Energetska efikasnost

Jačanje kapaciteta ministarstava u zemljama JIE nadležnim za energetsku efikasnost

ministarstva energetska efikasnost

Slika: GIZ ORF-EE

Objavljeno

15.03.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.03.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

GIZ-ov Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost, pod pokroviteljstvom njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), pokrenuo je još jedan važan projekt pomoći zemljama Jugoistočne Evrope (JIE) u procesu preuzimanja pravne stečevine EU i ispunjavanja relevantnih obaveza u sektoru energetske efikasnosti. Projekt se realizira u koordinaciji sa Sekretarijatom Energetske zajednice (eng. EnC) i njegovom Koordinacijskom grupom za energetsku efikasnost (eng. EECG).

Cilj projekta Jačanja kapaciteta za realizaciju cjelokupnog NEEAP ciklusa je ojačati kapacitete zemalja JIE – Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije (BJR), Srbije, Crne Gore i Albanije, koje su članice EECG-a Energetske zajednice, kako bi samostalno provodile obaveze koje podrazumjeva kompletan ciklus Nacionalnog akcionog plana za energetsku efikasnost (eng. NEEAP). To se prije svega odnosi na uspješnu pripremu konkretnih NEEAP-a, njihovo sprovođenje, kao i praćenje i izvještavanje o realizaciji, u skladu sa EU Direktivom o energetskoj efikasnosti krajnje potrošnje energije i energetskim uslugama (2006/32/EU), te njenom nasljednicom – Direktivom o energetskoj efikasnosti (2012/27/EU).

Podrška pružena kroz ovaj projekt je prevashodno usmjerena na razvoj trećeg NEEAP-a kao i na odgovarajuću podršku u vezi sa izvještavanjem o provedenim mjerama energetske efikasnosti realiziranim u posljednjem izvještajnom periodu u sklopu drugog NEEAP-a.

Na sastanku EECG-a koji je održan 10. martu u Beču, predstavljeni su ciljevi i kratak pregled prvih rezultata početne faze provedbe datog projekta. Ciljevi, između ostalog, podrazumijevaju da predmetne zemlje JIE blagovremeno dostave nacrte svog trećeg NEEAP-a Sekretarijatu Energetske zajednice. Ključni zadatak je i da NEEAP-i budu pripremljeni korištenjem sopstvenih kapaciteta i sredstava, kao i da se izvještavanje o njihovoj implementaciji vrši u skladu sa smjernicama Sekretarijata Energetske zajednice. Jasna Sekulović, voditeljica GIZ-ovog projekta, izjavila je: „Pristup ORF-EE-a u pružanju pomoći partnerskim ministarstvima u pripremi njihovog trećeg NEEAP-a je da se ona potaknu da koriste sopstvene kapacitete, dok će GIZ pružiti svu potrebnu pomoć u vidu mentorskog usmjeravanja i savjetovanja.”

Kroz prethodna tri projekta, te uspješnu saradnju sa partnerskim institucijama u Jugoistočnoj Evropi, kao i kroz uspostavu mreže za razmjenu najbolje prakse u sektoru energetske efikasnosti u JIE, ORF-EE je već osigurao jaku osnovu za uspješnu provedbu ovog projekta. Ovakva osnova je omogućila pažljiv i iskren skrining i analizu potreba partnerskih institucija JIE koje se odnose na NEEAP. Osim toga, pripremni radni sastanci sa stručnjacima i partnerima iz JIE su već održani sa ciljem utvrđivanja budućeg tempa za realizaciju projekta.

Na sastanku u Beču, gospođa Sekulović je također napomenula da je pružanje savjetodavnih usluga partnerskim institucijama, što se tiče evaluacije specifičnih potreba zemlje u kontekstu NEEAP ciklusa, dio kontinuiranih napora ORF-EE u poticanju ostvarivanja održivih rezultata projekta kroz jačanje vlasništva nad procesima, proizvodima i uticajima partnera.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

15. mart 2016. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

15. mart 2016. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

15. mart 2016. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

15. mart 2016. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.