x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Izveštaj o energetskom siromaštvu u jugoistočnoj Evropi

19.10.2016. | Komentari: 0Autor:

Slika: Energy Poverty in South East Europe Surviving the Cold

Organizacije civilnog društva okupljene oko projekta Održiva energetska politika u jugoistočnoj Evropi, predstavile su novi izveštaj o energetskom siromaštvu u regionu (Energy Poverty in South East Europe: Surviving the Cold) na Plenumu Energetske zajednice u Sarajevu.

Izveštaj predstavlja rezultate rada 17 organizija iz država bivše Jugoslavije i Albanije, i finansijski je podržan od strane Evropske komisije. Tokom rada na dokumentu istraživači su posetili 833 domaćinstava u državama koje su predstavljene.

Na 50 stranica izveštaj daje opšti uvod u temu energetskog siromaštva u kontekstu jugoistočne Evrope, ali takođe daje i pregled za svaku zemlju pojedinačno. Ovi pregledi uključuju opšte informacije, specifične statističke podatke važne za razumevanje potrošnje energije u domaćinstvima, nacionalne zakonodavne okvire i ključne korake za rešavanje problema energetskog siromaštva.

Istaknuti predlozi variraju od države do države, ali se mogu podeliti na nekoliko osnovnih kategorija: implementacija zakonodavnih rešenja u skladu sa preporukama Evropske unije (EU), definisanje energetskog siromaštva i omogućavanje monitoringa, kao i proširivanje definicije ugroženih kategorija dok se istovremeno fokus sa finansijskih mera prebacuje na podršku energetskoj efikasnosti.

“Energetska efikasnost mogla bi smanjiti potrošnju energije i u isto vreme povećati životni komfor. Unapređenje stambenih objekata, uređaja, sitema za grejanje i ventilaciju, najefikasniji su načini da se bori protiv energetskog siromaštva” Ova rešenja takođe bi pomogla da se umanje efekti klimatskih promena, u skladu sa Pariskim dogovorom na koji je prihvatila većina zemalja jugoistočne Evrope na Konferenciji COP21″, navodi se u saopštenju koje je pratilo objavu izveštaja.

Jedna od ključnih poruka koju autori ističu jeste da je “energetsko siromaštvo socijalno pitanje koje zahteva pre svega tehnička rešenja i mehanizme finansijske podrške”.

 

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.