Energetska efikasnost

Izveštaj o energetskom siromaštvu u jugoistočnoj Evropi

Slika: Energy Poverty in South East Europe Surviving the Cold

Objavljeno

19.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Organizacije civilnog društva okupljene oko projekta Održiva energetska politika u jugoistočnoj Evropi, predstavile su novi izveštaj o energetskom siromaštvu u regionu (Energy Poverty in South East Europe: Surviving the Cold) na Plenumu Energetske zajednice u Sarajevu.

Izveštaj predstavlja rezultate rada 17 organizija iz država bivše Jugoslavije i Albanije, i finansijski je podržan od strane Evropske komisije. Tokom rada na dokumentu istraživači su posetili 833 domaćinstava u državama koje su predstavljene.

Na 50 stranica izveštaj daje opšti uvod u temu energetskog siromaštva u kontekstu jugoistočne Evrope, ali takođe daje i pregled za svaku zemlju pojedinačno. Ovi pregledi uključuju opšte informacije, specifične statističke podatke važne za razumevanje potrošnje energije u domaćinstvima, nacionalne zakonodavne okvire i ključne korake za rešavanje problema energetskog siromaštva.

Istaknuti predlozi variraju od države do države, ali se mogu podeliti na nekoliko osnovnih kategorija: implementacija zakonodavnih rešenja u skladu sa preporukama Evropske unije (EU), definisanje energetskog siromaštva i omogućavanje monitoringa, kao i proširivanje definicije ugroženih kategorija dok se istovremeno fokus sa finansijskih mera prebacuje na podršku energetskoj efikasnosti.

„Energetska efikasnost mogla bi smanjiti potrošnju energije i u isto vreme povećati životni komfor. Unapređenje stambenih objekata, uređaja, sitema za grejanje i ventilaciju, najefikasniji su načini da se bori protiv energetskog siromaštva“ Ova rešenja takođe bi pomogla da se umanje efekti klimatskih promena, u skladu sa Pariskim dogovorom na koji je prihvatila većina zemalja jugoistočne Evrope na Konferenciji COP21″, navodi se u saopštenju koje je pratilo objavu izveštaja.

Jedna od ključnih poruka koju autori ističu jeste da je „energetsko siromaštvo socijalno pitanje koje zahteva pre svega tehnička rešenja i mehanizme finansijske podrške“.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dakovica biomasu sistem daljinskog grejanja

Đakovica uvela biomasu u sistem daljinskog grejanja

26 октобра 2021 - U Đakovici na Kosovu* je pušten u rad sistem za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije za daljinsko grejanje

dobitnici nagrada Nedelje odrzive energetike u EU EUSEW

Evo ko su dobitnici nagrada u okviru Nedelje održive energetike u EU

26 октобра 2021 - Filip Koprčina iz Hrvatske je jedan od nagrađenih učesnika ovogodišnjeg konkursa u okviru Nedelje održive energetike u EU – EUSEW

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže