Energetska efikasnost

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade i solarne panele

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije izolacije fasade solarne panele

Foto: Tihomir Bešović, Sremska Mitrovica / Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

19.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

19.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike organizovalo je u Sremskoj Mitrovici prvu tribinu u okviru nacionalne kampanje ‘Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade, solarne panele?’ Ukupno planira dvanaest takvih skupova.

Ministarstvo rudarstva i Grad Sremska Mitrovica obezbedili su ove godine ukupno 17 miliona dinara za subvencije za građane da zamene stolariju, izoluju fasadu, zamene neefikasne kotlove ili ugrade solarne kolektore i panele za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

„Primenom ovih mera ostvarujemo uštede energije, vodimo računa o kućnom budžetu, povećavamo komfor stanovanja, smanjujemo emisije štetnih gasova i više vodimo računa o životnoj sredini“, rekla je Maja Vukadinović, pomoćnica ministarke rudarstva i energetike za energetsku efikasnost i klimatske promene, na prvoj od dvanaest tribina. Kampanja je nazvana ‘Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade, solarne panele?’

Vukadinović je naglasila da građani koji žele da sprovedu istovremeno više od jedne mere, mogu da dobiju subvenciju do 65 odsto ukupne vrednosti investicije. „Pozivam sve zainteresovane građane da se informišu i prijave za subvencije kada se raspiše javni poziv. Od trenutka raspisivanja, ostavili smo period od najmanje 10 dana do podnošenja prijava, kako bi se informisali o uslovima i prikupili dokumentaciju“, rekla je.

Energetski ugroženim kupcima subvencije i do 90 procenata

Predstavnica ministarstva je podsetila da je novina da se ove godine u 44 jedinice lokalne samouprave raspisuju posebni javni pozivi na kojima će energetski ugroženi kupci moći da dobiju subvencije i do 90 odsto vrednosti energetske sanacije domaćinstva.

Cilj projekta od 50 miliona dolara uz podršku Svetske banke je da više od 50.000 domaćinstava bude energetski sanirano

Dodala je da su ministarstvo i lokalna samouprava u Sremskoj Mitrovici za te namene obezbedili tri miliona dinara. Prijavljivanje za sticanje statusa energetski ugroženih kupaca je jednostavno, tokom cele godine, zahvaljujući čemu dobijaju i umanjenja do 50 odsto na računima za struju, gas ili grejanje, istakla je Maja Vukadinović.

Izjavila je da se u Srbiji troši tri i po puta više energije u odnosu na evropski prosek i da je zbog toga u prethodne tri godine više od 30.000 domaćinstava širom zemlje dobilo subvencije države za unapređenje energetske efikasnosti. „Naš cilj je da kroz realizaciju ovog projekta, ukupne vrednosti 50 miliona dolara, koji se realizuje uz podrške Svetske banke, energetski saniramo više od 50.000 domaćinstava i nadamo se da će se povećavati broj domaćinstava iz Sremske Mitrovice koje će dobiti subvencije“, rekla je Vukadinović.

Na leto novi javni poziv

Miloš Mišković, sekretar Skupštine grada i predsednik lokalne komisije za energetsku efikasnost, rekao je da Sremska Mitrovica od 2021. godine daje subvencije građanima za mere energetske efikasnosti i da su građani najviše zainteresovani za zamenu stolarije i izolacije. Dodao je da očekuje veći broj prijavljenih nego prošle godine i da će se tokom leta objaviti novi javni poziv.

Građani će na tribinama u Sremskoj Mitrovici, Staroj Pazovi, Subotici, Požarevcu, Šapcu, Čačku, Kraljevu, Nišu, Požegi, Svilajncu, Kruševcu i Užicu imati priliku da dobiju neophodne informacije kako da se prijave za subvencije koje se dodeljuju u cilju rekonstrukcije i unapređivanja energetske efikasnosti u stanovima i porodičnim kućama, kao i da se informišu o benefitima ulaganja u energetsku efikasnost.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

19. jun 2024. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

19. jun 2024. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

19. jun 2024. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj Bugarskoj

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj u Bugarskoj

19. jun 2024. - Termoelektrana na ugalj ContourGlobal Maritsa East 3 u Bugarskoj zadržaće samo 35 radnika, jer su tržišne cene struje suviše niske