Životna sredina

Još jedan korak do finalne zabrane MHE u FBiH

Još jedan korak do finalne zabrane MHE u FBiH

Foto: Atharva Tulsi on Unsplash

Objavljeno

08.06.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.06.2022.

Komentari

0

Podeli

Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine mora da zabrani izgradnju malih hidroelektrana pre izbora ili inicijativa može da propadne, kazao je zaštitnik životne sredine Anes Podić.

Donji dom Parlamenta Federacije BiH je gotovo jednoglasno usvojio amandmane na Zakon o električnoj energiji. Sa 65 glasova, jednim suzdržanim i nijednim protiv, Predstavnički dom je podržao zabranu izgradnje malih hidroelektrana, snage do 10 megavata.

Izuzeta su postrojenja koja bi bila postavljana na gravitacionim vodovodima. Izmene zakona su prosleđene Domu naroda i on je odgovoran za poslednji korak koji može da sprovede inicijativu hiljada ekoloških aktivista i građana u delo.

S druge strane, koncesionarima koji su podneli zahteve za energetske dozvole bilo bi omogućeno da u roku od tri godine upotpune dokumentaciju. To znači  da bi još stotine malih hidroelektrana moglo da bude sagrađeno u Bosni i Hercegovini. Zaštitnice i zaštitnici životne sredine nezavisno od toga pozivaju vlasti da uvedu moratorijum.

Predlog za zabranu čekao dve godine u Parlamentu FBiH

Protekla decenija borbe je u junu 2020. konačno artikulisana na najvišem nivou. Tada je Predstavnički dom usvojio deklaraciju o zaštiti reka i inicirao reviziju izdatih dozvola i koncesionih ugovora za male hidroelektrane i tekuće projekte.

Koncesionarima će po predlogu zakona i dalje biti omogućeno da u roku od tri godine dopune dokumentaciju

U Republici Srpskoj, drugom entitetu BiH, parlament je ovu deklaraciju usvojio u februaru prošle godine, a postupak je od tada u zastoju.

Ipak, u međuvremenu je zabeležen delimičan napredak. Na primer, određeni broj ugovora je poništen.

Došlo je do uništenja naših rijeka

„Napad na naše rijeke nije ni prestao“, kazao je parlamentarcima u Sarajevu pre poslednjeg glasanja Anes Podić iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH i ukazao na više uznapredovalih projekata i trenutno izvođenje građevinskih radova na nekim mestima. Upozorio je da gornji dom mora da usvoji predlog pre izbora zakazanih za 2. oktobar ili da bi u suprotnom on mogao da se razvlači godinama.

Koalicija je deo grupe nevladinih organizacija koja je 2019. sastavila Deklaraciju o zaštiti reka Zapadnog Balkana. U predlogu izmena zakona koji je u Parlamentu BiH su preporuke iz tog dokumenta.

Podić: Male hidroelektrane su rezultat namjere da se zadovolje investitori

„Gradnjom malih hidroelektrana se desilo upravo suprotno od onoga što je zakon predviđa. Došlo je do uništenja naših rijeka i njihovog izuzetno vrijednog živog svijeta. I ono što je bitno s malim hidroelektranama, s druge strane, kad je proizvodnja električne energije u pitanju, one nisu rezultat bilo kakvih strateških potreba za električnom energijom, nego prvenstveno namjere da se zadovolje investitori koji su na tom poslu odlično zarađivali“, istakao je Podić.

Ukazao je na podatke po kojima je prošle godine u BiH 116 malih hidrocentrala proizvelo 433 megavat-sati električne energije, što je udeo od 2,5 odsto za celu državu. Po Podićevim rečima, projektovana proizvodnja, na osnovu koje su dobile dozvole, iznosi 710 megavat-sati. On je podvukao da su 2021. hidrološki uslovi bili posebno povoljni.

Što se tiče stotina preostalih projekata, on tvrdi da male hidroelektrane već zauzimaju najbolja mesta u smislu potencijala za proizvodnju, a da sa sprovođenjem tih planova više ne bi bilo nijednog potoka u BiH bez takvog postrojenja. Već se gradi na Ubru, a aktuelni su i projekti na području Neretve, na ušću Bune, kao i na području Drežnice, koje je predviđeno da bude nacionalni park, naglasio je ovaj aktivista.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severna Makedonija novu vladu energetike Sanja Bozinovska

Severna Makedonija ima novu vladu – resor energetike preuzela Sanja Božinovska

8. jun 2022. - U vladi premijera Hristijana Mickoskog, konsultantkinja za energetiku Sanja Božinovska je izabrana za ministarku energetike, rudarstva i mineralnih sirovina

Lancana-havarija-dalekovodima-bez-struje-Crnu-Goru-BiH-Albaniju-Dalmaciju

Lančana havarija na dalekovodima ostavila bez struje Crnu Goru, BiH, Albaniju, Dalmaciju

8. jun 2022. - Usled preopterećenja ključnih interkonektivnih vodova došlo je do prekida isporuke električne energije u velikom delu regiona

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

8. jun 2022. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

Srbija-studiju-mogucnosti-izgradnje-nuklearnih-elektrana

Srbija naručuje studiju o mogućnosti izgradnje nuklearnih elektrana

8. jun 2022. - Ministarstvo prima prijave konsultanata za sprovođenje analize tehnologija za nuklearnu energiju uključujući male modularne reaktore