Energetska efikasnost

Jačanje kapaciteta ministarstava u zemljama JIE nadležnim za energetsku efikasnost

ministarstva energetska efikasnost

Slika: GIZ ORF-EE

Objavljeno

15.03.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.03.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

GIZ-ov Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost, pod pokroviteljstvom njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), pokrenuo je još jedan važan projekt pomoći zemljama Jugoistočne Evrope (JIE) u procesu preuzimanja pravne stečevine EU i ispunjavanja relevantnih obaveza u sektoru energetske efikasnosti. Projekt se realizira u koordinaciji sa Sekretarijatom Energetske zajednice (eng. EnC) i njegovom Koordinacijskom grupom za energetsku efikasnost (eng. EECG).

Cilj projekta Jačanja kapaciteta za realizaciju cjelokupnog NEEAP ciklusa je ojačati kapacitete zemalja JIE – Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije (BJR), Srbije, Crne Gore i Albanije, koje su članice EECG-a Energetske zajednice, kako bi samostalno provodile obaveze koje podrazumjeva kompletan ciklus Nacionalnog akcionog plana za energetsku efikasnost (eng. NEEAP). To se prije svega odnosi na uspješnu pripremu konkretnih NEEAP-a, njihovo sprovođenje, kao i praćenje i izvještavanje o realizaciji, u skladu sa EU Direktivom o energetskoj efikasnosti krajnje potrošnje energije i energetskim uslugama (2006/32/EU), te njenom nasljednicom – Direktivom o energetskoj efikasnosti (2012/27/EU).

Podrška pružena kroz ovaj projekt je prevashodno usmjerena na razvoj trećeg NEEAP-a kao i na odgovarajuću podršku u vezi sa izvještavanjem o provedenim mjerama energetske efikasnosti realiziranim u posljednjem izvještajnom periodu u sklopu drugog NEEAP-a.

Na sastanku EECG-a koji je održan 10. martu u Beču, predstavljeni su ciljevi i kratak pregled prvih rezultata početne faze provedbe datog projekta. Ciljevi, između ostalog, podrazumijevaju da predmetne zemlje JIE blagovremeno dostave nacrte svog trećeg NEEAP-a Sekretarijatu Energetske zajednice. Ključni zadatak je i da NEEAP-i budu pripremljeni korištenjem sopstvenih kapaciteta i sredstava, kao i da se izvještavanje o njihovoj implementaciji vrši u skladu sa smjernicama Sekretarijata Energetske zajednice. Jasna Sekulović, voditeljica GIZ-ovog projekta, izjavila je: „Pristup ORF-EE-a u pružanju pomoći partnerskim ministarstvima u pripremi njihovog trećeg NEEAP-a je da se ona potaknu da koriste sopstvene kapacitete, dok će GIZ pružiti svu potrebnu pomoć u vidu mentorskog usmjeravanja i savjetovanja.”

Kroz prethodna tri projekta, te uspješnu saradnju sa partnerskim institucijama u Jugoistočnoj Evropi, kao i kroz uspostavu mreže za razmjenu najbolje prakse u sektoru energetske efikasnosti u JIE, ORF-EE je već osigurao jaku osnovu za uspješnu provedbu ovog projekta. Ovakva osnova je omogućila pažljiv i iskren skrining i analizu potreba partnerskih institucija JIE koje se odnose na NEEAP. Osim toga, pripremni radni sastanci sa stručnjacima i partnerima iz JIE su već održani sa ciljem utvrđivanja budućeg tempa za realizaciju projekta.

Na sastanku u Beču, gospođa Sekulović je također napomenula da je pružanje savjetodavnih usluga partnerskim institucijama, što se tiče evaluacije specifičnih potreba zemlje u kontekstu NEEAP ciklusa, dio kontinuiranih napora ORF-EE u poticanju ostvarivanja održivih rezultata projekta kroz jačanje vlasništva nad procesima, proizvodima i uticajima partnera.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu

EBRD program GEFF energetsku efikasnost domacinstva Zapadnom Balkanu

EBRD širi program GEFF za energetsku efikasnost za domaćinstva na Zapadnom Balkanu

28 септембра 2021 - Vlasnici 9.000 stanova i kuća na Zapadnom Balkanu su preko Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) uložili 45 miliona evra u uštedu energije