OIE

Pliva Hrvatska će 30 odsto potrošnje električne energije pokriti iz solarne elektrane

pliva hrvatska solar e.on

Foto: Pliva Hrvatska

Objavljeno

19.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Pliva Hrvatska u saradnji sa firmom E.ON Solar instalirala je solarnu elektranu koja će joj obezbediti 30 odsto potrošnje električne energije za pogone locirane nedaleko od Zagreba i doneti finansijsku uštedu od 20 odsto. Trenutno je ovo najveća fotonaponska elektrana u Hrvatskoj.

Solarna elektrana snage 9,71 MW instalirana je u Savskom Marofu, gde se nalaze proizvodni pogoni Plive. Postrojenje ima najveću snagu instaliranih panela dosad na hrvatskom tržištu za vsopstvenu potrošnju.

Elektrana je finansirana ugovorom o otkupu električne energije (eng. PPA) i zauzima površinu od gotovo 60.000 kvadratnih metara, saopštile su dve firme.

Za izgradnju elektrane korišćeni su najmoderniji paneli snage 545 Wp što je, kako tvrde, uz orijentaciju elektrane istok-zapad omogućilo da se zauzme značajno manja površina uz maksimalnu iskoristivost.

U letnjim mesecima će elektrana 10-15 odsto struje isporučivati u mrežu

Očekuje se da će 10-15 odsto proizvedene električne energije u letnjim mjesecima biti isporučivano preko mreže i drugim korisnicima.

Mihael Furjan, predsednik Uprave Plive, koja je članica Teva grupe, rekao je da je važna komponenta ovog projekta i smanjivanje zavisnosti o drugim izvorima energije pogotovo u vreme kada cene energenata utiču na porast cena, inflaciju i zastoje u lancima snabdevanja. On je najavio da će nastaviti ulaganja u zelenu tranziciju.

Prema rečima Andreasa Roriga, predsednika Uprave E.ON Hrvatska, u čijem sastavu posluje E.ON Solar, projekat realizovan sa Plivom dokazuje da je E.ON partner za rešenja kojima se doprinosi energetskoj efikasnosti i nezavisnosti, dok se istovremeno podržavaju klimatski ciljevi dekarbonizacije industrije.

Kompanija Teva obavezala se u sklopu globalne ESG strategije da smanji emisije CO2 33 odsto do 2025. Pliva, kako je navedeno, više od šest godina poseduje sertifikat ZelEn koji se dodeljuje potrošačima, koji koriste energiju dobijenu iz obnovljivih izvora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

19. maj 2023. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

19. maj 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

19. maj 2023. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

19. maj 2023. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije