupe, rekao je da je važna komponenta ovog projekta i smanjivanje zavisnosti o drugim izvorima energije pogotovo u vreme kada cene energenata utiču na porast cena, inflaciju i zastoje u lancima snabdevanja. On je najavio da će nastaviti ulaganja u zelenu tranziciju.

Prema rečima Andreasa Roriga, predsednika Uprave E.ON Hrvatska, u čijem sastavu posluje E.ON Solar, projekat realizovan sa Plivom dokazuje da je E.ON partner za rešenja kojima se doprinosi energetskoj efikasnosti i nezavisnosti, dok se istovremeno podržavaju klimatski ciljevi dekarbonizacije industrije.

Kompanija Teva obavezala se u sklopu globalne ESG strategije da smanji emisije CO2 33 odsto do 2025. Pliva, kako je navedeno, više od šest godina poseduje sertifikat ZelEn koji se dodeljuje potrošačima, koji koriste energiju dobijenu iz obnovljivih izvora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarni paneli iznad kanala za navodnjavanje, resenje Indijanske zajednice reke Hila

Indijanska zajednica u Arizoni pokriva kanale za navodnjavanje solarnim panelima

19. maj 2023. - Kako bi smanjila isparavanje vode, uprava rezervata Indijanska zajednica reke Hila je odlučila da postavi solarne panele iznad kanala za navodnjavanje

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

19. maj 2023. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije

aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlasic

Ponovo aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlašić

19. maj 2023. - Planirani kapacitet za VP Energokul je 200 megavata, a za VE Vlašić 50 megavata. Obe lokacije su na planini Vlašić u centralnoj Bosni.

reset lazna haoticna dekarbonizacija analiza zapadni balkan kusljugic miljevic rajakovic

Analiza politika EU za dekarbonizaciju Zapadnog Balkana: Ako se nešto ne promeni nastaviće se haotična dekarbonizacija

19. maj 2023. - Analiza Haotična i lažna dekarbonizacija elektroenergetskih sektora na Zapadnom Balkanu je rezultat istraživanja u kojem je učestvovalo više od 100 stručnjaka iz regiona