OIE

Ni dve godine posle uvođenja u pravni okvir, u Hrvatskoj nije osnovana nijedna energetska zajednica

energetske zadruge hrvatska zez apel energetske zajednice

Foto: ZEZ

Objavljeno

03.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Dve godine posle uvođenja energetskih zajednica u pravni okvir Hrvatske nije osnovana nijedna energetska zajednica u ovoj zemlji, pa više od 20 udruženja i organizacija traži da se promeni Zakona o tržištu električne energije i zadrugama omogući osnivanje energetskih zajednica građana.

Zelena energetska zadruga (ZEZ) je uz podršku energetskih zadruga, društvenih firmi i drugih pravnih i fizičkih lica uputila je apel Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja da zadrugama omogući osnivanje energetskih zajednica kroz aktuealne izmene Zakona o tržištu električne energije.

U apelu se navodi da je od 9. do 16. lipnja Ministarstvo organizovalo javnu raspravu o Predlogu zakona o izmeni Zakona o tržištu električne energije.

Zakon isključuje zadruge kao pravna tela koja mogu osnovati energetske zajednice građana

ZEZ je dao, kako navode, više komentara, od čega se jedan odnosio na definiciju energetske zajednice građana (EZG) kao pravne osobe koja, između ostalog, deluje na temelju zakona kojim se uređuje finansijsko poslovanje i računovodstvo neprofitnih organizacija…

Ovakvom definicijom se, između ostalih, isključuju zadruge kao pravna tela koja mogu osnovati EZG, što je u suprotnosti sa Direktivom 2019/944 Evropske unije o zajedničkim pravilima za untrašnje tržište električne energije.

Ministarstvo je odbilo ZEZ-ov predlog uz obrazloženje koje ZEZ smatra neprihvatljivim, posebno u situaciji u kojoj zbog previše nepotrebnih administrativnih barijera Hrvatska dve godine od uvođenja energetskih zajednica u zakonski okvir nema nijednu registrovanu energetsku zajednicu.

Ministarstvo tvrdi da energetske zaduge ne ispunjavaju uslove da osnivaju energetske zajednice

Ministarstvo je navelo da energetska zajednica na principu zadruge ne ispunjava uslove koji se zahtevaju, a pre svega jer zadruga kao način organizovanja predstavlja zadrugare odnosno fizičke članove, i ne može da uključi lokalne zajednice i druge aktere što je potrebno da se omogući.

Cilj energetske zajednice je ostvarivanje šire društvene koristi, dodaju u Ministarstvu.

ZEZ i ostale organizacije smatraju da obrazloženje Ministarstva nema uporište u hrvatskim zakonima i relevantnoj EU Ddirektivi.

Ni u jednoj članici EU zadrugama nije onemogućeno osnivanje energetskih zajednica građana, dok su u Sloveniji energetske zajednice “rezervisane” isključivo za zadruge, navodi se u apelu.

Energetske zadruge su začetnici pokreta građanske energije

ZEZ ističe da su upravo energetske zadruge začetnici pokreta građanske energije – obnovljive energije u vlasništvu građana i lokalnih zajednica – u Evropi.

„Upravo su prve energetske zadruge, poput belgijske zadruge Ecopower i španjolske zadruge Som Energia, dale primjere poslovnih modela u energetskom sektoru koji uz korist za članove transformiraju lokalne zajednice u kojima djeluju. Energetsko zadrugarstvo je uspješna praksa stara nekoliko desetljeća koja je krenula iz zemalja poput Njemačke, Belgije, Nizozemske i Španjolske”, navodi se u apelu.

Uz ZEZ, omogućavanje zadrugama da osnivaju energetske zajednice kroz izmene Zakona podržavaju:

  1. ACT Grupa
  2. Armano Linta d.o.o. za regenerativnu arhitekturu
  3. Energetska zadruga “Otok Krk”
  4. Energetska zadruga “Apsyrtides”
  5. Energetska zadruga “Drenova”
  6. Energetska zadruga “Dalmacija”
  7. Europska zadruga “MOBA Housing SCE”
  8. Grad Cres
  9. Greenpeace u Hrvatskoj
  10. “KLIK” energetska zadruga
  11. OTRA – Otočka razvojna agencija
  12. Pašnjačka zajednica braniteljska zadruga “Eko-Gajna”
  13. Pokret otoka
  14. Poljoprivredna zadruga “Otok Krk”
  15. Satelit edukacije za održivost i regenerativnost
  16. Socijalna zadruga “Humana Nova”
  17. Udruga “Bez granica”
  18. Zadružna pivovara “Brlog”
  19. Zadruga za etično financiranje
  20. Zadruga otvorena arhitektura

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

3. jul 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

3. jul 2023. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

3. jul 2023. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

3. jul 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka