Energetska efikasnost

Izveštaj o energetskom siromaštvu u jugoistočnoj Evropi

Slika: Energy Poverty in South East Europe Surviving the Cold

Objavljeno

19.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Organizacije civilnog društva okupljene oko projekta Održiva energetska politika u jugoistočnoj Evropi, predstavile su novi izveštaj o energetskom siromaštvu u regionu (Energy Poverty in South East Europe: Surviving the Cold) na Plenumu Energetske zajednice u Sarajevu.

Izveštaj predstavlja rezultate rada 17 organizija iz država bivše Jugoslavije i Albanije, i finansijski je podržan od strane Evropske komisije. Tokom rada na dokumentu istraživači su posetili 833 domaćinstava u državama koje su predstavljene.

Na 50 stranica izveštaj daje opšti uvod u temu energetskog siromaštva u kontekstu jugoistočne Evrope, ali takođe daje i pregled za svaku zemlju pojedinačno. Ovi pregledi uključuju opšte informacije, specifične statističke podatke važne za razumevanje potrošnje energije u domaćinstvima, nacionalne zakonodavne okvire i ključne korake za rešavanje problema energetskog siromaštva.

Istaknuti predlozi variraju od države do države, ali se mogu podeliti na nekoliko osnovnih kategorija: implementacija zakonodavnih rešenja u skladu sa preporukama Evropske unije (EU), definisanje energetskog siromaštva i omogućavanje monitoringa, kao i proširivanje definicije ugroženih kategorija dok se istovremeno fokus sa finansijskih mera prebacuje na podršku energetskoj efikasnosti.

„Energetska efikasnost mogla bi smanjiti potrošnju energije i u isto vreme povećati životni komfor. Unapređenje stambenih objekata, uređaja, sitema za grejanje i ventilaciju, najefikasniji su načini da se bori protiv energetskog siromaštva“ Ova rešenja takođe bi pomogla da se umanje efekti klimatskih promena, u skladu sa Pariskim dogovorom na koji je prihvatila većina zemalja jugoistočne Evrope na Konferenciji COP21″, navodi se u saopštenju koje je pratilo objavu izveštaja.

Jedna od ključnih poruka koju autori ističu jeste da je „energetsko siromaštvo socijalno pitanje koje zahteva pre svega tehnička rešenja i mehanizme finansijske podrške“.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nemacka ulaganja Srbiji najbitniji pristup struji obnovljivih izvora

Pristup struji iz obnovljivih izvora je ključan za nemačka ulaganja u Srbiji

02 октобра 2022 - Franciska Brantner iz nemačke vlade izjavila je da je zelena tranzicija zajednički cilj njene zemlje i Srbije

Dve cetiri Evropske nagrade za odrzivu energiju Jugoistocnu Evropu

Dve od četiri Evropske nagrade za održivu energiju otišle u Jugoistočnu Evropu

27 септембра 2022 - Timea Farkas iz Rumunije i energetska zajednica Minoan Energy Community s Krita su dobili Evropske nagrade za održivu energiju s još dva laureata

11 gradova opstina Srbiji cistije daljinsko grejanje

Čistije daljinsko grejanje za 11 gradova, opština u Srbiji

20 септембра 2022 - U Kragujevcu su sa 11 lokalnih samouprava potpisani memorandumi o razumevanju o projektima dekarbonizacije daljinskog grejanja

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju