OIE

Hrvatska usvojila uredbe kojim se olakšava razvoj obnovljivih izvora

vlada-hrvatska-razvoj-obnovljivih-izvora

Foto: Vlada Hrvatske

Objavljeno

29.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Hrvatske je usvojila dugoočekivanu uredbu o podsticanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije kojom se, kako se navodi, olakšavaju administrativne procedure i omogućava povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije. Još uvek se, međutim, čekaju pravila i cene za priključenje na mrežu.

Uredbom su propisani uslovi za dobijanje i korišćenje podsticaja, kako tržišnih premija tako i garantovane otkupne cene, navodi se u saopštenju vlade. Tako je, na primer, propisano da operator tržišta energije najmanje jednom u tri godine sprovodi javno nadmetanje za dodelu tržišne premije i/ili podsticanje garantovanom otkupnom cenom, a u okviru raspoloživih kvota.

Aukcije za tržišne premije i fid-in tarife se moraju sprovoditi najmanje jednom u tri godine

Takođe, nosilac projekta koji sa operatorom tržišta energije sklopi ugovor o tržišnoj premiji ili ugovor o otkupu električne energije po garantovanoj ceni mora za svoje postrojenje steći status povlašćenog proizvođača električne energije u roku od četiri godine.

Propisana je i metodologija za izračunavanje maksimalnih, otkupnih i referentnih tržišnih cena struje

Uredbom se uređuje metodologija za izračunavanje maksimalnih referentnih cena električne energije, maksimalnih garantovanih otkupnih cena, zavisno od vrste, snage i tehnologije proizvodnih postrojenja, kao i metodologija za izračunavanje referentnih tržišnih cena električne energije.

Vlada je usvojila i uredbu o kriterijumima za sprovođenje javnog nadmetanja za izdavanje energetske dozvole, kao i uslovima za izdavanja energetske dozvole.

Usvojene su i izmene predloga zakona o obnovljivim izvorima i o tržištu električne energije

Takođe su usvojeni i predlozi izmena zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoefikasnoj kogeneraciji, kao i zakona o tržištu električne energije.

Udruženje obnovljivih izvora energije Hrvatske gospodarske komore (OIE HGK) je pozdravilo usvajanje uredbi, koje su, kako kažu u ovom telu, ključne za dalja ulaganja u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj.

U OIE HGK očekuju da uskoro budu poznata i pravila i cene priključenja na mrežu

OIE HGK se nada da vrlo brzo biti objavljena i pravila o priključenju na mrežu, kao i cene priključenja, čime će sektor obnovljivih izvora dobiti celovit i zaokružen zakonodavni okvir, napisala je na svom LinkedIn profilu Marija Šćulac Domac iz tog udruženja.

Tehnologije koje su obuhvaćene uredbom su solarne elektrane na kopnu, plutajuće solarne elektrane, agrosolar, hidroelektrane, vetroelektrane na kopnu i moru, elektrane na biomasu, geotermalne elektrane, biogasna postrojenja, elektrane na biogoriva, kogeneracije na otpad i druga obnovljiva goriva, kao i hibridna postrojenja.

Vlada usvojila i plan upravljanja otpadom do 2028. godine

Još jedan važan dokument koji je usvojen na sednici Vlade Hrvatske je plan upravljanja otpadom za period 2023-2028. godine, u kojem se, kako je saopšteno, primenjuju principi cirkularne ekonomije i koji se temelji na na ciljevima za razvoj sistema upravljanja otpadom do 2035. godine.

U 2020. godini Hrvatska generisala 1,5 tona otpada po glavi stanovnika

Prema podacima iz plana, nastavljen je trend rasta ukupnih količina nastalog otpada u Hrvatskoj, pa je tako u 2020. godini količina nastalog otpada iznosila oko šest miliona tona, odnosno 1,5 tona po glavi stanovnika.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

29. jun 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

29. jun 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

29. jun 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

29. jun 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji